تاثیر افزودن ویتامین E به محیط انجماد بر کیفیت اسپرم یخگشایی شده در بز

نوع مقاله : مقاله کامل

نویسندگان

1 موسسه تحقیقات علوم دامی کشور، سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران

2 موسسه تحقیقات علوم دامی کشور، سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی،کرج، ایران

چکیده

هدف از پژوهش حاضر بررسی تاثیر آنتی‌اکسیدان ویتامین E به همراه گلیسرول به عنوان محافظ سرما بر بهبود انجماد پذیری اسپرم بزهای آلپاین می‌باشد. از چهار راس بز نر نژاد آلپاین (3-4 سال) واقع در موسسه تحقیقات علوم دامی کشور به مدت پنج هفته و هر هفته دو نوبت اسپرم‌گیری شد. غلظت‌های مختلف ویتامین E (صفر، 5/0، 75/0 و 1 میلی‌مولار) در 5 درصد گلیسرول به عنوان محافظ سرما جهت بهبود فراسنجه‌های کیفی اسپرم بز مورد ارزیابی قرار گرفت. پس از اسپرم‌گیری، منی جمع‌آوری شده برای دو ساعت در دمای پنج درجه سلسیوس به تعادل دمایی رسید و به پایوت‌های 25/0 میلی‌لیتری کشیده شد. پس از تعادل دمایی، پایوت‌ها در بخار ازت مایع منجمد شدند و جهت ذخیره‌سازی در داخل ازت مایع غوطه‌ور گردیدند. فراسنجه‌های اسپرم، از جمله جنبایی کل، جنبایی پیش‌رونده توسط نرم‌افزار کاسا، زنده‌مانی، ‌یکپارچگی غشا و ناهنجاری کل ارزیابی شد. نتایج آزمایش نشان می‌دهد که افزودن سطوح مختلف ویتامین E به رقیق‌کننده اسپرم بز سبب بهبود معنی‌دار جنبایی کل شده است (05/0>P). همچنین یک میلی‌مولار ویتامین E بیشترین جنبایی پیش‌رونده، VSL، VCL و ALH را نسبت به سایر گروه‌های تیماری نشان داد (05/0>P). افزودن یک میلی‌مولار آنتی‌اکسیدان سبب بهبود معنی‌دار زنده‌مانی و یکپارچگی غشا اسپرم نسبت به گروه شاهد شده است (05/0>P). نتایج نشان داد که افزودن سطوح مختلف ویتامین E در محافظ‌‌ سرما گلیسرول به رقیق‌کننده، تفاوت آماری معنی‌داری را در اسپرم‌های نابهنجار و پراکسیداسیون لیپدی نسبت به گروه شاهد ایجاد نکرد (05/0<P). بنابراین افزودن یک میلی‌مولار از آنتی‌اکسیدان مورد نظر به رقیق‌کننده، سبب بهبود انجمادپذیری اسپرم بز می‌شود.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Effect of freezing extender supplementation with vitamin E on post-thawed semen quality in buck

نویسندگان [English]

  • Saeid Esmaeilkhanian 1
  • Reza Masoudi 2
1 Animal Science Research Institute of Iran (ASRI), Agricultural Research Education and Extension Organization (AREEO),Karaj,Iran
2 Animal Science Research Institute of Iran (ASRI), Agricultural Research Education and Extension Organization (AREEO),Karaj,Iran
چکیده [English]

The aim of this study was to evaluate the effects of vitamin E with glycerol as cryoprotectant on freezability of Alpine goat semen. Semen was collected from Alpine male Goat (3-4 years), twice a week for five weeks at the Animal Science Research Institute of IRAN (ASRI). Different concentrations of vitamin E (0, 0.5, 0.75 and 1 mM) in 5% glycerol as a cryoprotectant were evaluated to improve the quality parameters of goat semen. After ejaculation, semen equilibrated at 5 ºC for 2 h, and aspirated into 0.25 mL straws. After equilibration, straws were frozen in liquid nitrogen vapor and plunged into liquid nitrogen for storage. Sperm parameters, including motility and progressive motility by CASA, viability, membrane integrity and total abnormality sperm, were assessed. The results show that addition, different levels of vitamin E to the extender for freezing of goat semen can improve motility (P>0.05). Also, 1 mM vitamin E showed higher progressive motility, VSL, VCL and ALH than the other treatment groups (P>0.05). Addition 1 mM antioxidant significantly improved the viability and membrane integrity of sperm than the control group (P>0.05). Addition different levels of vitamin E to goat semen extender showed no significant difference in abnormal sperm and lipid peroxidation than the control group (P>0.05). Therefore, addition of 1 mM of vitamin E to extender improves the freezability of goat semen.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Cryoprotectant
  • Freezability
  • Glycerol
  • Goat semen
  • Vitamin E
1. Alvarez, J.G. and Storey, B.T., 1989. Role of glutathione peroxidase in protecting mammalian spermatozoa from loss of motility caused by spontaneous lipid peroxidation. Gamete research, 23:77-90.
2. Anghel, A., Zamfirescu, S., Dragomir, C., Nadolu, D., Elena, S. and Florica, B., 2010. The effects of antioxidants on the cytological parameters of cryopreserved buck semen. Romanian biotechnological letters, 15:26-32.
3. Armstrong, J.S., Rajasekaran, M., Chamulitrat, W., Gatti, P., Hellstrom, W.J. and Sikka, S.C., 1999. Characterization of reactive oxygen species induced effects on human spermatozoa movement and energy metabolism. Free Radical Biology and Medicine, 26:869-880.
4. Backman, T., Bruemmer, J.E., Graham, J.K. and Squires, E.L., 2004. Pregnancy rates of mares inseminated with semen cooled for 18 hours and then frozen. Journal of animal science, 82:690-694.
5. Beheshti, R., Asadi, A. and Maheri-Sis, N., 2011. The effect of vitamin E on post-thawed buffalo bull sperm parameters. J American Sci, 7:227-31.
6. Bucak, M.N., Tuncer, P.B., Sarıözkan, S., Ulutaş, P.A., Çoyan, K., Başpınar, N. and Özkalp, B., 2009. Effects of hypotaurine, cysteamine and aminoacids solution on post-thaw microscopic and oxidative stress parameters of Angora goat semen. Research in veterinary science, 87:468-472.
7. Del Valle, I., Gómez‐Durán, A., Holt, W.V., Muiño‐Blanco, T. and Cebrián‐Pérez, J.A., 2012. Soy lecithin interferes with mitochondrial function in frozen‐thawed ram spermatozoa. Journal of andrology, 33:717-725.
8. Dominguez, M.P., Falcinelli, A., Hozbor, F., Sánchez, E., Cesari, A. and Alberio, R.H., 2008. Seasonal variations in the composition of ram seminal plasma and its effect on frozen-thawed ram sperm. Theriogenology, 69:564-573.
9. Liebler, D.C., 1993. The role of metabolism in the antioxidant function of vitamin E. Critical reviews in toxicology, 23:147-169.
10. Michael, A., Alexopoulos, C., Pontiki, E., Hadjipavlou-Litina, D., Saratsis, P. and Boscos, C., 2007. Effect of antioxidant supplementation on semen quality and reactive oxygen species of frozen-thawed canine spermatozoa. Theriogenology, 68:204-212.
11. Munsi, M.N., Bhuiyan, M.M.U., Majumder, S. and Alam, M.G.S., 2007. Effects of exogenous glutathione on the quality of chilled bull semen. Reproduction in domestic animals, 42:358-362.
12. Nasiri, A.H., Towhidi, A. and Zeinoaldini, S., 2012. Combined effect of DHA and α‐tocopherol supplementation during bull semen cryopreservation on sperm characteristics and fatty acid composition. Andrologia, 44:550-555.
13. Parks, J.E. and Graham, J.K., 1992. Effects of cryopreservation procedures on sperm membranes. Theriogenology, 38:209-222.
14. Pena, F.J., Johannisson, A., Wallgren, M. and Martinez, H.R., 2003. Antioxidant supplementation in vitro improves boar sperm motility and mitochondrial membrane potential after cryopreservation of different fractions of the ejaculate. Animal reproduction science, 78:85-98.
15. Rossi, T., Mazzilli, F., Delfino, M. and Dondero, F., 2001. Improved human sperm recovery using superoxide dismutase and catalase supplementation in semen cryopreservation procedure. Cell and tissue banking, 2:9-13.
16. Salmani, H., Nabi, M.M., Vaseghi-Dodaran, H., Rahman, M.B., Mohammadi-Sangcheshmeh, A., Shakeri, M., Towhidi, A., Shahneh, A.Z. and Zhandi, M., 2013. Effect of glutathione in soybean lecithin-based semen extender on goat semen quality after freeze-thawing. Small ruminant research, 112:123-127.
17. Sharma, R.K. and Agarwal, A., 1996. Role of reactive oxygen species in male infertility. Urology, 48:835-850.
18. Strzezek, J., 2002. Secretory activity of boar seminal vesicle glands. Reproductive biology, 2:243-266.
19. Towhidi, A. and Parks, J.E., 2012. Effect of n-3 fatty acids and α-tocopherol on post-thaw parameters and fatty acid composition of bovine sperm. Journal of assisted reproduction and genetics, 29(10), pp.1051-1056.