اثر عصاره آبی زردچوبه بر پراکسیداسیون لیپیدی و فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدانی در بافت کبد جنین جوجه تحت تیمار با نانوذرات نقره

نوع مقاله : مقاله کامل

نویسندگان

گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه پیام نور، تهران، ایران

چکیده

عصاره زردچوبه دارای اثرات آنتی‌اکسیدانی، ضد باکتریایی، ضد قارچی، ضد ویروسی، ضد التهابی است و بعلاوه کورکومین موجود در عصاره زردچوبه می‌تواند عامل حفاظتی قدرتمندی در برابر تغییرات بیوشیمیایی و آسیب‌های اکسیداتیو سلولی باشد. بمنظور بررسی اثر عصاره آبی زردچوبه بر پراکسیداسیون لیپیدی و فعالیت آنزیم‌های آنتی‌اکسیدانی در بافت کبد جنین جوجه تحت تیمار با نانوذرات نقره، 45 تخم‌مرغ نطفه‌دار نژاد راس 308 به‌طور تصادفی به گروه‌های شاهد (یک‌بار تزریق ml 5/0 محلول سالین) و 4 گروه تحت تیمار تقسیم شدند. در روز 10 انکوباسیون، گروه‌های تحت تیمار 1، 2، 3 و 4 نانوذرات نقره دریافت کردند (یک‌بار تزریق ml 5/0 نانوذره نقره، ppm200 و nm 60). در روز 12 انکوباسیون، گروه‌های تحت تیمار 2، 3 و 4 عصاره آبی زردچوبه با غلظت‌های 100، 200 و 300 میکروگرم بر میلی‌لیتر دریافت کردند (یک‌بار تزریق ml 5/0 عصاره آبی زردچوبه). تزریق‌ در کیسه آمنیون جنین‌ها  انجام شد. در روز 20 انکوباسیون، غلظت مالون‌دی‌آلدئید و نیز فعالیت آنزیم‌های سوپراکسید دیسموتاز، گلوتاتیون پراکسیداز و کاتالاز در بافت کبد توسط روش الایزا سنجش شد. تحلیل آماری توسط آزمون‌های واریانس یکطرفه و تعقیبی Tukey انجام شد (05/0>p). در مقایسه با گروه تحت تیمار 1، غلظت بافتی سوپراکسید دیسموتاز، گلوتاتیون پراکسیداز و کاتالاز در گروه‌های تحت تیمار 2، 3 و 4 به‌طور معنی‌داری افزایش و غلظت بافتی مالون‌دی‌آلدئید به‌طور معنی‌داری کاهش یافت (05/0>p). تزریق وابسته به دوز عصاره آبی زردچوبه با کاهش سمیت ناشی از نانوذرات نقره، موجب کاهش استرس-اکسیداتیو و پراکسیداسیون لیپیدی در بافت کبد جنین جوجه می‌شود.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Effect of Aqueous Turmeric Extract on Lipid Peroxidation and Activity of Antioxidant Enzymes in Liver Tissue of Chick Embryo Treated with silver nanoParticles

نویسندگان [English]

  • Vafa Toktam Sadat
  • Mozhdeh Emadi
Department ao Animal Science, Faculty of Agriculture,, Payam-e-Noor University, Tehran, Iran
چکیده [English]

   Turmeric extract has antioxidant, antibacterial, antifungal, antiviral, and anti-inflammatory effects, and in addition, curcumin present in turmeric extract can be a powerful protective factor against biochemical changes and cellular oxidative damages. In order to investigate the effect of turmeric aqueous extract on lipid peroxidation and the activity of antioxidant enzymes in the liver tissue of chick embryos treated with silver nanoparticles,  45 race Ross 308 fertilized eggs were randomly divided into control groups (single injection of 0.5 ml saline solution) and 4 treated groups. On the 10th day of incubation, treated groups of 1, 2, 3 and 4 received silver nanoparticles (a single injection of 0.5 ml silver nanoparticles, 200 ppm and 60 nm). On the 12th day of incubation, treated groups of 2, 3 and 4 received turmeric aqueous extract with concentrations of 100, 200 and 300 μg/ml (single injection of 0.5 ml turmeric aqueous extract). The injection was done in the amnion sac embryos. On the 20th day of incubation, the concentration of malondialdehyde and the activity of superoxide dismutase, glutathione peroxidase and catalase enzymes in liver tissue were measured by ELISA method. Statistical analysis was carried out by using one-way ANOVA and post-hoc Tukey tests (p<0.05). Compared to treated group 1, the tissue concentration of superoxide dismutase, glutathione peroxidase and catalase in treated groups 2, 3 and 4 significantly increased and the tissue concentration of malondialdehyde decreased significantly (p<0.05). Dose-dependent injection of turmeric aqueous extract dreduces the toxicity caused by silver nanoparticle and reduces oxidative stress and lipid peroxidation in liver tissue of chick embryos.

کلیدواژه‌ها [English]

  • oxidative Stress
  • Lipid Peroxidation
  • Liver
  • Turmeric
  • silver nanoparticle
1. Abdelaleem. M. 2014. Cytotoxicity and genotoxicity of silver nanoparticles on isolated rat hepatocytes. Toxicology Letters 229: 186.
2. Adeyemi. OS. and Faniyan. TO. 2014. Antioxidant status of rats administered silver nanoparticles orally. Journal of Taibah University for Science. 9: 182-186.
3. Ameli. H. Moini-Zangani. T. Masoudnia. F. and Sabetkasaei. M. 2015 the comparison of curcumin’s effect with or without metformin on blood glucose levels in diabetic rats. Pejouhandeh. 19: 312-319.
4. Baharara. J. Mousavi. M. and Ramezani. T. 2014. Effect of curcumin on angiogenesis in aortic ring model of the wistar rat. Journal of Shahid Sadoughi University of Medical Sciences. 22: 1226-1236.
5. Honarvar. F. Vaezi. G.Nourani.M. Kamrani. A. and Sadeghnezhad. E.2016. Oxidant/Antioxidant index evaluation in the rat embryo induced by Nano-silver particle. New Cellular and Molecular Biotechnology Journal. 6: 53-60.
6. Jagetia. GC. and Aggarwal BB. 2007. "Spicing up" of the immune system by curcumin. Journal of Clinical Immunology. 27: 19-35.
7. Kamali. E. Ghaedi. K. Karimi. P. Kheradmand. P. and Tavassoli. M.2014. Biological and Anticancer Effects of Curcumin. Journal of Isfahan Medical School. 31: 2097-2112.
8. Karam Sichani. S. Naghsh. N. and Razm. N.2012. Effects of Alcoholic Extract of Peganum harmala L. on Malondialdehyde Concentration and Catalaseand Glutathione Peroxidase Activity in Mice Treated with Nanosilver Particles. Journal of Mazandaran University of Medical Sciences. 22: 10-17.
9. Karam Sichani. S. Naghsh. N. and Razmi. N.2012. Effects of Alcoholic Extract of Peganumharmala L. on Malondialdehyde Concentration and Catalaseand Glutathione Peroxidase Activity in Mice Treated with Nanosilver Particles. Journal of Mazandaran University of Medical Sciences. 22: 10-17.
10. Layali E. Tahmasbpour. E. Jorsaraei. and SGA. 2016. Effects of Silver Nanoparticles on Lipid Peroxidation and Quality of Sperm Parameters in Male Rats. Journal of Babol University of Medical Sciences. 18: 48-55.
11. Limon-Pacheco J. and Gonsebatt. ME.2009. the role of antioxidants and antioxidant-related enzymes in protective responses to environmentally induced oxidative stress. Mutation Research. 674: 137-147.
12. Lushchak. VI. 2014. Free radicals, reactive oxygen species, oxidative stress and its classification. Chemico-Biological Interactions. 224: 164-175.
13. Maheshwari. RK. Singh. AK. Gaddipati. J. and Srimal. RC. 2006. Multiple biological activities of curcumin. Life Sciences. 78: 2081-2087.
14. Malek-Mohammadi. R.. Roghani. M. and Salami. M.2015. the effect of aqueous extracts of Melissa officinalis on the oxidative stress indices in the midbrain tissue. Feyz. 19: 8-14.
15. Mazani. M. Tutunchi. S. Shahi. D. Manafi. H. Yazdi. M. Khajoie Najad. M. and et al. 2014. Prevention effect of turmeric extract on methotrexate-induced intestinal toxicity by alleviating oxidative stress in rats. The Journal of Urmia University of Medical Sciences. 25: 119-128.
16. McShan. D. Ray. PC. and Yu. H. 2014. Molecular Toxicity Mechanism of Nanosilver. Journal of Food and Drug Analysis. 22: 116-127.
17. Miura. N. and Shinohara. Y. 2009. Cytotoxic effect and apoptosis induction by silver nanoparticles in HeLa cells. Biochemical and Biophysical Research Communications. 390: 733-737.
18. Modaresi. M. HarfBol. MR. and Ahmadi. F.2017. Review on Pharmacological Effects and Therapeutic Properties of Curcumin. Journal of Medicinal Plants. 2: 1-17.
19. Nabiuni. M. Mohammadi. S. Kayedpoor. P. and Karimzadeh. L. 2015 the effect of curcumin on the estradiol valerateinduced polycystic ovary in rats. Feyz. 18: 515-523.
20. Naderi. G. Asgary. S. Taher. M. Sabet. B. and Nik-khoo, N. 2005. Antioxidant effect of Turmeric and saffron on the oxidation of hepatocytes, LDL and non-enzymatic glycation of hemoglobin. Journal of Medicinal Plants. 4: 29-35.
21. Niki. E. Yoshida. Y. Saito. Y. and Noguchi. 2005. Lipid peroxidation: Mechanisms, inhibition, and biological effects. Biochemical and Biophysical Research Communications. 338: 668-676.
22. Roghani. M. and Baluchnejadmojarad. T.2012. Antinociceptive Effect of Curcumin, an Effective Constituent of Turmeric, in Diabetic Rats and Evaluation of the Involvement of Lipid Peroxidation. Modares Journal of Medical Sciences: Pathobiology. 15: 23-32.
23. Roghani. M. and Baluchnejadmojarad. T.2012. the effect of curcumin on short-term spatial memory and passive avoidance learning and memory in diabetic rats and evaluation of the role of lipid peroxidation. Daneshvarmed. 19: 51-60.
24. Saki. AA. and Salary. J.2014. In ovo injection of nano silver, thyme and savory extracts to broiler breeders eggs and their effect on post-hatch immunological parameters. Animal Science Journal. 101: 71-78.
25. Wen. R. Hu. L. Qu. G. Zhou. Q. and Jiang. G.2016. Exposure, tissue biodistribution, and biotransformation of nanosilver. NanoImpact. 2: 18-28.