اثر جیره مکمل شده با پودر سیر (Allium Sativum) بر عملکرد تولیدی، پاسخ ایمنی، فلور میکروبی روده، هیستوپاتولوژی کبد و برخی پارامترهای خونی و اسپرم در بلدرچین ژاپنی نر

نوع مقاله : مقاله کامل

نویسندگان

گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه کردستان، سنندج، ایران

چکیده

  در این تحقیق تأثیرات استفاده از جیره مکمل شده با سیر بر عملکرد تولیدی، پاسخ ایمنی، فلور میکروبی روده، هیستوپاتولوژی کبد و برخی پارامترهای خونی، سرمی و تولیدمثلی در بلدرچین ژاپنی نر بررسی شد. برای این منظور تعداد 80 قطعه جوجه بلدرچین یکروزه در قالب طرح کاملاً تصادفی در دو گروه آزمایشی، چهار تکرار و 10 قطعه در هر تکرار تقسیم شدند. گروه‌های آزمایشی شامل جیره پایه (شاهد) و جیره پایه + %4 پودر سیر بودند. بر اساس نتایج پودر سیر باعث افزایش مصرف خوراک و ضریب تبدیل غذایی پرندگان شد. بیشترین عیار پادتن علیه ویروس نیوکاسل و گلبول قرمز گوسفندی (SRBC) در تیتر ثانویه در گروه آزمایشی حاوی پودر سیربدست آمد. تغذیه پرندگان با پودر سیر موجب کاهش جمعیت باکتری‌های اشریشیا کلی و افزایش جمعیت لاکتوباسیلوس شد (05/0>P). نتایج نشان داد که گروه آزمایشی حاوی گیاه سیر باعث افزایش معنی‌دار در هماتوکریت، MCV و شمارش تفریقی لنفوسیت و هتروفیل گلبولی شد (05/0>P). کاهش معنی‌دار کلسترول از نتایج قابل توجه در گروه آزمایشی تغذیه شده با پودر سیر بود (05/0>P). همچنین، پارامترهای اسپرم از جمله سلامت آکروزوم، زنده‌مانی و تولید اسپرم روزانه در پرندگان تغذیه شده با پودر سیر به طور معنی‌داری بهبود پیدا کرد (05/0>P). به نظر می‌رسد افزودن پودر سیر به جیره بلدرچین ژاپنی به عنوان یک مدل آزمایشگاهی می‌تواند تا حدی عملکرد تولیدی و تولیدمثلی آن را بهبود بخشد.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Effect of garlic (Allium Sativum) powder-supplemented diet on productive performance, immune response, intestinal microbial flora, liver histopathology, and some blood and sperm parameters in male Japanese quail

نویسندگان [English]

  • keyvan sobhani
  • asaad vaziry
  • Amjad Farzinpour
  • Zahra Meraati
Department of Animal Sciences, Faculty of Agriculture, University of Kurdistan
چکیده [English]

In this study, the effects of using a garlic powder-supplemented diet on production performance, immune response, intestinal microbial flora, liver histopathology, and some blood, serum, and reproductive parameters in male Japanese quail were investigated. For this purpose, 80 one-day-old quail chicks were divided into 2 experimental groups, 4 replicates, and 10 pieces per replication in a completely randomized design. Experimental groups included basal diet (control) and basal diet + garlic powder 4%. Based on the results, garlic powder increased feed intake and feed conversion ratio. The highest antibody titer against Newcastle disease virus and SRBC was recorded in the secondary titer in the experimental group containing garlic. Feeding garlic powder reduced the population of Escherichia coli and increased the population of Lactobacillus (P<0.05). The results showed that the garlic powder caused a significant increase in hematocrit, MCV, and differential lymphocyte and heterophil count (P<0.05). Cholesterol and glucose concentrations were significantly reduced in the garlic powder-receiving quails (P<0.05). Also, sperm parameters such as acrosome integrity, viability, and daily sperm production improved significantly in birds fed garlic powder (P <0.05). It seems that adding garlic powder can improve production and reproductive performance of Japanese quail.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Garlic
  • Performance
  • Antibody
  • Reproduction
  • Quail
1- Aji, S. B., K. Ignatius, Y. Ado and A. Abdulkarim. 2011. Feeding Onion (Allium cepa) and Garlic (Allium sativum) on some performance characteristics of broiler chickens. Res J Poult Sci 4: 22-27. 
2- Akhtar, M. S., H. Afzal and F. Chaudhary. 1984. Preliminary in vitro antibacterial screening of Bakain, Gilo and Zarisk against Salmonella. Medicos 9: 6-7. 
3- Allen, P. C. 2003. Dietary supplementation with Echinacea and development of immunity to challenge infection with coccidian. Parasitol Res 91:74 - 8.
4- Canogullari, S., M. Baylan, Z. Erdogan, V. Duzguner and A. Kucukgul. 2010. The effect of dietary garlic powder on performance, egg yolk and serum cholesterol concentration in laying quails. Czech J Anim Sci 55: 286-293.
5- Chehreei, A., A. Nobakht and, M. H. Shahir. 2011. Effects of different levels of bioherbal herbal supplement (containing thyme and garlic essential oil) on egg yield, quality, biochemical parameters and blood safety of laying hens. J Vet Med 65: 90-57.
6- Choi, I. H., W. Y. Park and Y. J. Kim. 2010. Effects of dietary garlic powder and α-tocopherol supplementation on performance, serum cholesterol levels, and meat quality of chicken. Pout Sci 89:1724-1731.
7- Chowdhury, S. D. and T. K. Smith. 2002. Effects of dietary garlic on cholesterol metabolism in laying hens. Pout Sci 81(12): 1856-1862.
8- Dehghan, B. and A. Sheikh Ahmadi. 2017. Effects of garlic powder and black seed on yield, egg quality and plasma parameters in laying quails. J Exp Biol 20: 67-59.
9- Denli, M., F. Okan and A. N. Uluocak. 2011. Effect of dietary supplementation of herb essential oils on the growth performance, carcass and intestinal characteristics of Quail (Coturnix coturnix japonica). J Anim Sci 3(34): 174 – 179.
10- Donoghue, D. J. 2003. Antibiotic residues in poultry tissues and eggs: Human health concerns? Pout Sci 82(4): 618-621.
11- Fadlalla, I. M. T., B. H. Mohammed and A. O. Bakhiet. 2010. Effect of feeding garlic on the performance and immunity of broilers. Asian J Poult Sci 4: 182-189.
12- Geier, U., A. Oster and E. Kräuter. 2001. Alternative zu antibiotischen Leistungsförderern. DGS-Magazine. 22: 35-40. 
13- Hashemi Attar, M., J. Arshami, H. Esmailzadeh and R. Majidzadeh Heravi. 2010. The effect of different levels of garlic on the performance and humoral immune response of in broiler chicken. Iran J Anim Sci 2: 51-42.
14- Hashemi S. R. and H. Davoodi. 2010. Phytogenics as New Class of Feed Additive in Poultry Industry. J Anim Vet Adv 17:2295-2304.
15- Horton G. M. J., M. J. Fennel and B. M. Prasad. 1991. Effect of dietary garlic (Allium sativum) on performance, carcass composition and blood chemistry changes in broiler chicken. J Clin Nutr 28: 684-685.
16- Langhout, P. 2000. New additives for broiler chickens. World's Poult 16: 22-27.
17- Mohan, J., R. P. Moudgal, K. V. H. Sastry and J. S. Tyagi. 2017. Effects of garlic feeding on certain biochemical constituents and sperm motility in chicken. Indian J Poult Sci 42(2): 215-217.
18- Pourali, M., S. A., Mirghelenj and H. Kermanshahi. 2010. Effects of garlic powder on productive performance and immune response of broiler chickens challenged with Newcastle Disease Virus. Global Vet 4(6): 616-621
19- Puvaca, N., L. J. Kostadinovic, D. Ljubojevic, D. Lukac, S. Popovic, B. Dokmanovc and V. Stanacev. 2014. Effects of dietary garlic addition on productive performance and blood lipid profile of broiler chickens. Biotech Anim Husbandry 30(4): 669-676.
20- Raeesi, M., S. A. Hoeini-Aliabad, A. Roofchaee, A. Zare Shahneh, S. Pirali. 2010. Effect of periodically use of garlic (Allium Sativum) powder on performance and carcass characteristics in broiler chickens. World Aca Sci Engine Techno 68: 1213-1219.
21- Rahimi, Sh., A. Rafiei, H. Lotf Elahian and A. Afshar Naderi. 2008. Influence of combined usage of garlic powder and copper on egg yolk cholesterol concentration in laying hens. J Vet Res 63(2): 1-6.
22- Salari, J., F. Sahebi Ala, M. Kalantar and M. Sahebi Ala. 2014. The effect of garlic powder on functional parameters, blood metabolites and Japanese quail eggs. Anim Sci J (Res & Cons) 107: 161-168.
23- Teymourizadeh, Z., Sh. Rahimi, A. M. Karimi Tarshizi and R. Omidbeigi. 2010. Comparison of the effect of thyme extracts, turmeric, garlic and virginiamycin antibiotic on growth performance and carcass characteristics of broiler chicken. J Appl Res Med Aromat Plants 26: 264-252.
24- Teymourizadeh, Z., Sh. Rahimi, A. M. Karimi Tarshizi and R. Omidbeigi. 2009. Comparison of the effect of thyme extracts, turmeric, garlic and virginiamycin on the intestinal microflora population and immune system of broiler chicken. J Appl Res Med Aromat Plants 25: 39-48.
25- Velkers, F. C., K. Dieho, F. W. M. Pecher, J. C. M. Vernooij, J. H. H. Van Eck and W. J. M. Landman. 2011. Efficacy of allicin from garlic against Ascaridia galli infection in chickens. Poult Sci.90(2):364-368.