بررسی اثر عصاره هیدروالکلی گلبرگ زعفران بر عملکرد تخم‌گذاری مرغ‌های لگهورن و اثرات مهار‌کنندگی تخم‌مرغ‌های حاصل، بر رشد سلول‌های سرطانی MCF-7 و PC3

نوع مقاله : مقاله کامل

نویسندگان

1 گروه علوم دامی، واحد کاشمر، دانشگاه آزاد اسلامی،کاشمر، ایران

2 گروه علوم دامی، دانشگاه فردوسی مشهد

3 گروه تحقیقات بیوتکنولوژی قارچ های صنعتی، پژوهشکده بیوتکنولوژی صنعتی، مرکز آموزشی، فرهنگی و تحقیقاتی دانشگاهی ، واحد خراسان رضوی

4 گروه علوم دامی، واحد مشهد، دانشگاه آزاد اسلامی، مشهد، ایران

چکیده

آزمایشی به منظور بررسی اثر عصاره هیدروالکلی گلبرگ زعفران بر شاخص‌های عملکردی، صفات کیفی تخم‌مرغ و رشد سلول‌های سرطانی در مرغ‌های تخمگذار انجام گرفت. در این آزمایش از 200 قطعه مرغ تخمگذار سویه هایلاین W36 در قالب طرح کاملا تصادفی با چهار تیمار، پنج تکرار و 10 قطعه مرغ در هر تکرار استفاده شد. تیمارهای آزمایشی شامل: تیماریک: شاهد (جیره پایه)، تیماردو: جیره پایه + ppm 40 عصاره گلبرگ زعفران، تیمارسه: جیره پایه + ppm 60 عصاره گلبرگ زعفران، تیمار چهار: جیره پایه + ppm 80 عصاره گلبرگ زعفران بود. نتایج این تحقیق نشان داد که مصرف خوراک، ضریب تبدیل، وزن تخم‌مرغ و توده تخم‌مرغ در کل دوره‌ی آزمایشی تحت تاثیر تیمارها قرار نگرفت (05/0<P). درصد تولید تخم‌مرغ  تحت تاثیر تیمارهای آزمایشی قرار گرفت(05/0>P). وزن زرده، وزن پوسته، واحد هاو، ضخامت پوسته و رنگ زرده بطور معنی‌داری تحت تاثیر تیمارهای آزمایشی قرار گرفتند (05/0>P). در تیمار سه بالاترین میزان ارتفاع زرده، وزن زرده، وزن پوسته و ضخامت پوسته مشاهده شد. همچنین بالاترین میزان واحد هاو در تیمارهای یک و چهار و بیشترین رنگ زرده در تیمارهای سه و چهار مشاهده شد.تیمارهای آزمایشی بر بازدارندگی رشد سلول‌های سرطانی MCF-7 و PC3 در غلظت‌های مختلف در شکل وابسته به غلظت تاثیر معنی‌داری داشتند (05/0>P). نتایج به دست آمده از این آزمایش نشان داد که افزودن عصاره گلبرگ زعفران باعث بهبود کیفیت تخم‌مرغ و اثر بازدارندگی بر روی سلول‌های سرطانی می‌شود و بهترین دز‌های مورد استفاده از گلبرگ زعفران در تیمارهای سه و چهار مشاهده گردید.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

The effect of hydroalcoholic extract of saffron petals on egg laying performance of Leghorn chickens and the inhibitory effects of obtained eggs on the growth of MCF-7 and PC3 cancer cells

نویسندگان [English]

  • Reza Vakili 1
  • Reza Toroghian 2
  • Shararhe Rezaeian 3
  • Mahdi Elahi Torshizi 4
1 Department of animal science, Islamic Azad University, Kashmar, Iran
2 Department of Animal Science, Ferdowsi University of Mashhad
3 Industrial Fungi Biotechnology Research Department, Research Institute for Industrial Biotechnology, Academic Center for Education, Culture and Research (ACECR)-Khorasan Razavi Branch
4 Animal Science Department, Mashhad Branch, Islamic Azad University, Mashhad, Iran
چکیده [English]

An experiment was performed to investigate the effect of hydroalcoholic extract of saffron petals on performance indices, egg quality and cancer cells in laying hens. , Five replicates and 10 chicken pieces per replicate were used. Experimental treatments included: treatment: control (basic diet), Timardo: basic diet + 40 ppm saffron petal extract, treatment: basic diet + 60 ppm saffron petal extract, treatment four: basic diet + 80 ppm saffron petal extract. The results of this study showed that feed consumption, conversion ratio, egg weight and egg mass were not affected by the treatments during the whole experimental period (P <0.05). The percentage of egg production was affected by experimental treatments and increased significantly (P <0.05).Yolk weight, shell weight, units, shell thickness and yolk color were significantly affected by experimental treatments (P <0.05). As in the three treatments, the highest yolk height, yolk weight, shell weight and shell thickness were observed. Also, the highest amount of units was observed in treatments one and four and the highest yolk color was observed in treatments three and four. Experimental treatments had a significant effect on growth inhibition of MCF-7 and PC3 cancer cells at different concentrations in concentration-dependent form (P <0.05). The results of this experiment showed that the addition of saffron petal extract improves egg quality and inhibitory effect on cancer cells and the best doses of saffron petal used were observed in treatments three and four.
 

کلیدواژه‌ها [English]

  • Hydroalcoholic extract of saffron
  • Qualitative traits of eggs
  • Cancer cells
  • Layers
1. Amin, A., A.A. Hamza. K. Bajbouj. S.S. Ashraf. and S. Daoud. 2011. Saffron: a potential candidate for a novel anticancer drug against hepatocellular carcinoma. Hepatology 54(3): 857-867. 
2. Amin, B. and H. Hosseinzadeh. 2012. Evaluation of aqueous and ethanolic extracts of saffron, Crocus sativus L., and its constituents, safranal and crocin in allodynia and hyperalgesia induced by chronic constriction injury model of neuropathic pain in rats. Fitoterapia 83(5): 888-895. 
3. Bathaie., S.Z., R. Hoshyar. H. Miri and M. Sadeghizadeh. 2013. Anticancer effects of crocetin in both human adenocarcinoma gastric cancer cells and rat model of gastric cancer. Biochemistry and Cell Biology 91(6): 397-403. 
4. Bolhassani, A., A. Khavari and S.Z. Bathaie. 2014. Saffron and natural carotenoids: Biochemical activities and anti-tumor effects. Biochimica et Biophysica Acta (Bba)-reviews on cancer 1845(1) 20-30. 
5. Botsoglou, N., P. Florou-Paneri. E. V. BotsoglouDotas. I. Giannenas. A. Koidis and P. Mitrakos. 2005. The effect of feeding rosemary, oregano, saffron and α-tocopheryl acetate on hen performance and oxidative stability of eggs. South African Journal of Animal Science, 35(3):143-151.
6. Daniel, M. 2006. Medicinal Plants: Chemistry and Properties. Enfield: Science Publishers.
7. Dilawar, M.A., H.S. Mun. D. Rathnayake. E.J. Yang. Y.S. Seo. H.S. Park and C.J. Yang. 2021. Egg Quality Parameters, Production Performance and Immunity of Laying Hens Supplemented with Plant Extracts. Animals 11(4): 975. 
8. Hoshyar, R., S.Z. Bathaie and M. Sadeghizadeh. 2013. Crocin triggers the apoptosis through increasing the Bax/Bcl-2 ratio and caspase activation in human gastric adenocarcinoma, AGS, cells. DNA and cell biology 32(2): 50-57. 
9. Hosseini, A., B.M. Razavi. and H. Hosseinzadeh. 2018. Saffron (Crocus sativus) petal as a new pharmacological target: a review. Iranian journal of basic medical sciences 21(11): 1091.
10. Hosseini, S.M., M. Naghous. and S.H. Hoseinyan Bilondi. 2014. Effect of aqueous pennyroyal (Mentha pulegium) and saffron petals (Crocus sativus L.) extract on performance and meat quality in broiler. Journal of Saffron Research 2 (1): 1-14. (In Farsi).
11. Hosseinzadeh, H. 2014. Saffron: a herbal medicine of third millennium. Jundishapur journal of natural pharmaceutical products 9(1):1.
12. Hosseinzadeh, H., J. Behravan. M. Ramezani. and K. Ajgan. 2005. Anti-tumor and cytotoxic evaluation of Crocus sativus L. stigma and petal extracts using brine shrimp and potato disc assays. Journal of Medicinal Plants 4(15): 59-65.
13. HylineInternational. 2020. Available at: http://www.hyline.com/filesimages/Hy-Line-Products/Hy-Line-Product-PDFs/W-36/36%20COM%20ENG.pdf.(Copyright 2020).
14. Jabbari Namroudi, M., M. Torki. and H. Mohammadi. 2021. Effect of adding different levels of saffron petals on productive performance, egg quality traits, and blood parameters of laying hens. Animal Production Research 10(1): 95-106. 
15. Khorasany, A.R. and H. Hosseinzadeh. 2016. Therapeutic effects of saffron (Crocus sativus L.) in digestive disorders: a review. Iranian journal of basic medical sciences 19(5): 455-469.
16. Lazic, S.E., C.J. Clarke-Williams and M.R. Munafò. 2018. What exactly is ‘N’in cell culture and animal experiments?. PLoS biology 16(4): e2005282.
17. Lee, J. H. and Paik, H. D. 2019. Anticancer and immunomodulatory activity of egg proteins and peptides: A review. 98(12):6505-6516.
18. Mohajeri, S.A., H. Hosseinzadeh., F. Keyhanfar and J. Aghamohammadian. 2010. Extraction of crocin from saffron (Crocus sativus) using molecularly imprinted polymer solid‐phase extraction. Journal of separation science 33(15): 2302-2309. 
19. Oluwafemi, R.A., I. Olawale and J.O. Alagbe. 2020. Recent trends in the utilization of medicinal plants as growth promoters in poultry nutrition-A review. Research in: Agricultural and Veterinary Sciences 4(1):5-11.
20. Patil, K.D., S.B. Bagade. S.R. Sharma and K.V. Hatware. 2019. Potential of herbal constituents as new natural leads against helminthiasis: A neglected tropical disease. Asian Pacific Journal of Tropical Medicine 12(7): 291.
21. Qadir, S.,S. Bashir, and R. John.2020.Saffron—Immunity.pp.177-192, In: M. Sarwat and S. Sumaiya(ed.), Academic Press, Massachusetts.
22. Rezaeian, S. and H.R. Pourianfar. 2018. A comparative study on cytotoxicity and antiproliferative activities of crude extracts and fractions from Iranian wild-growing and cultivated Agaricus spp. Journal of Food Measurement and Characterization,12(4) 1-8. 
23. Sun, Y., J. Yang. L.Z. Wang. L.R. Sunand and Q. Dong. 2014. Crocin attenuates cisplatin-induced liver injury in the mice. Human and experimental toxicology 33(8): 855-862.
24. Tarantilis, P., G. Tsoupras and M. Polissiou. 1995. Determination of saffron (Crocus sativus L.) components in crude plant extract using high-performance liquid chromatography UV-visible photodiode-arraydetection mass spectrometry. Journal of Chromatogrhy A 699(1-2): 107- 118. 
25. Tavakkol-Afshari, J., A. Brook and S.H. Mousavi. 2008. Study of cytotoxic and apoptogenic properties of saffron extract in human cancer cell lines. Food and Chemical Toxicology 46(11): 3443-3447. 
26. Zeka K., KC. Rupareli, MA. Continenza, D. Stagos and F. RR Vegliò.2015.Arroo Petals of Crocus sativus L. as a potential source of the antioxidants crocin and kaempferol. Fitoterapia 107:128-34.