بررسی آلودگی و تعیین الگوی مقاومت آنتی‌بیوتیکی سالمونلاهای جداشده از گله‌های بلدرچین تخمگذار در استان تهران

نوع مقاله : مقاله کامل

نویسندگان

1 دانشکده دامپزشکی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم و تحقیقات، تهران، ایران

2 گروه علوم بالینی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم و تحقیقات، تهران، ایران

3 گروه علوم و صنایع غذایی ، دانشگاه آزاد اسلامی، واحدآیت الله آملی، آمل، ایران

چکیده

با توجه به رشد سریع صنعت بلدرچین در کشور و اهمیت  بیماری سالمونلا، پایش بیشتر گله‌های بلدرچین به لحاظ آلودگی به این باکتری ضروری به نظر می‌رسد. هدف مطالعه بررسی وجود آلودگی به سالمونلا و ارزیابی مقاومت آنتی‌بیوتیکی جدایه ها در 10 گله تخم‌گذار بلدرچین و تخم‌های تولیدی آنها در استان تهران می‌باشد. نمونه‌گیری از 10 مزرعه بلدرچین تخم‌گذار صورت گرفت و از هر گله تعداد 36 نمونه سوآپ کلواک، به ‌صورت تصادفی اخذ گردید سپس هر شش نمونه در یک لوله‌ی آزمایش
 تجمیع شد. همچنین از هر گله 25 عدد تخم جهت بررسی آلودگی پوسته و محتویات جمع‌آوری گردید. سپس کلیه نمونه‌ها جهت کشت، تائید تشخیص و آزمایش حساسیت آنتی‌بیوتیکی جدایه‌ها به آزمایشگاه ارسال شدند. در سه گله از 10 گله مورد بررسی آلودگی به سالمونلا تائید گردید. از سواپ کلواک 5%، از پوسته تخم 4% و از محتویات تخم بلدرچین 4% سالمونلا مثبت شدند. همچنین همه جدایه های مورد بررسی نسبت به آنتی‌بیوتیک‌های فسفومایسین و لینکواسپکتین کاملاً حساس بودند و بیشترین مقاومت نیز در کلیستین مشاهده گردید. با توجه به آلودگی بالای گله‌های بلدرچین تخم‌گذار به سالمونلا (30%) در این مطالعه و اهمیت آن به لحاظ بهداشت عمومی پایش بیشتر آلودگی گله‌های بلدرچین به این باکتری و اجرای مناسب برنامه‌های امنیت زیستی و بهبود روش‌های مدیریتی ضروری به نظرمی‌رسد.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Study of Salmonella infection and antibiotic susceptibility pattern of the isolates from laying quail flocks in Tehran Province

نویسندگان [English]

  • S. Bayat 1
  • K. Parvandar Asadollahi 2
  • L. Golestan 3
1 College of Veterinary Medicine, Science and Research Branch, Islamic Azad University, Tehran, Iran.
2 Department of Clinical Sciences, College of Veterinary Medicine, Science and Research Branch, Islamic Azad University, Tehran, Iran.
3 Department of Food Science and Technology, Faculty of Agriculture and Food Science, Ayatollah Amoli Branch, Islamic Azad University, Amol, Iran
چکیده [English]

Due to the rapid growth of the quail industry in the country and the importance of Salmonella infection, further monitoring of quail flocks in terms of infection with this bacterium seems necessary. Therefore, the aim of this study was to investigate the presence of Salmonella infection and evaluate the antibiotic resistance of the isolates in 10 laying quail flocks and their eggs in Tehran province. Sampling was done from 10 laying quail flocks. 36 samples of cloaca swaps were randomly taken from each flock, then each six samples were pooled in one test tube. Also, 25 eggs were collected from each flock to check contamination of the shell and the contents. Then all the samples were sent to the laboratory for culture, confirmation of diagnosis and antibiotic susceptibility testing of the isolates. Salmonella infection was confirmed in 3 out of the 10 quail flocks. 5% of cloaca swap samples, 4% of quail eggshell samples and 4% of quail egg content samples were positive for Salmonella infection. Also, all isolates were completely sensitive to the antibiotics Fosfomycin and Lincospectin and the highest resistance was observed in Colistin. Considering the high contamination of laying quail flocks with salmonella and its importance in terms of public health, further monitoring of quail flocks contamination with this bacterium and proper implementation of biosecurity measures and improvement of management methods seem necessary.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Salmonella
  • quail
  • cloaca swap
  • quail egg
1. Antunes, P., J. Mourão, J. Campos and L. Peixe. 2016. Salmonellosis: the role of poultry meat. Clinical Microbiology and Infection. 22: 110-121.
2. Bauer, A. 1966. Antibiotic susceptibility testing by a standardized single disc method. American Journal of Clinical Pathology. 45: 148-158.
3. Brenner, F., R. Villar, F. Angulo, R. Tauxe and B. Swaminathan. 2000. Salmonella nomenclature. Journal of clinical microbiology. 38: 2465-2467.
4. Coburn, B., G. A. Grassl and B. B. Finlay. 2007. Salmonella, the host and disease: a brief review. Immunology and Cell Biology. 85: 112-118.
5. Davin-Regli, A., J.-P. Lavigne and J.-M. Pagès. 2019. Enterobacter spp.: update on taxonomy, clinical aspects, and emerging antimicrobial resistance. Clinical microbiology reviews. 32: 2-19.
6. De Freitas Neto, O., H. da Angela, N. M. Soares, E. Guastalli, A. de Almeida and A. Berchieri Junior. 2013. Salmonella spp. in meat-type quails (Coturnix coturnix coturnix) in the State of São Paulo, Brazil. Brazilian Journal of Poultry Science. 15: 277-281.
7. Farghaly, E., A. Samy and H. Roshdy. 2017. Wide prevalence of critically important antibiotic resistance in Egyptian quail farms with mixed infections. Veterinary Sciences: Research and Reviews. 3: 17-24.
8. Hendriksen, R. S., M. Mikoleit, V. P. Carlson, S. Karlsmose, A. R. Vieira, A. B. Jensen, A. M. Seyfarth, S. M. DeLong, F.-X. Weill and D. M. A. L. F. Wong. 2009. WHO Global Salm-Surv external quality assurance system for serotyping of Salmonella isolates from 2000 to 2007. Journal of Clinical Microbiology. 47: 2729-2736.
9. Heymann, D. L. 2004. Control of Communicable Diseases Manual 18th ed. American Public Health Association.
10. Jahan, S., M. A. H. Zihadi, K. N. H. Nazir, M. S. Islam, M. B. Rahman and M. Rahman. 2018. Molecular detection and antibiogram of Salmonella spp. from apparently healthy Japanese quails of three different quail farms in Mymensingh. Journal of Advanced Veterinary and Animal Research. 5: 60-66.
11. Jorgensen, J. H. and J. D. Turnidge. Section. 2015. Susceptibility test methods: dilution and disk diffusion methods.  1253-1273.  Manual of Clinical Microbiology, Eleventh Edition. American Society of Microbiology. 
12. McCrea, B., K. Tonooka, C. VanWorth, E. Atwill, J. Schrader and C. Boggs. 2006. Prevalence of Campylobacter and Salmonella species on farm, after transport, and at processing in specialty market poultry. Poultry Science. 85: 136-143.
13. Meldrum, R. J., R. M. M. Smith and I. G. Wilson. 2006. Three-Year Surveillance Program Examining the Prevalence of Campylobacter and Salmonella in Whole Retail Raw Chicken. Journal of Food Protection. 69: 928-931.
14. Minvielle, F. 2004. The future of Japanese quail for research and production. 
Worlds Poultry Science Journal. 60: 500-507.
15. Omoshaba, E. O., F. Olufemi, O. Ojo, A. Sonibare and M. Agbaje. 2017. Multidrug-resistant Salmonellae isolated in Japanese quails reared in Abeokuta, Nigeria. Tropical animal health and production. 49: 1455-1460.
16. Rostagno, M., I. Wesley, D. Trampel and H. Hurd. 2006. Salmonella prevalence in market-age turkeys on-farm and at slaughter. Poultry science. 85: 1838-1842.
17. Shinashal, R. Z. 2019. A review on Salmonella bacteria in human and animal. International Journal of Research in Pharmaceutical Sciences. 10: 531-536.
18. Su, J.-H., Y.-H. Zhu, T.-Y. Ren, L. Guo, G.-Y. Yang, L.-G. Jiao and J.-F. Wang. 2018. Distribution and antimicrobial resistance of Salmonella isolated from pigs with diarrhea in China. Microorganisms. 6: 117.
19. Thear, K. 1998. Keeping Quail: A Guide to Domestic and Commercial Management Third edition. Third ed.  Broad Leys publishing company.
20. Turgay, O., N. Ozkan and E. Cakiroglu. 2002. Salmonella enteritidis in quail eggs. Turkish Journal of Veterinary and Animal Sciences. 26: 321-323.
21. Waltman, W. D. and E. T. Mallinson. 1995. Isolation of Salmonella from poultry tissue and environmental samples: a nationwide survey. Avian Diseases. 39: 45-54.
22. Wattiau, P., C. Boland and S. Bertrand. 2011.
 Methodologies for Salmonella enterica subsp. enterica subtyping: gold standards and alternatives. Applied and environmental microbiology. 77: 7877-7885.
23. Wegener, H. C., T. Hald, L. F. Wong, M. Madsen, H. Korsgaard, F. Bager, P. Gerner-Smidt and K. Mølbak. 2003.
 Salmonella control programs in Denmark. Emerging infectious diseases. 9: 774-780.