تکنیک نوین اندازه‌گیری گروه‌ها مختلف و هم‌زمان آنتی‌بیوتیک‌ها در بافت مرغ سبز بر اساس روش خودکار شده کروماتوگرافی مایع و اسپکترومتری جرمی

نوع مقاله : مقاله کامل

نویسندگان

گروه شیمی تجزیه، دانشکده شیمی، دانشگاه مازندران

چکیده

امروزه استفاده از آنتی‌بیوتیک‌ها جهت مصارف پیشگیری، کنترل و درمان بیمارها در صنعت پرورش طیور غیرقابل‌اجتناب است و در این میان نیاز به روشی مدرن که در عین حساسیت و ویژگی بالا و کاربری راحت و سریع جهت کنترل مخاطرات استفاده روزافزون آنتی‌بیوتیک‌ها در مواد غذایی بسیار ارزشمند است ازاین‌رو در این مطالعه برای نخستین بار، بر اساس تلفیق اتوماتیک شده دو دستگاه کروماتوگرافی مایع و دستگاه طیف سنج جرمی، آنتی بیوتیک در مرغ سبز کشور مورد اندازه گیری و پایش قرار گرفت. در مرحله آماده‌سازی مقدار نمونه مورداستفاده در مقایسه با روش های کلاسیک کمتر و مراحل آماده‌سازی نیز کوتاه است. ترتیب مراحل، تعداد و استفاده از ترکیبات حلال‌های آلی و نمک‌های به‌صورت بهینه‌ای صرفه‌جویی شده است. به‌واسطه استفاده از استاندارد داخلی از نوع ایزوتوپ پایدار کنترل مراحل استخراج، تخلیص، تزریق و محاسبات خطاهای احتمالی همانند فرونشست یونی، خطای تزریق، اصلاح درصد بازیافت دارو و اصلاح زمان بارداری برطرف گردید و همچنین به واسطه امکان تزریق حجم‌های بالا، حساسیت روش بهبود یافت. با استفاده از دو دستگاه کروماتوگرافی مایع، یکی به‌عنوان تخلیص نمونه و دیگری برای جداسازی، امتیازات ویژه‌ای فراهم می آورد طوری که هرکدام به ‌تنهایی فاقد این ویژگی‌ هستند و ضمن خودکار بودن روش سبب کاهش زمان آنالیز، هزینه‌های آزمون و افزایش دقت آزمون در مقایسه به روش های کلاسیک گردید. روش پیشنهادی قابلیت جستجوی آنتی‌بیوتیک در مرغ سبز تولیدی را دارا است.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Novel automated technique for determination of multiresidue and multiclass antibiotics in chicken tissue by Liquid chromatography tandem mass spectrometry

نویسندگان [English]

  • A. Tavaasoli
  • S. N. Azizi
  • A. Samadi-Maybodi
Department of Analytical Chemistry, Faculty of Chemistry, University of Mazandaran, Babolsar, Iran
چکیده [English]

Today, the use of antibiotics for the prevention, control and treatment of poultry industry is unavoidable and on the other hand requiring a modern approach that providing high sensitivity and specificity, convenient and rapid method to detection antibiotics. Therefore, in this study, for the first time, a wide range of antibiotics used in poultry industry were studied and monitored based on liquid chromatography techniques. Therefore, two liquid chromatography-mass spectrometers were used to prepare the samples with acetic acid and acetonitrile and z-sep+ compounds and with internal standards of antibiotic groups of sulfonamides, quinolones and tetracycline and comprised the results with conventional common method. Because of using of polymeric interface, absorption a large number of antibiotics was possible, so a wide range of antibiotics could be measured without any setting back in static phase efficiency. At the preparation, the amount of sample used is lower than that of classical methods and the preparation steps get shorter. Steady isotope of internal standard caused controls in the extraction, purification, injection and calculations of possible errors such as ion subsidence, injection error, percent recovery of drug and retention time correction and also the possibility to inject high volumes and increase the sensitivity in this method was improved. Therefore, exploitation two liquid chromatography devices, one for sample preparation provides big advantages, which alone lacks this feature. Meanwhile, simultaneously automate method reduces analysis time, test costs and increases accuracy compared to classical method and the sample preparation gets very convenient and allows the ability to search for antibiotics in the produced green chicken.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Chicken tissue
  • multiclass
  • multiresidue
  • Liquid chromatography
  • tandem mass spectrometry
  • automated
A. Kaufmann, P. B., K. Maden, S. Walker, M. Widmer. 2011. Development of an improved high resolution mass spectrometry based multi-residue method for veterinary drugs in various food matrices. Anal Chim Acta 700: 86-94.
2- Adrian, J., F. Fernandez, F. Sanchez-Baeza and M. P. Marco. 2012. Preparation of antibodies and development of an enzyme-linked immunosorbent assay (ELISA) for the determination of doxycycline antibiotic in milk samples. J Agric Food Chem 60: 3837-3846.
3- Chung, S. W. C. and C.-H. Lam. 2015. Development of a 15-class multiresidue method for analyzing 78 hydrophilic and hydrophobic veterinary drugs in milk, egg and meat by liquid chromatography-tandem mass spectrometry. Analytical Methods 7: 6764-6776.
4- Cooper, K. M., J. V. Samsonova, L. Plumpton, C. T. Elliott and D. G. Kennedy. 2007. Enzyme immunoassay for semicarbazide--the nitrofuran metabolite and food contaminant. Anal Chim Acta 592: 64-71.
5- EC. 2002. The performance of analytical methods and the interpretation of results. In: DECISION C, editor. 2002/657/EC. Official Journal of the European Communities.
6- EC. 2003. The setting of minimum required performance limits (MRPLs) for certain residues in food of animal origin. In: DECISION C, editor. 2003/181/EC. Official Journal of the European Union.
7- EC. 2005. Establishment of maximum residue limits of veterinary medicinal products in foodstuffs of animal origin. In: COMMISSION E, editor. 2377/90/EC.
8- Garrido Frenich, A., M. Aguilera-Luiz Mdel, J. L. Martinez Vidal and R. Romero-Gonzalez. 2010. Comparison of several extraction techniques for multiclass analysis of veterinary drugs in eggs using ultra-high pressure liquid chromatography-tandem mass spectrometry. Anal Chim Acta 661: 150-160.
9- K. Granelli, C. B. 2007. Rapid multi-residue screening of antibiotics in muscle and kidney by liquid chromatography-electrospray ionization–tandem mass spectrometry. Anal Chim Acta 586: 289–295.
10- Moon, S. L., J. S. Bedi, J. P. S. Gill and R. S. Aulakh. 2018. Studies on Antibiotic Residues in Chicken and its Public health Significance. Advances in Bioresearch 9.
11- Nikolaos S. Thomaidis, M. E. D. 2015. Multi-residue determination of 115 veterinarydrugs pharmaceutical residues in milk powder butter, fish tissue eggsusing liquid chromatography–tandem mass spectrometry. Anal Chim Acta 880: 103-121.
12- Patel, T., T. Marmulak, R. Gehring, M. Pitesky, M. O. Clapham and L. A. Tell. 2018. Drug residues in poultry meat: A literature review of commonly used veterinary antibacterials and anthelmintics used in poultry. Journal of veterinary pharmacology and therapeutics 41: 761-789.
13- Reig, M. and F. Toldrá. 2008. Veterinary drug residues in meat: Concerns and rapid methods for detection. Meat science 78: 60-67.
14- Wong, E. 2018. differential gene expression in lung tissue of wooden breast syndrome affected and unaffected ‎commercial broiler chickens. university of Delaware
15- Yu, P., C. Chen, H. Liu, Y. Deng and N. J. S. p. Xue. 2019. Simultaneous determination of tetracyclines, fluoroquinolones, and sulfonamides in chicken manure using solid-phase extraction and high performance liquid chromatography. 37: 518-524.
16- Zhang, S., Z. Zhang, W. Shi, S. A. Eremin and J. Shen. 2006. Development of a chemiluminescent ELISA for determining chloramphenicol in chicken muscle. J Agric Food Chem 54: 5718-5722.
17- Zweigenbaum, J. 2011. Mass spectrometry in food safety, methods and protocls. Humana Press. UK.