بررسی اثر پودر گیاهان پونه و آویشن شیرازی بر فراسنجه‌های خونی، شاخص‌های استرس اکسیداتیو و عیار حاصل از واکسن‌های ویروس نیوکاسل و گامبورو در جوجه‌های گوشتی

نوع مقاله : مقاله کامل

نویسندگان

1 کلینیکال پاتولوژی، دانشکده کشاورزی، گروه دامپزشکی، واحد کرمانشاه، دانشگاه آزاد اسلامی، کرمانشاه، ایران

2 شیلات و آبزیان، دانشکده کشاورزی، گروه شیلات، واحد کرمانشاه، دانشگاه آزاد اسلامی، کرمانشاه، ایران

3 مهندسی شیمی-مواد غذایی، واحد کرمانشاه، دانشگاه آزاد اسلامی، کرمانشاه، ایران

چکیده

اخیرا، استفاده از مکمل‌های گیاهی به دلیل مزایای زیاد جایگزین مکمل‌های مصنوعی در صنعت طیور شده‌است. این پژوهش به منظور بررسی اثرات خوراکی پودر قسمت‌های هوایی گیاهان پونه و آویشن شیرازی بر روی برخی از فراسنجه‌های خونی، شاخص‌های استرس اکسیداتیو و عیار حاصل از واکسن‌های ویروس نیوکاسل و گامبورو انجام گردید. بدین منظور، تعداد 120 قطعه جوجه‌گوشتی یک‌روزه سویه راس 308در قالب طرح کاملاً تصادفی با چهار تیمار، سه تکرار و 20 قطعه جوجه در هر تکرار توزیع و تا سن 42 روزگی نگهداری شدند. تیمارها شامل: 1) تیمار شاهد (فقط جیره پایه) ، 2) تیماره پونه (جیره پایه +mg/kg 200 پودر پونه)، 3) تیمار آویشن شیرازی (جیره پایه +mg/kg 200 پودر آویشن)، 4) تیمار ترکیبی (ترکیبی از هر دو گیاه mg/kg200+200 و جیره پایه) بودند. برخی فراسنجه‌های خونی، شاخص‌های استرس اکسیداتیو و همچنین عیار پادتن‌های اولیه و ثانویه ضد واکسن‌های نیوکاسل.و گامبورو به ترتیب به روش HI و الایزا، 10 روز پس از آخرین واکسیناسیون اندازه‌گیری شد. نتایج حاصله حاکی از وجود انواع ترکیبات شیمیایی فعال در روغن اسانسی هر‌دو گیاه بود. بعلاوه، فراسنجه‌های خونی و شاخص‌های استرس اکسیداتیو دچار تغییرات معنی‌داری شدند. به طور کلی، فعالیت آنزیم‌های سوپراکسید دیسموتاز افزایش و کاتالاز کاهش یافت، اما فعالیت گلوتاتیون پراکسیداز به دنبال دریافت مکمل تغییری نکرد. همچنین، مقادیر مالون دی آلدئید کاهش و اما مقادیر ظرفیت تام آنتی‌اکسیدانی افزایش یافت. عیار ثانویه پادتن‌های اندازه‌گیری شده نیز افزایش معنی‌داری را نشان دادند. نتایج مطالعه حاضر مشخص کرد که، پودر هر دو گیاه پونه و آویشن، اثرات مطلوبی را بر روی فراسنجه‌های خونی، شاخص‌های استرس اکسیداتیو و پاسخ ایمنی دارند، اما به نظر می‌رسد که ترکیبی از دو گیاه دارای اثرات هم‌افزایی بوده و می‌توانند اثرات زیستی یکدیگر را تقویت نمایند.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Effects of Mentha Pulegium L and Zataria multiflora on Hematological Parameters, Oxidative Stress Biomarkers and Antibody Titter Resulted from Newcastle and Gumboro Vaccines in Broiler Chickens

نویسندگان [English]

  • F. Mohammadi 1
  • N. Choobkar 2
  • M. Goudarzi 3
1 Department of Veterinary Medicine, Faculty of Agriculture, Kermanshah Branch, Islamic Azad University, Kermanshah, Iran
2 Department of Natural Resources, Faculty of Agriculture, Kermanshah Branch, Islamic Azad University, Kermanshah, Iran
3 Chemistry Engineering, Food Material, Kermanshah Branch, Islamic Azad University, Kermanshah, Iran
چکیده [English]

Recently, herbal supplements have replaced the synthetic ones, due to several advantages. This study was conducted to investigate the effects of dried powders of aerial parts of Mentha pulegium L and Zataria multiflora on hematological parameters, oxidative stress biomarkers and antibody titter resulted from Newcastle and Gumboro vaccines. One hundred and twenty 1-day ROSS (308) chickens with 4 treatments and 3 replicates containing 20 birds in each were kept for 42 days.  The treatments were: 1) Control (basal diet); 2) Pennyroyal (200 mg/kg Pennyroyal + basal diet); 3) Thyme (200 mg/kg thyme + basal diet), 4) the combination (200 mg/kg+200 mg/kg of both herbal supplements + basal diet). The following hematological parameters were measured in the serum samples using standard assay kits: total protein, albumin, globulin, glucose, urea, triglyceride, cholesterol, high, low and very low density lipoprotein. The activities of 3 key antioxidant enzymes including superoxide dismutase, glutathione peroxidase and catalase as well as malondialdehyde content and total antioxidant capacity were measured as biomarkers of oxidative stress. Vaccination was done based on the regional standards and primary and secondary antibody titters were measured against Newcastle and Gumboro using HI and ELISA methods, respectively, 10 days after the last vaccination. The obtained results showed that the essential oils of the plants contain numerous active biocompounds and herbal supplements could alter biochemical parameters and oxidative stress biomarkers. Generally, the activities of superoxide dismutase was increased but catalase was decreased. Moreover, the activity of glutathione peroxidase remained constant. In addition, malondialdehyde content was declined but total antioxidant capacity was elevated. Furthermore, the secondary titers of the antibodies were significantly increased. The results of this study showed that supplementation with pennyroyal and dill dried powders can improve hematological parameters, enhance the antioxidant potency and immune system of broiler chickens. However, apparently the combination of the both plants has synergistic effects.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Broiler
  • Mentha pulegium L
  • Zataria multiflora
  • Oxidative stress
  • hematological parameters
1- Adams, R. P., O. D. Sparkman. 2007. Review of Identification of Essential Oil Components by Gas Chromatography/Mass Spectrometry. J Am Soc Mass Spectrom 18: 803-806. ISBN: 9781932633214.
2- Aydın, E., H. Türkez, M. S. Keleş. 2014. The effect of carvacrol on healthy neurons and N2a cancer cells: some biochemical, anticancerogenicity and genotoxicity studies. Cytotechnology 66: 149-157. PMID: 23553016.
3- Bouyahya, A., A. Et-Touys, Y. Bakri, A. Talbaui, H. Fellah, J. Abrini, N. Dakka. 2017. Chemical composition of Mentha pulegium and Rosmarinus officinalis essential oils and their antileishmanial, antibacterial and antioxidant activities. Microbial pathogenesis 111: 41-49. doi: 10.1016/j.micpath.
4- Brahmi, F., A. Abdenour, M. Bruno, P. Silvia, P. Alessandra, F. Danilo, Y.-G. Drifa, E. M. Fahmi, M. Khodir, C. Mohamed. 2016. Chemical composition and in vitro antimicrobial, insecticidal and antioxidant activities of the essential oils of Mentha pulegium L. and Mentha rotundifolia (L.) Huds growing in Algeria. Industrial Crops and Products 88: 96-105. doi.org/10.1016/j.indcrop.2016.03.002.
5- Cadman, H., P. Kelly, N. De Angelis, C. Rohde, N. Collins, T. Zulu. 1997. Comparison of enzyme linked immunosorbent assay and haemagglutination inhibition test for the detection of antibodies against Newcastle disease virus in ostriches (Struthio camelus). Avian Pathology 26: 357-363. doi.org/10.1080/03079459708419218
6- Chen, H. Y., C. H. Ma, K.-J. Cao, J. Chung-Man Ho, E. Ziea, V. T. Wong, Z.-J. Zhang. 2014. A Systematic Review and Meta-Analysis of Herbal Medicine on Chronic Obstructive Pulmonary Diseases. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine 2014: 11. doi: 10.1155/2014/925069.
7- Cross, D., R. McDevitt, K. Hillman, T. Acamovic. 2007. The effect of herbs and their associated essential oils on performance, dietary digestibility and gut microflora in chickens from 7 to 28 days of age. British poultry science. 48: 496-506. DOI: 10.1080/00071660701463221.
8- Du, E., W. Wang, L. Gan, Z. Li, S. Guo, Y. Guo. 2016. Effects of thymol and carvacrol supplementation on intestinal integrity and immune responses of broiler chickens challenged with Clostridium Perfringens. Journal of Animal Science and Biotechnology 7: 19. doi: 10.1186/s40104-016-0079-7.
9- Ghalamkari, G., M. Toghyani, N. Landy, E. Tavalaeian. 2012. Investigation the effects using different levels of Mentha pulegium L. (pennyroyal) in comparison with an antibiotic growth promoter on performance, carcass traits and immune responses in broiler chickens. Asian Pacific Journal of Tropical Biomedicine 2: S1396-S1399. doi.org/10.1016/S2221-1691(12)60424-9.
10- Ghazvinian, K., A. Araghi, M. Abouhosseini Tabari. 2017. Performance, immunity, and serum biochemical parameters in broiler chickens fed diet supplemented with Zataria multiflora essential oil. Advanced Herbal Medicine 3: 23-30.
11- Ghiselli, A., M. Serafini, F. Natella, C. Scaccini. Total antioxidant capacity as a tool to assess redox status: critical view and experimental data. Bio-Assays for Oxidative Stress Status: Elsevier; 2001. P. 219-227. PMID: 11121717
12- Gowda, N. K., D. R. Ledoux, G. E. Rottinghaus, A. J. Bermudez, Y. C. Chen. 2009. Antioxidant efficacy of curcuminoids from turmeric (Curcuma longa L.) powder in broiler chickens fed diets containing aflatoxin B 1. British Journal of Nutrition 102: 1629-1634. doi: 10.1017/S0007114509990869.
13- Hashemipour, H., H. Kermanshahi, A. Golian, T. Veldkam P. 2013. Effect of thymol and carvacrol feed supplementation on performance, antioxidant enzyme activities, fatty acid composition, digestive enzyme activities, and immune response in broiler chickens. Poultry science 92: 2059-2069. doi: 10.3382/Ps.2012-02685.
14-Jazani, N., H. Ghasemnejad-Berenji, S. Sadegpoor. 2009. Antibacterial effects of Iranian Mentha pulegium essential oil on isolates of Klebsiella sp. Pakistan Journal of Biological Sciences 12: 183-185. PMID: 19579942.
15-Khempaka, S., U. Pudpila, W. Molee. 2013. Effect of dried peppermint (Mentha cordifolia) on growth performance, nutrient digestibility, carcass traits, antioxidant properties, and ammonia production in broilers. The Journal of Applied Poultry Research 22: 904-912. doi.org/10.3382/japr.2013-00813
16-Magi, G., E. Marini, B. Facinelli. 2015. Antimicrobial activity of essential oils and carvacrol, and synergy of carvacrol and erythromycin, against clinical, erythromycin-resistant Group A Streptococci. Frontiers in Microbiology 6: 165. doi: 10.3389/fmicb.2015.00165.
17-Mehdizadeh, T., M. Hashemzadeh, A. Nazarizadeh, M. Neyriz-Naghadehi, M. Tat, M. Ghalavand, R. Dorostkar. 2016. Chemical composition and antibacterial properties of Ocimum basilicum, Salvia officinalis and Trachyspermum ammi essential oils alone and in combination with nisin. Research Journal of Pharmacognosy 3: 51-58.
18-Mehdizadeh, T., R. Narimani, A. Mojaddar Langroodi, E. Moghaddas Kia, M. Neyriz Naghadehi. 2018. Antimicrobial effects of Zataria multiflora essential oil and Lactobacillus acidophilus on Escherichia coli O157 stability in the Iranian probiotic white brined cheese. Journal of Food Safety: e12476. doi.org/10.1111/jfs.12476
19-Mosleh, N., T. Shomali, H. Aghapour Kazemi. 2013. Effect of Zataria multiflora essential oil on immune responses and faecal virus shedding period in broilers immunized with live Newcastle disease vaccines. Iranian Journal of Veterinary Research 14: 220-225. DOI: 10.22099/IJVR.2013.1684
20-Nazarizadeh, A., S. Asri-Rezaie. 2016. Comparative study of antidiabetic activity and oxidative stress induced by zinc oxide nanoparticles and zinc sulfate in diabetic rats. AAPS PharmSciTech 17: 834-843. doi: 10.1208/s12249-015-0405-y.
21-Nobakht, A., J. Norani, A. Safamehr. 2011. The effects of different amounts of Mentha Pulegium L.(Pennyroyal) on Performance, carcass traits, hematological and blood biochemical Parameters of broilers. Journal of Medicinal Plants Research 5: 3763-3768.
22-NRC. Nutrient Requirements of Poultry. 9th ed: National Academy Press, Washington DC.; 1994.
23-Paraskeuas, V., K. Fegeros, I. Palamidi, C. Hunger, K. C. Mountzouris. 2017. Growth Performance, nutrient digestibility, antioxidant caPacity, blood biochemical biomarkers and cytokines exPression in broiler chickens fed different Phytogenic levels. Animal Nutrition 3: 114-120. doi.org/10.1016/j.aninu.2017.01.005
24-Pirmohamammadi, A., M. Daneshyar, P. Farhoomand, J. Aliakbarlu, F. Hamian. 2016. Effects of Thymus vulgaris and Mentha Pulegium on colour, nutrients and Peroxidation of meat in heat-stressed broilers. South African Journal of Animal Science 46: 278-284. dx.doi.org/10.4314/sajas.v46i3.7
25-Rahimi, S., Z. Teymori Zadeh, K. Torshizi, R. Omidbaigi, H. Rokni. 2011. Effect of the three herbal extracts on growth Performance, immune system, blood factors and intestinal selected bacterial PoPulation in broiler chickens. Journal of Agricultural Science and Technology 13: 527-539.
26-Saei-Dehkordi, S. S., H. Tajik, M. Moradi, F. Khalighi-Sigaroodi. 2010. Chemical comPosition of essential oils in Zataria multiflora Boiss. from different Parts of Iran and their radical scavenging and antimicrobial activity. Food and Chemical Toxicology 48: 1562-1567. doi: 10.1016/j.fct.2010.03.025.
27-Scanes, C. G. 2007. The Global ImPortance of Poultry. Poultry science 86: 1057-1058. doi.org/10.1093/Ps/86.6.1057
28-Shayeganmehr, A., M. Vasfi Marandi, V. Karimi, A. Barin, A. Ghalyanchi-Langeroudi. 2018. Zataria multiflora essential oil reduces rePlication rate of avian influenza virus (H9N2 subtyPe) in challenged broiler chicks. British Poultry science. doi: 10.1080/00071668.2018.1478064.
29-Shokri, H., F. Asadi, A. R. Bahonar, A. R. Khosravi. 2006. The role of Zataria multiflora essence (Iranian herb) on innate immunity of animal model. Iranian Journal of Immunology 3: 164-168.
30-Toghyani, M., M. Tohidi, A. A. Gheisari, S. A. Tabeidian. 2010. Performance, immunity, serum biochemical and hematological Parameters in broiler chicks fed dietary thyme as alternative for an antibiotic growth Promoter. African Journal of Biotechnology 9: 6819-6825. PMID: 18685176.
31-Torki, M., S. Sedgh-Gooya, H. Mohammadi. 2018. Effects of adding essential oils of rosemary, dill and chicory extract to diets on Performance, egg quality and some blood Parameters of laying hens subjected to heat stress. Journal of Applied Animal Research 46: 1118-1126. doi.org/10.1080/09712119.2018.1473254.
32-Torres-Martínez, R., Y. M. García-Rodríguez, P. Ríos-Chávez, A. Saavedra-Molina, J. E. LóPez-Meza, A. Ochoa-Zarzosa, R. S. Garciglia. 2017. Antioxidant Activity of the Essential Oil and its Major Terpenes of Satureja macrostema (Moc. and Sessé ex Benth.) Briq. Pharmacognosy Magazine 13: S875-S880 doi: 10.4103/pm.pm_316_17.
33-Ukperoro, J. U., N. Offiah, T. Idris, D. Awogoke. 2010. Antioxidant effect of zinc, selenium and their combination on the liver and kidney of alloxan-induced diabetes in rats. Mediterranean Journal of Nutrition and Metabolism 3: 25-30. DOI 10.1007/s12349-009-0069-9.
34-Ventola, C. L. 2015. The Antibiotic Resistance Crisis: Part 1: Causes and Threats. Pharmacy and Therapeutics 40: 277-283. PMID: 25859123.
35-Wang, L., X. Piao, S. Kim, X. Piao, Y. Shen, H. Lee. 2008. Effects of Forsythia suspensa extract on growth performance, nutrient digestibility, and antioxidant activities in broiler chickens under high ambient temperature. Poultry science 87: 1287-1294. doi: 10.3382/ps.2008-00023.
36-Zhang, G., Z. Yang, Y. Wang, W. Yang, S. Jiang, G. Gai. 2009. Effects of ginger root (Zingiber officinale) processed to different particle sizes on growth performance, antioxidant status, and serum metabolites of broiler chickens. Poultry science 88: 2159-2166. doi: 10.3382/Ps.2009-00165.
37-پورحسابی, ق., ش. قاضی, ب. چهارآئین, س. ع. حسینی. 2017. اثرات سطوح مختلف اسانس گیاه آویشن باغی
(Thymus vulgaris L.i) و سولفات روی بر عملکرد، سیستم ایمنی و برخی فراسنجه‌های بیوشیمیایی خون در جوجه‌های گوشتی. علوم دامی (پژوهش و سازندگی) 30: 137-152.
38-رئیسی, م., ع. صفامهر, ص. خدایی آشان, ر. حبیبی. 2015. اسانس های آویشن و پونه کوهی در جیره جوجه های گوشتی: اثرات بر عملکرد، شاخص های آنتی اکسیدانی و فراسنجه های بیوشیمیایی خون. علوم دامی (پژوهش و سازندگی) 27: 103-120.
39-فانی مکی, ا., ا. ابراهیم زاده, ح. انصاری نیک, م. قزاقی. 2013. اثر گیاهان دارویی خار مریم (SilybummarianumL.i) و آویشن
(Thymus vulgaris L.i) بر سیستم ایمنی و برخی از فرآسنجه‌های خونی در جوجه‌های گوشتی. آسیب‌شناسی درمانگاهی دامپزشکی 7: 1836-1843.
40-فرامرزی, س., آ. خاکی. 2015. بررسی تاثیرات اسانس آویشن بعد از تجویز واکسن لاسوتا بر آسیب‌شناسی بافتی نای، ایمنی هومورال و عملکرد جوجه‌های گوشتی. آسیب‌شناسی درمانگاهی دامپزشکی 9: 191-204.