­­بررسی علل حذف تخم‌مرغ‌های نطفه‌دار در کارخانه جوجه‌کشی شهرستان نمین، استان اردبیل

نوع مقاله : مقاله کامل

نویسنده

استادیار بیماری‌های طیور، دانشکده کشاورزی مشگین شهر، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران

چکیده

هدف از این مطالعه تعیین علل حذف تخم‌مرغ‌های نطفه‌دار در کارخانه جوجه‌کشی شهرستان نمین، استان اردبیل طی مدت شش ماه اول سال 1395می‌باشد. بدین منظور، با مراجعه مکرر به کارخانه جوجه‌کشی، کل میزان تخم‌مرغ‌های ارسالی و قابل جوجه‌کشی از مزارع مرغ مادر گوشتی با سنین متفاوت ثبت و تخم‌مرغ‌های حذفی به دقت مورد بررسی قرار گرفتند. از تعداد 2402605 عدد تخم‌مرغ مورد بررسی در طی این مدت، تعداد 2372604 تخم‌مرغ قابل جوجه‌کشی بودند، درحالی که تعداد 30001 تخم‌مرغ با 248/1% در اثر ناهنجاری‌های پوسته حذف شدند. کمترین و ببیشترین میانگین درصد تخم‌مرغ‌های حذفی به طور معنی‌دار در سنین 28 تا 32 هفته و بیشتر از 52 هفته مشاهده گردید. شهریور ماه در مقایسه با سایر ماه‌ها بیشترین میانگین درصد تخم‌مرغ‌های حذفی را داشت. 12 نوع ناهنجاری برای تخم‌مرغ‌های حذفی شناسایی گردید که از کل تخم‌مرغ‌های حذفی، 03/32% مربوط به پوسته ترک خورده؛ 02/21% مربوط به پوسته بد شکل؛ 04/13% مربوط به تخم‌مرغ خیلی بزرگ؛ 56/11% مربوط به تخم‌مرغ شکسته؛ 50/6% مربوط به تخم‌مرغ خیلی کوچک؛ 47/5% مربوط به پوسته کثیف؛ 46/3% مربوط به پوسته نازک؛ 55/2% مربوط به پوسته خونی؛ 74/1% مربوط به پوسته فاقد کوتیکول؛ 39/1% مربوط به پوسته چین و چروک‌دار؛ 78/0% مربوط به پوسته آهکی و 39/0% مربوط به تغییر رنگ پوسته بود. بیشترین ناهنجاری‌ها مربوط به پوسته‌های ترک خورده و بد شکل بود که میزان 05/53 درصد و 661/0 درصد به ترتیب از کل تخم‌مرغ‌های حذفی و تخم‌مرغ‌های ارسالی را تشکیل می‌دهند. نتایج این مطالعه نشان داد که عمده‌­ترین عوامل تاثیر گذار در بروز ناهنجاری‌های تخم‌مرغ تنش گرمایی و سن گله­‌ها می‌باشد.

کلیدواژه‌ها

موضوعات


عنوان مقاله [English]

A survey of causes of fertile eggs rejection in hatchery of Namin City, Ardabil Province, Iran

نویسنده [English]

  • A. Azizpour
By: Azizpour A., Assistant Professor of Poultry Diseases, Meshginshahr Faculty of Agriculture, University of Mohaghegh Ardabili, Ardabil, Iran.
چکیده [English]

The aim of this study was to determine the causes of fertile eggs rejection in the hatchery of Namin City, located in northeastern part of Ardabil province, Iran, from March 2016 to September 2016. The data were collected by frequent reference to the hatchery and the total of fertile eggs and hatched eggs from broiler breeder flocks with different ages was recorded; moreover, unhatched eggs were thoroughly investigated. In this period, 2402605 fertile eggs were examined, out of which 2372604 eggs were hatched, whereas 30001 eggs (1.248 %) were unhatched and discarded for abnormalities. The lowest and the highest average percentage of fertile eggs rejection concerned those 28 and 32 weeks old and those older than 52 weeks, respectively. September had the highest average percentage of discarded eggs. Twelve types of abnormality were identified for the discarded eggs. The abnormalities include cracked shells (32.03%), malformed shells (21.02%), very large size eggs (13.04%), broken shells (11.56%), very small eggs (6.50%), dirty shells (5.47%), thin shells (3.46%), bloody shells (2.55%), cuticle-free shells (1.74%), wrinkled (corrugated) shells (1.39%), calcium splash (chalky deposit) (0.78%) and color change in shells (0.39%). According to the results of this study, cracked shells and malformed shells constituted the most common abnormalities (53.05% and 0.661%, respectively) out of the total condemned eggs and fertile eggs. The results of this study showed that age of flocks and heat stress were the most significant causes of egg abnormalities.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Fertile eggs
  • Abnormalities
  • Hatchery
  • Namin
1. Anonymous. A. 1982. Egg quality on farm. Ministry of Agriculture, Fisheries and Food. Northumberland.
2. Backhouse, D and R. M. Gous. 2005. The effect of feeding time on shell quality and oviposition time in broiler breeders. British Poultry Science 46:255–259.
3. Bain, M.M., 1990. Eggshell strength: A mechanical/ ultrastructural evaluation. Ph.D. Thesis. University of Glasgow, UK.
4. Balnave, D and S. K. Muherreza. 1997. Improving egg shell quality at high temerature with dietary sodium biocarbonate. Poultry Science 76: 588-593.
5. Bar, A., E., Vax and S. Striem. 1998. Effect of age at onset of production lighy regime and dictary calcium on perfermance, egg shell traits, duodenal calbindin and cholecalciferol metabolism. Brazilian Journal of Poultry Science 39: 282-290.
6. Cater, T.C. 1997. The Hens Egg: Incidence and Inheritance of Some Egg Abnormalities. British Poultry Science18: 309-313.
7. Dadras, H., S. Rafiee and M. Rajabzadeh. 2008. The probable causes of rejection (downgrading) of fertile eggs in hatcheries in Fars province, Iran. In: Proceeding of 4 th National Symposium of Poultry Health and Diseases, Shahrekord, Iran. pp: 416-421 (In Farsi).
8. Dhawale, A. 2008. Abnormal eggs cause subnormal profits. World Poultry 24: 20–23.
9. Garlich, J., J. Brake., C. R. Parkhust., J. P. Thaxton and G.W. Morgan. 1984. Phisiological profile of caged layers during one production year, molt, and post molt: egg production, egg shell quality, liver, femure, and blood parameters. Poultry Science 63: 339-343.
10. Hamimdu J.A., G.M. Fasenko, J.J.R. Feeddes, E.E. O’dea and C.A. Ouellette. 2007. The effect of broiler breeder genetic strain and parent flock age on eggshell conductance and embryonic metabolism. Poultry Science 86:2420–2432.
11. Joseph, N. S., F. E. Robinson., D. R. Korver and R. A. Renema. 2000. Effect of dietary protein intake during the pullet-to-breeder transition period on early egg weight and production in broiler breeders. Poultry Science 59:2355-2360.
12. Leeson, S and J.D. Summers.2000. Broiler Breeder Production. University books, Guelph, Ontario, Canada.
13. Kamanli, S., I. Durmusand S. Demir. 2010. Hatching Characteristics of Abnormal Eggs. Asian Journal of Animal and Veterinary Advances 5: 271-274.
14. Rajkumar, U,, R.P. Sharma., K.S. Rajaravindra., M. Niranjan., B.L.N. Reddy., T.K. Bhattacharya and R.N. Chatterjee. 2009. Effect of genotype and age on egg quality traits in naked neck chicken under tropical climate from India. International JournalPoultry Science 8 (12):1151–1155.
15. Roma Rao, S.V and D. Nagalacshmi. 1998. Shell quality and heat stress. Poultry Science 800-81.
16. Solomon, S.E.1991. Egg and egg shell quality. Wolf publishing LTD, London, England. pp: 10-131.
17. Tona, K., O. Onagbesan, B. Ketelaere, E. Decuypere and V. Bruggemmean. 2004. Effects of age of broiler breeders and egg storage on egg quality, hatchability, chick quality, chick weight, and chick posthatch growth to forty-two days. Journal Applied Poultry Research 13:10-18.
18. Tumova1, E., R.M. Gous and N. Tyler. 2014. Effect of hen age, environmental temperature, and oviposition time on egg shell quality and egg shell and serum mineral contents in laying and broiler breeder hens. Czech Journal of Animal Science 59 (9): 435-443.
19. Turkoglu, M and M. Sarica. 2004. Poultry Products. pp: 161-207, In: Poultry Science Breeding and Diseases. Turkoglu, M and M. Sarica (Eds.). Bey-Offset Publisher Co, Ankara.
20. European Council Directive. 2006. Certain marketing standards for eggs. Chapter II: Grades ofeggs. Article 7: Grading ofgrade A eggs of regulation (EC) No. 2295/2003.
21. Zeidler, G. 2002. Shell Egg Quality and Preservation. pp: 1199-1217, In: Commercial Chicken Meat and Egg Production. Bell, D. D. and W. D. Weaver (5th Edition). Norwell, MA, Kluwer Academic Publishers.