TY - JOUR ID - 113457 TI - ­­بررسی علل حذف تخم‌مرغ‌های نطفه‌دار در کارخانه جوجه‌کشی شهرستان نمین، استان اردبیل JO - تحقیقات دامپزشکی و فرآورده‌های بیولوژیک JA - VJ LA - fa SN - 2423-5407 AU - عزیزپور, آیدین AD - استادیار بیماری‌های طیور، دانشکده کشاورزی مشگین شهر، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران Y1 - 2018 PY - 2018 VL - 31 IS - 1 SP - 171 EP - 177 KW - تخم‌مرغ نطفه‌دار KW - ناهنجاری KW - کارخانه جوجه‌کشی KW - نمین DO - 10.22092/vj.2017.115174.1353 N2 - هدف از این مطالعه تعیین علل حذف تخم‌مرغ‌های نطفه‌دار در کارخانه جوجه‌کشی شهرستان نمین، استان اردبیل طی مدت شش ماه اول سال 1395می‌باشد. بدین منظور، با مراجعه مکرر به کارخانه جوجه‌کشی، کل میزان تخم‌مرغ‌های ارسالی و قابل جوجه‌کشی از مزارع مرغ مادر گوشتی با سنین متفاوت ثبت و تخم‌مرغ‌های حذفی به دقت مورد بررسی قرار گرفتند. از تعداد 2402605 عدد تخم‌مرغ مورد بررسی در طی این مدت، تعداد 2372604 تخم‌مرغ قابل جوجه‌کشی بودند، درحالی که تعداد 30001 تخم‌مرغ با 248/1% در اثر ناهنجاری‌های پوسته حذف شدند. کمترین و ببیشترین میانگین درصد تخم‌مرغ‌های حذفی به طور معنی‌دار در سنین 28 تا 32 هفته و بیشتر از 52 هفته مشاهده گردید. شهریور ماه در مقایسه با سایر ماه‌ها بیشترین میانگین درصد تخم‌مرغ‌های حذفی را داشت. 12 نوع ناهنجاری برای تخم‌مرغ‌های حذفی شناسایی گردید که از کل تخم‌مرغ‌های حذفی، 03/32% مربوط به پوسته ترک خورده؛ 02/21% مربوط به پوسته بد شکل؛ 04/13% مربوط به تخم‌مرغ خیلی بزرگ؛ 56/11% مربوط به تخم‌مرغ شکسته؛ 50/6% مربوط به تخم‌مرغ خیلی کوچک؛ 47/5% مربوط به پوسته کثیف؛ 46/3% مربوط به پوسته نازک؛ 55/2% مربوط به پوسته خونی؛ 74/1% مربوط به پوسته فاقد کوتیکول؛ 39/1% مربوط به پوسته چین و چروک‌دار؛ 78/0% مربوط به پوسته آهکی و 39/0% مربوط به تغییر رنگ پوسته بود. بیشترین ناهنجاری‌ها مربوط به پوسته‌های ترک خورده و بد شکل بود که میزان 05/53 درصد و 661/0 درصد به ترتیب از کل تخم‌مرغ‌های حذفی و تخم‌مرغ‌های ارسالی را تشکیل می‌دهند. نتایج این مطالعه نشان داد که عمده‌­ترین عوامل تاثیر گذار در بروز ناهنجاری‌های تخم‌مرغ تنش گرمایی و سن گله­‌ها می‌باشد. UR - https://vj.areeo.ac.ir/article_113457.html L1 - https://vj.areeo.ac.ir/article_113457_9c9a73bd241f4f7423dc78ff84e2f9ba.pdf ER -