تعیین مقدار رادون و سایر فراسنجه‌های موثر بر کیفیت شیرهای پاستوریزه ی موجود در بازار کرمان

نوع مقاله : مقاله کامل

نویسندگان

1 گروه علوم دامی دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد

2 گروه مهندسی هسته‌ای، دانشکده برق و کامپیوتر، دانشگاه تحصیلات تکمیلی صنعتی و

3 گروه بیوتکنولوژی، دانشگاه تحصیلات تکمیلی صنعتی و فناوری پیشرفته کرمان

چکیده

رادون یکی از مهم‌ترین گازهای رادیواکتیو طبیعی است که گزارش‌های متعددی در خصوص سرطان‌‌زایی و آثار زیان‌ بار مصرف آن وجود دارد. یکی از راه‌های ورود این گاز به بدن انسان، خوردن و آشامیدن آب و غذاهای آلوده به گاز رادیو اکتیو رادون است. شیر از جمله مواد خوراکی است که احتمال آلودگی به رادون در آن بالاست. جهت بررسی میزان رادون شیر و ترکیبات آن، در خرداد ماه سال 1394 طی هفت روز متوالی، روزانه یک نمونه‌ی شیر (به صورت تصادفی)، از ده برند پر تقاضای موجود در سوپرمارکت‌های شهر کرمان تهیه شد. وجود گاز رادون در نمونه‌‌های شیر، توسط دستگاه RAD7 تشخیص داده شد. تقریبا در همه‌ی نمونه‌های جمع‌آوری شده، گاز رادون وجود داشت. میانگین میزان رادون در ده نمونه‌ی شیر جمع‌آوری شده، 89/64±32/105 بکرل بر متر مکعب بود. سپس ترکیبات شیر یعنی میانگین چربی، پروتئین و لاکتوز در نمونه‌های شیر جمع‌آوری شده، مورد بررسی و مقایسه قرار گرفت. میانگین این ترکیبات در گروه‌های مختلف، با هم اختلاف معنی‌داری داشت (05/0 > p). همچنین در بررسی سلول‌های سوماتیکی مشخص شد شیرهایی که حاوی رادون بیشتری بوده‌اند، تعداد سلول‌های سوماتیکی در آن‌ها بالاتر بوده است.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Determination of radon levels and other parameters affecting the quality of pasteurized milk available in the market in Kerman

نویسندگان [English]

  • M. Mansour Bahmany 1
  • S.A.R. Vakili 1
  • M. Danesh Mesgaran 1
  • M.R. Rezaee Rayni 2
  • E. Rezvannejad 3
1 Department of Animal Sciences, Agriculture Faculty, Ferdowsi University of Mashhad
2 Department of Electricity & Electronics, Kerman Graduate University of Advanced Technology
3 Department of Biotechnology, Kerman Graduate University of Advanced Technology
چکیده [English]

Radon is one of the most important natural radioactive gases, about which there are numerous reports of being carcinogenic and harmful for the body. One way for this gas to enter the body is eating and drinking radon-included water and foods. Milk is among those edible materials in which there is a high probability of radon contamination. In order to study the amount of radon in milk and its components, during seven days in Khordad 1394, a daily accidental sample was prepared from ten different highly demanded milk brands in the supermarkets of Kerman. Radon amount was detected by RAD7 system. There were radon gas amounts, found in all collected samples. The average amount of radon in all ten collected samples was about 105.32±64.89 Bq/m3. Then the milk components such as fat, protein and lactose were investigated in all samples and compared with each other. Different groups had significantly different (P<0.05). Meanwhile, study of somatic cells also showed that samples with higher radon amounts included more somatic cells.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Radon
  • Composition of milk
  • Somatic cells
1- Abojassim, A., Al-gazaly, H., Kadhim, S. and M. Guida. 2014. Natural radioactivity and radon activity concentration in canned milk samples in Iraq. Proceedings of the 4th International Conference on Advances in Environmental and Agricultural Science, Dubai, 354-362.
2- Ahmad, N., and M. Suhaimi Jaafar. 2015. Study of radon concentration and toxic elements in drinking and irrigated water and its implications in Sungai Petani, Kedah, Malaysia. Journal of Radiation Research and Applied Sciences 8: 294–299
3- Charles, M. 2001. Unscear Report. 2000: Sources and effects of ionizing radiation. Journal of Radiological Protection 21: 83-85.
4- Espahbod, M. 1993. The use of new techniques in geology. Twenty-sixth Geological Congress in Iran. Iran.
5- Hamza, V. Z., and M. N. Mohankumar. 2009. Cytogenetic damage in human blood lymphocytes exposed in vitro to radon. Mutation research 661: 1–9.
6- Jalili, A., Behtash, A., and D. Rezaei Ochbelagh. 2012. Radon concentration in hot springs of the touristic city of Sarein and methods to reduce radon in water. Radiation physics and chemistry 81:7.749-757
7-Janet, A. A. 2014. Estimation of annual effective dose due to ingestion of natural radionuclides in cattle in Tin mining area of Jos plateau, Nigeria. Natural science 6: 255-261
8- Kelly, A. L., Tiernan, D., Osulivan, C. and P. Joycet. 2000. Correlation between bovine milk Somatic cell count and Polymorphonuclear leukocyte level for samples of bulk milk and milk from individual cows. Journal of Dairy science 88: 300-304.
9- Laxen, D. P. H and R. M. Harrison. 1981. Cleaning methods for polyethene containers prior to the determination of trace metals in freshwater samples. Analytical chemistry 53: 345.
10- Lindell, B. 1968. Ingested radon as a source of human radiation exposure. Proceedings of International Congress on Radiation Protection, Rome.
11- Mansourbahmani, M., Heravi Moussavi, A., Vakili, A., Rezaie, M., Dehghan, H. and H. Rezvan Najad. 2014. The daily Radon dose in body organs cuased by drinking milk and water. Journal of radioanalitical and nuclear Chemistry 3: 653-657
12- Osibote, O. A., Olomo. J. B., Tchokossa. P and F. A. Balogun. 1999. Radioactivity in milk consumed in Nigeria 10 years after Chernobly reactor accident. Nuclear instruments and methods in physics 8: 422, 778.
13- Pecaut, M. J., Gridley, D. S., Smith, A. L., and G. A. Nelson. 2002. Dose and dose rate effects of whole-body proton-irradiation on lymphocyte blastogenesis and hematological variables. Immunology Letters. 80: 67–73.
14- Poorhabib, Z., Binesh, A and S. Mohammadi. 2011. Investigation of heavy radioactive radon and radium in rivers and drinking water Ramsar BydevicesPRASSI. Iranian journal of physics research 11: 397 -403.
15- Smit, L. E., and H. C. Schonfeldt. 2000. The effect of locality and season on the composition of South African whole milk. J. Composition and Analysis13: 345-367.
16- Ruegg, P. L. 2001. Milk secretion and quality standards. University of Wisconsin, Madison, USA. http://www.uwex.edu/Milk Quality/pdf/milksecretionand qualitystandards.
17-Vali nejad, H., Rezaie, D., and M. Alighadri. 2013. Determine the amount of radon and thoron in the soil and its changes at different depths. Paper physics conference of Iran.
18- Welenberg, G. J., Vanderpoel, W. H. M. and J. T. Van Oirschot. 2002. Viral infections and bovine mastitis. Veterinary Microbiology 88:27-45.