مطالعه اثر آسکوربیک اسید بر باکتری‌های استرپتوکوکوس اینیایی و لاکتوکوکوس گارویه جداشده از ماهیان قزل آلای رنگین‌کمان پرورشی در شرایط آزمایشگاهی

نوع مقاله : مقاله کامل

نویسندگان

1 کارشناسی ارشد بهداشت آبزیان دانشکده دامپزشکی دانشگاه شهرکرد، شهرکرد، ایران

2 بهداشت آبزیان دانشکده دامپزشکی دانشگاه شهرکرد، شهرکرد، ایران

3 بهداشت و کنترل کیفی مواد غذایی دانشکده دامپزشکی دانشگاه شهرکرد، شهرکرد، ایران

چکیده

دستیابی به روش‌های حفظ کیفیت ماهی در هنگام نگهداری و جلوگیری از بروز عوامل بیماری‌زا در محصول مورد مصرف بسیار ضروری است. با توجه به اثرات سوء نگه‌دارنده‌های شیمیایی ‌بر سلامت انسان، جایگزینی مواد طبیعی با خاصیت ضد باکتریایی برای حفظ کیفیت ماهیان پس از برداشت بسیار مطلوب می‌باشد. مطالعه اخیر به‌منظور استفاده از آسکوربیک اسید و ارتقای خاصیت ضد باکتری آن تحت شرایط گوناگون pH محیطی بر روی استرپتوکوکوس اینیایی و لاکتوکوکوس گارویه جداشده از ماهیان قزل‌آلای رنگین‌کمان پرورشی انجام شد. فعالیت ضدباکتریایی غلظت‌های مختلف آسکوربیک اسید (0، 53/19، 06/39، 13/78، 25/156، 5/312، 625،1250، 2500 و 5000 میکروگرم بر میلی‌لیتر) تحت سه اسیدیته 5/5، 6 و 7 و در دمای 30 درجه سانتی‌گراد با استفاده از روش‌های میکرودایلوشن و قرائت جذب نوری انجام شد. آزمایش‌ها در قالب طرح کاملاً تصادفی با آرایش فاکتوریل و در سه تکرار انجام گرفت. میانگین آن‌ها به روش تجزیه‌ وتحلیل آماری با استفاده از نرم‌افزار Sigmastat انجام شد. بیشترین اثر مهاری رشد (MIC) در غلظت 2500 میکروگرم بر میلی‌لیتر در pH 5/5 و 6 علیه هر دو باکتری به دست آمد. کمترین میزان جذب نوری نیز در غلظت 2500 میکروگرم بر میلی‌لیتر آسکوربیک اسید در اسیدیته های 5/5 و 6 علیه هر دو باکتری در مقایسه با غلظت‌های کمتر آن بود. درحالی‌که در اسیدیته 7 با توجه با بالا بودن میزان MIC (5000میکروگرم بر میلی‌لیتر) کمتر تاثیر گذار بود. کمترین میزان جذب نوری نیز در غلظت 2500 آسکوربیک اسید در اسیدیته های 5/5 و 6 علیه هر دو باکتری در مقایسه با غلظت‌های کمتر آن بود. در اسیدیته معادل 7 نیز در غلظت 5000 میکروگرم بر میلی‌لیتر آسکوربیک اسید، جذب نوری در مقایسه با سایر غلظت‌های کمتر آن علیه هر دو باکتری به‌طور معنی‌داری کمتر بود (05/0 > p) که نشان از اثر مهار رشد داشت. نتایج نشان داد که کاهش اسیدیته از 7 به 6 و 5/5 سبب افزایش اثر مهاری آسکوربیک اسید در غلظت 2500 میکروگرم بر میلی‌لیتر علیه هر دو باکتری شد.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Study effect of ascorbic acid on Streptococcus iniae and Lactococcus garvieae isolated from reared Oncorhynchus mykiss in invitro condition

نویسندگان [English]

  • M. Mahmoudi 1
  • A. Nematollahi 2
  • H. Moshtaghi 3
  • M. Boniadian 3
1 M.Sc. in Aquatic Animal Health, Shahrekord University of Medical Sciences, Shahrekord, Iran.
2 Associate Professor at Division of Aquatic Animal Health, Shahrekord University of Medical Sciences, Shahrekord, Iran.
3 Associate Professor of Food Hygiene and Quality Control, Shahrekord University of Medical Sciences, Shahrekord, Iran
چکیده [English]

Developing safe methods to maintain quality of harvested fish during storage and inhibiting growth of pathogens is crucial. On the other hand, using chemical preservatives to control the pathogens is a great health concern for us. Therefore, it is desirable to use natural preservatives with antibacterial properties for keeping health the harvested aquatic products. This study was conducted to evaluate effect of separate and synchronized activities of acid ascorbic so their improving anti-bacterial effect by pH alternations on Streptococcus iniae and Lactococcus garviae isolated from reared rainbow trout of province. We assessed the antibacterial effects of different concentrations of ascorbic acid (0, 19.53, 39.06, 78.13, 156.25, 312.5, 625, 1250, 2500, 5000 µg/mL), separately and simultaneously, in vitro on growing Streptococcus iniae and Lactococcus garviae under different pH 5.5, 6 and 7 by microdilution and spectrophotometrically methods. In microdilution assessment method, the most effect of growth inhibitory on the both of bacteria by ascorbic acid was observed in concentration 2500 µg/L under pH 5.5 and 6; nevertheless less inhibitory was observed in pH 7 by more concentration of the ascorbic acid, as MIC 5000 µg/mL. Considering the mentioned results, decreasing pH from 7 to 6 and 5.5 could increase inhibitory effect of ascorbic acid on both growing Streptococcus iniae and Lactococcus garviae activities.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Streptococcus iniae
  • ascorbic acid
  • Rainbow trout
  • Lactococcus garviae

1. Agnew, W., Barnes, A.C. 2007. Streptococcus iniae: an aquatic pathogen of global veterinary significance and a challenging candidate for reliable vaccination. Veterinary microbiology, 122(1):1-15.
2. Akhond Zade Basti, A., Ebrahim zade Moosavi, H. 2012. Food stuff hygiene with the Field of aquatic. Tehran University publication:132-150.
3. Bendich, A. Vitamins and Immunity1. The Journal of nutrition. 1992;122(3S):601.
4. Bercovier, H., Ghittino, C., Eldar, A. 1996. Immunization with bacterial antigens: infections with streptococci and related organisms. Developments in biological standardization, 90:153-60.
5. Brubacher, D., Moser, U., Jordan P. 2000. Vitamin C concentrations in plasma as a function of intake: a meta-analysis. International journal for vitamin and nutrition research, 70(5):226-37.
6. Chen, S.C., Liaw, L.L., Su, H. Y., Ko, S. C., Wu, C. Y., Chaung, H. C., et al. 2002. Lactococcus garvieae, a cause of disease in grey mullet, Mugil cephalus L., in Taiwan. Journal of fish diseases, 25(12):727-32.
7. Davies, M. B., Austin, J., Partridge, D. A. 1991. Vitamin C: its chemistry and biochemistry: royal society of chemistry.
8. Giannuzzi, L., Zaritzky, N. E. 1996. Effect of Ascorbic Acid in Comparison to Citric and Lactic Acid on Listeria monocytogenes Inhibition at Refrigeration Temperatures. LWT-Food Science and Technology, 29(3):278-85.
9. Gill, A. O., Holley, R. A. 2003. Interactive inhibition of meat spoilage and pathogenic bacteria by lysozyme, nisin and EDTA in the presence of nitrite and sodium chloride at 24 C. International Journal of Food Microbiology, 80(3):251-9.
10. Giroux, M., Ouattara, B., Yefsah, R., Smoragiewicz, W., Saucier, L., Lacroix, M. 2001. Combined effect of ascorbic acid and gamma irradiation on microbial and sensorial characteristics of beef patties during refrigerated storage. Journal of agricultural and food chemistry, 49(2):919-25.
11. Haghighi, M., Sharif Rohani, M., Samadi, M., Tavoli, M., Eslami, M., Yusefi, R. 2014. Study of effects Aloe vera extract supplemented feed on hematological and immunological indices of rainbow trout (Oncorhynchus mykiss). International Journal of Advanced Biological and Biomedical Research, 2(6):2143-54.
12. Imoto, T., Johnson, L. N., North, A. C. T., Phillips, D. C., & Rupley, J. A. 1972. 21 Vertebrate Lysozymes. The enzymes, 7:665-868.‏
13. Raissy, M., Ansari, M. 2011. Antibiotic susceptibility of Lactococcus garvieae isolated from rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) in Iran fish farms. African Journal of Biotechnology, 10(8):1473-6.
14. Khezri Ahmadabad, M., Rezaei, M., Ojagh, M. 2012. The effect of ascorbic acid combined with whey protein coating on the shelf-life of rainbow trout stored at refrigerator temperature: Microbial and chemical analyzes. Iranian Journal of Nutrition Sciences & amp. Food Technology, 7(3):69-78.
15. Leonhardt, C. W. M., Scheeder, MR. 2000. Monogastric Nutrition and PotentiaI for Improving MuscIe QuaIity. Antioxidants in Muscle Foods: Nutritional Strategies to Improve Quality:199.
16. MacLeod, D., Ozimeck, L., & Kennelly, J. J. 1996. Supplemental vitamin C may enhance immune function in dairy cows. In Proc. Western Canadian Dairy Seminar, Advances in Dairy Technology, 8:227-235.‏
17. Prieto, N., Andrés, S., Giráldez, FJ., Mantecón, A., Lavín, P. 2008.Ability of near infrared reflectance spectroscopy (NIRS) to estimate physical parameters of adult steers (oxen) and young cattle meat samples. Meat Science, 79(4):692-9.
18. Ravelo, C., Magariños, B., López-Romalde, S., Toranzo, A. E., Romalde, J. L. 2003. Molecular fingerprinting of fish-pathogenic Lactococcus garvieae strains by random amplified polymorphic DNA analysis. Journal of clinical microbiology, 41(2):751-6.
19. Reno, P., Woo, P., Bruno, D. 1999. Fish diseases and disorders: viral, bacterial, and fungal infections. Fish Diseases and Disorders: Viral, Bacterial and Fungal Infections.
20. Ronald, J., R. Roberta. 2001. Fish diseases by bacterial pathogens. In: Fish Pathology. 3rd Edition. New York: W. B. Saunder. 234 -235.
21. Tabak, M., Armon, R., Rosenblat, G., Stermer, E., Neeman, I. 2003. Diverse effects of ascorbic acid and palmitoyl ascorbate on Helicobacter pylori survival and growth. FEMS microbiology letters, 224(2):247-53.
22. Tajkarimi, M., Ibrahim, S.A. 2011. Antimicrobial activity of ascorbic acid alone or in combination with lactic acid on Escherichia coli O157: H7 in laboratory medium and carrot juice. Food Control, 22(6):801-4.
23. Tajkarimi, M., Ibrahim, S. A., Cliver, D. 2010. Antimicrobial herb and spice compounds in food. Food control, 21(9):1199-218.
24. Wang, C. Y. C., Shie, H. S., Chen, S. C., Huang, J. P., Hsieh, I. C., Wen, M. S., et al. 2007. Lactococcus garvieae infections in humans: possible association with aquaculture outbreaks. International journal of clinical practice, 61(1):68-73.
25. Zhang, G., Darius, S., Smith, S., Ritchie, S. 2006. In vitro inhibitory effect of hen egg white lysozyme on Clostridium perfringens type A associated with broiler necrotic enteritis and its α‐toxin production. Letters in applied microbiology, 42(2):138-43.