تاثیر تجویز خوراکی مکمل کیتوزان بر رشد و برخی از فراسنجه‌‌های خونی طلال هندی (Rastrelliger kanagurta)

نوع مقاله : مقاله کامل

نویسندگان

گروه شیلات، دانشکده علوم دریایی، دانشگاه دریانوردی و علوم دریایی چابهار، چابهار، ایران

چکیده

تحقیق حاضر به‌‌منظور بررسی اثر سطوح غذایی کیتوزان بر شاخص‌‌های رشد، تغذیه و شاخص‌‌های خونی ماهی طلال (Rastrelliger kanagurta) به مدت 60 روز صورت گرفت. در این مطالعه، تعداد 120 قطعه ماهی طلال با میانگین وزنی 01/1±16/7 گرم در یک طرح کاملا تصادفی به چهار تیمار آزمایشی و سه تکرار ( با تعداد 10 قطعه در هر تکرار) تقسیم شدند و به‌‌ترتیب با رژیم‌‌های غذایی حاوی صفر، پنج، 10 و 15 گرم کیتوزان بر کیلوگرم غذا مورد تغذیه قرار گرفتند. نتایج حاصله نشان داد که رژیم‌های حاوی کیتوزان، افزایش معنی‌‌داری در وزن نهایی، افزایش وزن بدن، نسبت کارایی پروتئین و شاخص وضعیت و کاهش معنی‌‌داری در ضریب تبدیل غذایی در مقایسه با تیمار شاهد نشان دادند (05/0>P). بالاترین وزن نهایی، شاخص وضعیت، نسبت کارایی پروتئین و افزایش وزن به‌‌دست آمده در تیمار حاوی 15 گرم کیتوزان بر کیلوگرم غذا مشاهده شد که با بقیه تیمارها دارای تفاوت معنی‌‌دار بود (05/0>P). حجم متوسط گلبول قرمز خون و هموگلوبین متوسط گلبول‌‌های قرمز خون در تیمار حاوی 15 گرم کیتوزان بر کیلوگرم غذا کاهش معنی‌‌داری را در مقایسه با سایر تیمار‌‌ها نشان داد (05/0>P) و بیشترین هماتوکریت، تعداد گلبول‌‌های سفید، گلبول‌‌های قرمز خون و میزان هموگلوبین در تیمار‌‌های حاوی 10 و 15 گرم کیتوزان بر کیلوگرم غذا مشاهده شد. در مجموع بر اساس نتایج این تحقیق، افزودن 15 گرم مکمل غذایی کیتوزان بر کیلوگرم جیره غذایی ماهی طلال به‌‌منظور بهبود شاخص های رشد و هماتولوژی در این ماهی پیشنهاد می شود.

کلیدواژه‌ها

موضوعات


عنوان مقاله [English]

Effect of Oral Administration of Chitosan Supplement on Growth and Blood Parameters in Indian Mackerel

نویسندگان [English]

  • P. Akbary
  • P. Oliyaii
Fisheries Department, Marine Sciences Faculty, Chabahar Maritime University, Chabahar, Iran.
چکیده [English]

This experiment was conducted to evaluate the effect of different levels of dietary chitosan on the growth performances, feed indices and blood indices of Indian mackerel (Rastrelliger kanagurta) for 60 days. In this experiment, 120 Indian mackerel (with average weight of 7.16 ± 1.01g) were divided into four treatments and three replicates (n=10 in each replicate) in a completely randomized design and fed with diets containing 0, 5, 10 and 15 g chitosan /kg food respectively. The present results showed that diets containing chitosan showed a significant increase in final weight (FW),weight gain (WG), protein efficiency rate (PER) and condition factor (CF) FW, WG, PER and CF and a significant decrease in food conversion ratio (FCR) compared with control (P<0.05). The highest FW, PER, CF, and WG were observed in the diet containing 15 g /kg chitosan which showed a significant difference compared with control (P<0.05). MCV and MCH in the treatment containing 15 g /kg chitosan showed a significant decrease compared with those in other treatments. The highest WBC, RBC and hemoglobin were observed in treatments containing 10 and 15 g /kg chitosan. Finally, the present results suggested that diets containing 15 g /kg dietary chitosan could improve growth and hematological indices of Indian mackerel.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Rastrelliger kanagurta
  • chitosan
  • Growth parameters
  • feed indices
  • Blood parameters
1. Aathi, K., V. Ramasubramanian, V. Uthayakumar and S. Munirasu. 2013. Effect of supplemented diet on survival, growth, hematological, biochemical and immunological responses of indian major carp labeo rohita. International Research Journal of Pharmacy 4(5):141-147.
2. Asmita, S. and S. Uday. 2013. Effect of coating of hydrocolloids on chickpea (Cicer arietinum L.) and green gram (Vigna radiate) splits during deep fat frying. International Food Research Journal 20: 565-573.
3. Bai, S. C. 2001. Requirements of L-ascorbic acid in a viviparous marine teleost, Korean rochfish (Sebaster schlegeli). pp. 69-85, In: K., Dabrowski (ed.), Ascorbic acid in aquatic organism. CRC Press.
4. Bricknell, I. and R. A. Dalmo. 2005. The use of immunostimulants in fish larval aquaculture. Fish and Shellfish Immunology 19: 457- 472.
5. Cha, S. H., J. S. Lee, C. B. Song and K. J. Lee. 2008. Effects of Chitosan-coated diet on improving water quality and innate immunity in the Oliver flounder (Paralichthys olivaceus). Aquaculture 278: 110-118.
6. Cheba, B. A. 2011. Chitin and chitosan: marine biopolymers with unique properties and versatile applications. Global Journal of Biotechnology and Biochemistry 6: 149-153.
7. Cook, M. T., P. J. Hayball, W. Hutchinson, B. F. Nowak and D. J. Hayball. 2003. Administration of a commercial immunostimulant preparation, EcoActiva as a feed supplement enhances macrophage respiratory burst and the growth rate of snapper (Pagrus auratus), Sparidae (Bloch and Schneider) in winter. Fish and Shellfish Immunology 14: 333-345.
8. Dutta, P. K., J. Dutta and V. S. Tripathi. 2004. Chitin and chitosan: Chemistry, properties and applications. Journal of Scientific and Industrial Research 63: 20-31.
9. Esmaeili Rad, A., M. Alishahi, M. Ghorbanpour and M. Zarei. 2014. The effects of oral administration of extracted chitosan from white leg shrimp (Litopenaeus vannamei) on hematological and growth indices in common carp (Cyprinus carpio). Journal of Veterinary Research 69(4):385-393. (In Farsi).
10. Goldenfarb, P. B., F. P. Bowyer, T. Hall and E. Brosious. 1971. Reproducibility in the hematology laboratory the microhematocrit determination. American Journal of Clinical Patholology 56: 35-39.
11. Gopalakannan, A. and V. Arul. 2006. Effects of dietart intake of Chitin, Chitosan and Levamisol and immune system of Cyprinus carpio and control of Aeromonas hydrophila infection in pond. Aquaculture 255: 179-187
12. Harikrishnan, R., J. Kim, C. Balasundaram and M. Heo .2012. Immunomodulatory effects of chitin and chitosan enriched diets in Epinephelus bruneus against Vibrio alginolyticus infection. Aquaculture 326: 46-52.
13. Hasan, M. R. 2002. Nutrition and feeding for sustainable Aquaculture development in the third millennium. FAO Reports. Available online at: http://www.fao.org
14. Kuthalingam, M. D. K. 1956. Observations on the food and feeding habits of the Indian mackerel, Rastrelliger kanagurta (Russell). Zoology Society 8: 99-106.
15. Lin, S., Y. Pan, L. Luo and L. Luo. 2011. Effects of dietary b-1, 3-glucan, chitosan or raffinose on the growth, innate immunity and resistance of koi (Cyprinus carpio koi). Fish and Shellfish Immunology 31: 788-794.
16. Lin, S., S. Mao, Y. Guan, L Luo, L., Luo and Y. Pan. 2012. Effects of dietary chitosan oligosaccharidesand Bacillus coagulans on the growth, innateimmunity and resistance of koi (Cyprinus carpiokoi). Aquaculture 342: 36- 41.
17. Maqsood, S., P. Singh, M. H. Samoon and A. K. Balange. 2010. Effect of dietary chitosan on nonspecific immune response and growth of Cyprinus carpio challenged with Aeromonas hydrophila. International Aquatic Research 2: 77-85.
18. Nazan, D., A. Yener and Y. Rikap. 2008. Ovary maturation stages and histological investigation of ovary of the Zebrafish (Danio rerio). Brazilian Archives of Biology and Technology 151: 1-10.
19. Nisa, K. and A. sadullah. 2011. Seasonal riation in chemical composition of the Indian mackerel (Rastrelliger kanagurta) from Karachi Coast. Iranian Journal of Fisheries Sciences 10: 67-74.
20. Rehulka, J. 2000. Influence of astaxanthin on growth rate, condition, and some blood indices of rainbow trout, Oncorhynchus mykiss. Aquaculture 190: 27-47.
21. Schaperclaus, W., H. Kulow and K. Schreckenbach. 1991. Hematological and serological technique. pp.???? , In: Fish Disease. V. S. Kothekar (2nd ed.), Connaught circus, Gulab primlani, Oxonian Press. New Delhi, India.
22. Shiau, S. Y. and Y. P. Ya. 1999. Dietary supplementation of chitin and Chitosan depresses growth in Tilapia, Orecromis niloticus× Orecromis auratus. Aquaculture 179: 439-446.
23. Siwicki, A. K., D. P. Anderson and G. L. Rumsey. 1994. Dietary intake of Immunostimulants by rainbow trout affects non-specific immunity and protection against furunculosis. Veterinary Immunology and Immunopathology 41: 125-139.
24. Sukhoverkhov, F. M. 2006. The effect of cobalt, vitamin, tissue preparations and antibiotics on carp production. Available online at: http://www.FAO.com. Accessed 21 April 2006.
25. Zaki, M. A., M. EI-S. Salem, M. M. Gaber and A. M. Nour 2015. Effect of Chitosan Supplemented Diet on Survival, Growth, Feed Utilization, Body Composition & Histology of Sea Bass (Dicentrarchus labrax). World Journal of Engineering and Technology 3: 38- 47.