بررسی فلور قارچی کلنی‌های زنبورعسل استان آذربایجان غربی

نوع مقاله: مقاله کامل

نویسندگان

1 عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی آذربایجان غربی

2 عضو هیئت علمی موسسه تحقیقات واکسن و سرم سازی رازی کرج

چکیده

در این بررسی که هدف اصلی آن شناسائی فلور قارچی کلنی های زنبورعسل استان آذربایجان غربی بوده است، طی سالهای 1384 الی1389 از تعدادی از کلنی های زنبورعسل این استان بالغ بر 2000 نمونه شامل زنبور بالغ، لارو و شفیره، گرده گل و عسل در شرایط تمیز ودر ظروف نمونه برداری پلاستیکی جمع آوری و در کنار یخ به آزمایشگاه منتقل گردید. نمونه ها بعد از آماده سازی، بطور جداگانه در محیط کشت سابرودگستروز آگار کشت شده و در دمای 25 درجه ساتتی گراد قرار داده شدند و تا 10 روز بعد از کشت نمونه ها، قارچها و مخمرهای مختلف موجود در آنها شناسائی وثبت گردیدند. در طول سه فصل نمونه برداری از 500 نمونه زنبوربالغ 357 مورد(4/71 درصد) و از 500 نمونه لارو و شفیره 353 مورد(6/70 درصد) و از 500 نمونه گرده گل 459 مورد(8/91 درصد) و از 500 نمونه عسل 364 مورد(8/72 درصد) آلوده به قارچها و مخمرهای مختلف بوده اند. قارچها و مخمرهای جداسازی شده و میزان حضور آنها در نمونه ها عبارتند از: مخمرها(29 درصد)، پنی سیلیوم(12 درصد)، موکور(8 درصد)، هلمنتوسپوریوم( 4 درصد)، آلترناریا(3 درصد)، کلادوسپوریوم( 5/2 درصد)، پسیلومایسس( 1/1 درصد)، اسکوپولاریویسیس(1 درصد)، رایزوپوس( 8/ درصد)، استمفیلیوم(8/ درصد) و سپتونیوم(3/ درصد). این نتایج نشان می دهد که انواع قارچها ومخمرها با میزان نسبتاً زیادی درکلنی های زنبور عسل وجود دارند که در صورت عدم رعایت بهداشت کلنی های زنبورعسل و عدم دقت در استحصال و نگهداری فراورده های آن، می توانند به عنوان یکی از عوامل بروز عوارض در زنبورعسل و کاهش کیفیت فراورده های آن و همچنین مخاطراتی در مصرف کنندگان فراورده های زنبورعسل تلقی شوندکه البته میزان تأثیر این عوامل در بروز این مشکلات نیازمند بررسیهای بیشتری است.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Study of honeybee colonies Mycoflora in West Azarbaijan

نویسندگان [English]

  • M. Moradi 1
  • M. Moharami 2
1 Member of Board Scientific Agriculture Research Center and Nature Resource West Azarbaijan.
2 Member of Scientific Board, Razi Vaccine and Serum Research Institute, Karaj, Iran.
چکیده [English]

In this study that its main goal is identification of honeybee colonies mycoflora in West Azarbaijan province, 2000 samples of adult bee (500 samples), larvae and pupae (500 samples), pollen (500 samples) and honey (500 samples), randomly collected of apiaries in 1384-1389. After preparing and culturing of samples in SDA media, many different fungi and yeasts isolated. During three seasons of sampling, 357 samples of Adult bee (71.4 %), 353 samples of larvae and pupae (70.6 %), 459 samples of pollen (91.8 %) and 364 samples of honey (72.8 %) were contaminated with different fungi and yeasts. Main fungi and yeasts that identified and their percent were: Aternaria spp. 2.9%, Aspergillus. fl (4.5%), Aspergillus fumigatus (4.55%), Aspergillus niger (13%), Aspergillus spp. (0.1%), Cladosporium spp. 0.65%, Helmetosporiun spp. 3.9%, Mucor spp. 7.65%, Paecilomyces spp. 0.8%, Penicillium spp. (12.15%), Rhizopus spp. (0.4%), Scopolariupsis spp. (0.9%), Sepdonium spp. (0.3%), Stemphylium spp. (0.9%), Yeasts (58.05%).
This study shows that honey bee colonies can be contaminated with many fungi and yeasts that much of them are pathogenic for human. In other hand, most of those fungi can produce different mycotoxines and metabolites that are harmful for honeybee products consumers.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Honey bee colony
  • Apiary
  • West Azarbaijan
  • fungi
  • Yeast
1. Aronstein K.A., Murray. K.D. (2010). Chalkbrood disease in honey bees. Journal of Invertebrate Pathology, 103 :20–29
2. Bailey L. (1991). Honeybee Pathology. London, Academic Press
3. Barnes. R.D, (1987). Invertebrate zoology. CBS College publishing. USA.
4. Batra, L.R., S.W.T. Batra and G.E. Bohart (1973). The mycoflora of domesticated and wild bees (Apoedea). Mycopathol. Mycol. Appl. 49: 13-44
5. Benoit et al(2004). Mycoflora and fungal vector capacity of the parasitic mite Varroa destructor (Mesostigmata: Varroidae) in honey bee (Hymenoptera: Apidae) colonies. Internationa journal of Acarology, 30:2, 102-106
6. Evans JD, Lopez DL, 2004. Bacterial probiotics induce an immune response in the honey bee (Hymenoptera:Apidae). J. Econ. Entomol. 97, 752–756.
7. Gallai, N., Salles, J.M., Settele, J., Vaissiere, B.E. (2009). Economic valuation of the vulnerability of world agriculture confronted with pollinator decline. Ecol. Econ. 68, 810-821.
8. Gilliam Martha, Morton. Howard L. (1977). The mycoflora of adult worker honeybees, Apis mellifera: Effects of 2,4,5-T and caging of bee colonies. Journal of Invertebrate Pathology, 30:1, 50–54
9. Gilliam Martha et al (1974). Yeasts isolated from honey bees, Apis mellifera, fed 2,4-D and antibiotics. Journal of Invertebrate Pathology, 24: 3, 349–356
10. Glinski, Z. and K. Buczek (2003). Response of the Apoidea to fungal infections. Apiacta. 38: 183-189
11. Gonzalez. G et al. (2005). Occurrence of mycotoxin producing fungi in bee pollen. International Journal of Food Microbiology, 105: 1, 1–9
12. Hamdi.C et al (2011). Gut microbiome dysbiosis and honeybee health. J. Appl. Entomol. 135, 524–533
13. Jimenez, M et al. (1994). Influence of the storage conditions on some Physicochemicla and Mycological Parameters of Honey. J. Sci. Food Agric. 64: 67-74
14. Klein, A.M., Vaissiere, B.E., Cane, J.H., Steffan-Dewenter, I., Cunningham, S.A., Kremen,C., Tscharntke, T. (2007). Importance of pollinators in changing landscapes for world crops. Proc. Roy. Soci. Lond. B 274, 303-313.
15. Martins. H. M , Martins M. Ligia and Bernardo Fernando M. A(2003). Bacillaceae spores, fungi and aflatoxins determination in honey. RPCV, 98(546): 85-88
16. Miroslava Kačániová et al. (2009). Microbial communities in bees, pollen and honey from Slovakia. Acta Microbiologica et Immunologica Hungarica, 56: 3/S ,285-295
17. Morse, R.A., Calderone, N.W. (2000). The value of honey bee pollination in the United States. Bee Culture, 128, 1-15.
18. Moritz, R.F.A., de Miranda, J., Fries, I., Le Conte, Y., Neumann, P., Paxton, R.J. (2010). Research strategies to improve honeybee health in Europe. Apidologie 41, 227-242.
19. Reybroeck. Wim (2003). Residues of antibiotics and sulphonamides in honey on the belgian market. Apiacta, 38, 23-30
20. Roger.A. Morse, (1980). Honey Bee Pests, Predators, and Diseases. Cornell Univesrsity Press.
21. Shoreit. M.N, Bagy. M.M.K. (1995). Mycoflora associated with stonebrood disease in honeybee colonies in Egypt. Microbiological Research, 150: 2, 207–211
22. WHO. (2009) Evaluation Of Certain Veterinary Drug Residues In Food. Who Technical Report Series; No. 954.