بررسی اثر چهار گیاه دارویی (نعناع، زیره سبز، بومادران،کلپوره) بر سیستم ایمنی و جمعیت باکتریایی ایلئوم جوجه‌های گوشتی

شناسنامه علمی شماره

نویسندگان

1 عضو هیئت علمی گروه علوم دام و طیور پردیس ابوریحان- دانشگاه تهران

2 دانش آموخته کارشناسی ارشد گروه علوم دام و طیور پردیس ابوریحان- دانشگاه تهران

چکیده

تاثیر چهار گیاه دارویی دارای خاصیت ضد باکتریایی بر سیستم ایمنی و جمعیت باکتریایی ایلئوم جوجه های گوشتی با استفاده از 336 قطعه جوجه نر یک روزه سویه تجاری راس در قالب طرح کاملاً تصادفی با 6 تیمار و 4 تکرار مطالعه شد. گیاهان دارویی زیره سبز، نعناع، بومادران و کلپوره به ترتیب در مقادیر 5/1، 3/0، 2/0، و 2/0 درصد به جیره اضافه شدند. دو جیره حاوی آنتی بیوتیک و بدون آنتی بیوتیک به ترتیب به عنوان شاهد مثبت و منفی در نظر گرفته شد. به منظور بررسی وضعیت سیستم ایمنی جوجه ها، در هفته پنجم دوره آزمایشی خونگیری انجام شد. در انتهای دوره پرورش سه قطعه جوجه از هر واحد آزمایشی انتخاب و بلافاصله پس از کشتار، از محتویات ایلئوم آنها نمونه برداری شد. اثر گیاهان دارویی مورد مطالعه بر میزان تیتر پادتن علیه ویروس نیوکاسل معنی دار نبود ولی میزان هتروفیل ها در پرندگانی که در جیره خود بومادران مصرف کردند افزایش معنی داری را نشان داد (05/0 >P). جمعیت کلستریدیوم های موجود در ایلئوم جوجه های مربوط به تیمار نعناع نسبت به سایر تیمارهای گیاهان داروئی کمتر بود (05/0 >P ). جمعیت بیفیدوباکترها در ایلئوم جوجه هائی که جیره حاوی کلپوره و بومادران مصرف کردند کاهش یافت (05/0 >P) ولی فراوانی آنها در تیمارهای شاهد بالاتر بود. نتایج این مطالعه نشان داد که گیاهان دارویی مورد مطالعه اثرات متفاوتی بر سیستم ایمنی و فلور میکروبی ایلئوم جوجه های گوشتی دارند و نعناع می تواند برای کنترل عفونت کلستریدیومی در دستگاه گوارش و بومادران برای تقویت سیستم ایمنی جوجه های گوشتی به کار رود.

عنوان مقاله [English]

Effect of four medicinal plants with antibacterial property on immune system and ileal bacteria population of broilers

نویسندگان [English]

  • S.D Sharifi 1
  • S Hasani Khorsandi 2
  • A.A Khadem 1
  • A Salehi 1
1 Assistant Professor, Department of Animal and Poultry Science, College of Aboureihan, University of Tehran, Iran
2 MS.c , Department of Animal and Poultry Science, College of Aboureihan, University of Tehran, Iran
چکیده [English]

This experiment was conducted to investigate the effects of four medicinal plants with antibacterial property on immune system and ileum bacteria population of broiler chicks.A total 336 day-old male Ross broiler chicks were used in a CRD design with 6 treatments and 4 replicates per each treatment. Cuminum L, Mentha piperita L, Achillea L, Teucrium polium L, in levels of 1.5, 0.3, 0.2 and 0.2 percent, respectively. Two treatments with and without antibiotic were considered as control groups. At the fifth week of experimental period, two birds were bled for investigating the immune system activity. Also at the end of experiment, three birds from each pen were slaughtered to determine ileum bacteria population.Medicinal plants had no significant effects on the antibody titer against Newcastle disease virus, but heterophils increased significantly in birds fed diets containing Achillea L. (P < 0.05). Effect of antibiotic on enhancement of heterophils was significant. Also, the usage of medicinal plants particularly Mentha piperita L. diets significantly reduced clostridium concentration in ileum, (P<0.05). Diets containing Achillea L, and Teucrium polium L reduced bifidobacterium. But control and antibiotic treatment increased bifidobacterium. Results of this study have showed that various herbs have different effects on broiler system immune and ileal bacteria population. Mentha piperita L and Achillea L can be used to control clostridia infections in gastro intestinal tract and to support immune system in broiler chicks, respectivily. 

1- Acavomic, T. and Brooker. J.D. (2005) Biochemistry of plant secondary metabolites and their effects in animals. Proceedings of the Nutrition Society, 64: 403–412.##
2- Al- Ankari, A. S., Zaki, M.M. and Al-Sultan. S.I. (2004) Use of habek mint (Mentha longifolla) in broiler chicken diets. J. Poult. Sci. 3(10): 629-634.##
3- Ale-mohammad, M.M. (1986) Practical Microbiology. First Edition. UniversityPublicationCenter. Tehran. Iran##
4- Ando, I., Tsukumo, Y. Wakabayashi, T. Akashi S. and Miyake. K. (2002) Sa ower polysaccharides activate the transcription factor NF-kappa B via Toll-like receptor and induce cytokine production by macrophages. Int. Immunopharmacology. 2:1155-1162.##
5- Baron, E.J. and Finegold. S.M. (1990) Diagnostic Microbiology. 8th Edition. The C.V. Mosby Company.Torento, Canada.##
6- Cosentino S., C.I.G. Tuberoso, B. Pisano, M. Satta V. Mascia, E. Arzedi and Palmas. F. (1999) In vitro antimicrobial activity and composition of Sardinian Thymus essential oils. Letters in Applied Microbiology. 29:130–135.##
7- Cowan, M. M., (1999) Plant products as antimicrobial agents.Clinical Microbiology Reviews. 12: 564–582. ##
8- Cross, D.E., Mcdevitt, R.M. Hillman K. and Acamovic. T. (2007) The effect of herbs and their associated essential oils on performance, dietary digestibility and gut microflora in chickens from 7 to 28 days of age. British Poultry Science Volume 48, Number 4,pp. 496—506##
9- Kokkini, S., Karousou R. and Lanaras T. (1995) Essential oils of spearmint (carvone-rich) plantsfrom the island of Crete (Greece). Biochem. System.Ecol., 23: 425-430.##
10- Losa, R., and Kohler. B. (2001) Prevention of colonisation of Clostridium perfringens in broilers intestine by essential oils. Pages 133–134 in Proceedings of the 13th European Symposium on Poultry Nutrition. WPSA, Blankenberge, Belgium.##
11- Mimica-Dukic, N., Kite, G. Gasic, O. Stanjer, D. Pavkov, R. Jancic R. and Fellows L. (1993) Comparative study of volatile constituents and antimicrobial activity of mentha species. Acta Hort., 344: 110-115.##
12- Mitsch, P., Zitterl-Eglseer, K. Kohler, B. Gabler, C. Losa, R. and Zimpernik. I. (2004) The effect of two different blends of essential oil components on the proliferation of clostridium perfringens in the Intestines of Broiler Chickens. Poult. Sci. 83:669–675.##
13- Ndog D. and Fall J. (2007) The effect of garlic on growth and immune response of hybrid tilapia . Published in: Document scientifique du CRODT.##
14- Panter, K.E., James, L.F., Wang, S., Gardner, D.R., Gaffield, W., olyenux, R.J., Stegelmier, B.L. & Bunch, T.D. (2004)Screening poisonous plant toxins for cytotoxicity using bovine embryos produced by? In:Poisonous plants and related toxins. Editted by: Thomas Acamovic, Colin S. Stewart, T. W. Pennycott. CABI Publishing.##
15- RMRA * Visit us at http://mintrubbing.org for the latest information and news on mintrubbing.##
16- Sharifi S.D., Khorsandi, S. Khadem A.K. and Salehi. A. (2009) Can medicinal plants with antimicrobial properties be replacement for antibiotics in broiler production? Annual meeting of British Society of Animal Science. UK, (30 March-1 April).##
17- Solaiman, F., El-Sohly, M. Fathy M. and El-Sakhawy, F. (1998) A comparative study of the essential oils from certain Mentha and Saliva species grown in Egypt.Egypt. J. Pharm. Sci., 38: 553-564.##
18- Lee S.H., Lillehoj, H.S. Heckert, R.A. Cho, S.M. Tuo, W. Lillehoj, E.P. Chun H.K. and Park. H.J. (2008) Immune enhancing properties of safflower leaf (Carthamus tinctorius) on chicken lymphocytes and macrophages. J. Poult. Sci.45:147-151.##
19- Tucker L.A. (2002) Maintaining poultry performance in antibiotic-free diets by supplementation with commercial botanical feed ingredients. Proceedings of the 7th WPSATurkish J. Infect., 14: 253-2.##
20- Wink, M. (2004) Evolution of toxins and anti-nutritional factors in plants with special emphasis on Leguminosae, in: Acamovic, T.Stewart, C.S. & Pennycott, T.W. (Eds) Poisonous Plants and Related Toxins, pp. 1-25.##