@article { author = {Sharifi, S.D and Hasani Khorsandi, S and Khadem, A.A and Salehi, A}, title = {Effect of four medicinal plants with antibacterial property on immune system and ileal bacteria population of broilers}, journal = {Veterinary Research & Biological Products}, volume = {24}, number = {3}, pages = {1-7}, year = {2011}, publisher = {Razi Vaccine & Serum Research Institute}, issn = {2423-5407}, eissn = {2423-5415}, doi = {10.22092/vj.2011.101087}, abstract = {This experiment was conducted to investigate the effects of four medicinal plants with antibacterial property on immune system and ileum bacteria population of broiler chicks.A total 336 day-old male Ross broiler chicks were used in a CRD design with 6 treatments and 4 replicates per each treatment. Cuminum L, Mentha piperita L, Achillea L, Teucrium polium L, in levels of 1.5, 0.3, 0.2 and 0.2 percent, respectively. Two treatments with and without antibiotic were considered as control groups. At the fifth week of experimental period, two birds were bled for investigating the immune system activity. Also at the end of experiment, three birds from each pen were slaughtered to determine ileum bacteria population.Medicinal plants had no significant effects on the antibody titer against Newcastle disease virus, but heterophils increased significantly in birds fed diets containing Achillea L. (P < 0.05). Effect of antibiotic on enhancement of heterophils was significant. Also, the usage of medicinal plants particularly Mentha piperita L. diets significantly reduced clostridium concentration in ileum, (P<0.05). Diets containing Achillea L, and Teucrium polium L reduced bifidobacterium. But control and antibiotic treatment increased bifidobacterium. Results of this study have showed that various herbs have different effects on broiler system immune and ileal bacteria population. Mentha piperita L and Achillea L can be used to control clostridia infections in gastro intestinal tract and to support immune system in broiler chicks, respectivily. }, keywords = {}, title_fa = {بررسی اثر چهار گیاه دارویی (نعناع، زیره سبز، بومادران،کلپوره) بر سیستم ایمنی و جمعیت باکتریایی ایلئوم جوجه‌های گوشتی}, abstract_fa = {تاثیر چهار گیاه دارویی دارای خاصیت ضد باکتریایی بر سیستم ایمنی و جمعیت باکتریایی ایلئوم جوجه های گوشتی با استفاده از 336 قطعه جوجه نر یک روزه سویه تجاری راس در قالب طرح کاملاً تصادفی با 6 تیمار و 4 تکرار مطالعه شد. گیاهان دارویی زیره سبز، نعناع، بومادران و کلپوره به ترتیب در مقادیر 5/1، 3/0، 2/0، و 2/0 درصد به جیره اضافه شدند. دو جیره حاوی آنتی بیوتیک و بدون آنتی بیوتیک به ترتیب به عنوان شاهد مثبت و منفی در نظر گرفته شد. به منظور بررسی وضعیت سیستم ایمنی جوجه ها، در هفته پنجم دوره آزمایشی خونگیری انجام شد. در انتهای دوره پرورش سه قطعه جوجه از هر واحد آزمایشی انتخاب و بلافاصله پس از کشتار، از محتویات ایلئوم آنها نمونه برداری شد. اثر گیاهان دارویی مورد مطالعه بر میزان تیتر پادتن علیه ویروس نیوکاسل معنی دار نبود ولی میزان هتروفیل ها در پرندگانی که در جیره خود بومادران مصرف کردند افزایش معنی داری را نشان داد (05/0 >P). جمعیت کلستریدیوم های موجود در ایلئوم جوجه های مربوط به تیمار نعناع نسبت به سایر تیمارهای گیاهان داروئی کمتر بود (05/0 >P ). جمعیت بیفیدوباکترها در ایلئوم جوجه هائی که جیره حاوی کلپوره و بومادران مصرف کردند کاهش یافت (05/0 >P) ولی فراوانی آنها در تیمارهای شاهد بالاتر بود. نتایج این مطالعه نشان داد که گیاهان دارویی مورد مطالعه اثرات متفاوتی بر سیستم ایمنی و فلور میکروبی ایلئوم جوجه های گوشتی دارند و نعناع می تواند برای کنترل عفونت کلستریدیومی در دستگاه گوارش و بومادران برای تقویت سیستم ایمنی جوجه های گوشتی به کار رود.}, keywords_fa = {}, url = {https://vj.areeo.ac.ir/article_101087.html}, eprint = {https://vj.areeo.ac.ir/article_101087_11d6701865bb0267f57756f35cf47a1f.pdf} }