اثرات دورههای گرسنگی کوتاه مدت بر ترکیب لاشه بچه تاس ماهیان سیبری (Acipenser baeri)

شناسنامه علمی شماره

نویسندگان

1 عضو باشگاه پژوهشگران جوان دانشگاه آزاد واحد ایلام

2 دانشکده منابع طبیعی دریا دانشگاه علوم و فنون دریایی خرمشهر، گروه شیلات، خرمشهر

3 انستیتو تحقیقات بین المللی ماهیان خاویاری دکتر دادمان، رشت

4 پژوهشکده خلیج فارس، دانشگاه خلیج فارس، بوشهر

چکیده

ماهیان ممکن است دوره‌های گرسنگی را در طبیعت (همچون مهاجرت‌های فصلی و تولیدمثل) و همچنین تحت شرایط پرورشی (استرس‌های غیر قابل پیش بینی از جمله حمل ونقل، رقم بندی) تجربه کنند. با توجه به نقش اساسی دوره‌های گرسنگی بر ترکیب بیوشیمیایی بدن، مطالعه حاضر در پاییز 1388 در انستیتو تحقیقات بین المللی ماهیان خاویاری انجام پذیرفت. پس از 1 ماه سازگاری تعداد 240 قطعه ماهی با میانگین وزنی 89/0± 26/19 گرم در قالب طرح کاملاً تصادفی در بین 12 تانک 500 لیتری توزیع شدند. گروه شاهد در تمام مدت آزمایش تا حد سیری تغذیه شد و سایر تیمارها به ترتیب 2، 4 و 8 روز گرسنگی را تجربه کردند. در پایان دوره‌های گرسنگی نمونه‌ها از هریک تیمارها برای اندازه‌گیری میزان رطوبت، خاکستر،پروتئین، چربی، فیبر، کربوهیدرات و انرژی جمع‌آوری شد. نتایج حاصل نشان داد که دوره‌های کوتاه مدت گرسنگی هیچ اثر معنی‌داری (0.05 < P) بر میزان رطوبت، خاکستر، فیبر و کربوهیدرات لاشه در تیمارهای مختلف نداشت. میزان پروتئین لاشه در تیمار 2 روز گرسنگی به طور معنی داری(0.05 > P) کمتر از گروه شاهد بود. میزان چربی لاشه در تیمار 2 روز گرسنگی به طور معنی داری (0.05 > P) بالاتر از تیمارهای 4 روز و 8 روز گرسنگی بود. همچنین از نظر میزان انرژی بین تیمار 8 روز گرسنگی با تیمار شاهد اختلاف معنی‌داری (0.05 > P)مشاهده شد. به طور کلی تحقیق حاضر نشان داد که تاس ماهی سیبری توانسته است با دوره‌های گرسنگی کوتاه مدت سازش پیدا کند و بدن این ماهیان از طریق روش‌های بیولوژیکی و فیزیولوژیکی بیشترین تلاش خود را برای خنثی کردن اثرات گرسنگی بر روی ترکیب بیوشیمیایی بدن انجام دادند.  

عنوان مقاله [English]

Effects of short terms starvation periods on body composition of Siberian sturgeon (Acipenser baeri)

نویسندگان [English]

  • V Morshedi 1
  • P Kochanian 2
  • M Bahmani 3
  • M.A Yazdani 3
  • H.R Porali 3
  • GH Ashouri 2
  • M Azodi 4
1 Iran and Member of Young Researchers Chub of Ilam Azad University
2 Department of Fisheries, Faculty of Marine Natural Resources, Khoramshahr Marine Science and Technology University, Iran
3 International Sturgeon Research Institute, Rasht, Iran
4 Gulf Institute, University of Persian Gulf, Bushehr
چکیده [English]

Fish may experience periods of food deprivation or starvation in nature (such as seasonal migration and reproduction) and under culture conditions (unpredictable stress such as transporting and sorting). With respect to vital role of starvation periods on body composition, the current study was carried out in autumn 2010 at International Sturgeon Research Institute. After adaptation for one month to experimental conditions, 240 experimental fish, with initial body weight of 19.26±0.89 g were randomly distributed in twelve 500 L fiberglass tanks. The control group (C) was fed to apparent satiation throughout the experiment and other three groups were deprived of feed for 2 (T1), 4 (T2) and 8 (T3) days, respectively. At the end of starvation periods, Samples from each treatment for the analyses of body composition (protein, lipid, moisture, fiber, carbohydrate, energy and ash) was collected. The results indicated that different starvation periods did not affect moisture, ash, fiber and carbohydrate values between the treatments and the control group (P> 0.05). Protein value in the fish starved for 2 days was significantly lowers (P< 0.05) than the control fish. Fat value in the fish starved for 2 days was significantly higher (P< 0.05) than the fish starved for 4 and 8 days. Also, energy value varied significantly (P< 0/05) between the control and the fish starved for 8 days. It could be conclude that Siberian sturgeon could adapt to short-term starvation and fish body tried its best through physiological and biological means to buffer the effect of starvation on its body composition.

رضوی شیرازی، ح. ( 1380 ). تکنولوژی فرآورده های دریایی. انتشارات نقش مهر. 292 صفحه.
عضدی، م.، ابراهیمی، ع.، متقی، ا. و مرشدی، و. (1392). اثرات دوره های گرسنگی کوتاه مدت بر ترکیب لاشه در قزل آلای رنگین کمان.(Oncorhynchus mykiss)
مجله پژوهش و سازندگی. شماره 98 ، صفحه: 36 - 30 .
 Ali, M., Salam, A. and Ali. Z. (2001). Dynamics of body composition, in relation to various starvation regimes of Chinese grass carp, Ctenopharyngodon idella (Val.). Pakistan Journal of Zoology, 33:47-52.
AOAC. (1995). Official Methods of Analysis of AOAC International. Vol. I. Agricultural Chemicals; Contaminants, Drugs, 16th edition. AOAC International, Arlington, VA. 1298 pp.
Barcellos, L.J.G., Marqueze, A., Trapp, M., Quevedo, R.M. and Ferreira, D. (2010). The effects of fasting on cortisol, blood glucose and liver and muscle glycogen in adult jundi´a Rhamdia quelen. Aquaculture, 300: 231-236.
Beamish, F.W.H. (1964). Influence of Starvation on Standard and Routine Oxygen Consumption. Transactions of the American Fisheries Society, 93: 103-107.
Falahatkar, B. (2012). The metabolic effects of feeding and fasting in beluga Huso huso. Marine Environmental Research, 82: 69-75.
Fauconneau, B., Aguirre, P. and Bergot, P. (1986). Protein synthesis in early life of coregonids: Influence of temperature and feeding. Archiv für Hydrobiologie–Beiheft Ergebnisse der Limnologie, 22: 171–188.
Grigorakis, K. and Alexis, M. N. (2005). Effects of fasting on the meat quality and fat deposition of commercial-size farmed gilthead sea bream (Sparus aurata L.) fed different dietary regimes. Aquaculture Nutrition, 11: 341-344.
Hung, S.S.O., Liu, W., L, H., Storebakken, T. and Cui, Y. (1997). Effect of starvation on some morphological and biochemical parameters in white sturgeon, Acipenser transmontanus. Aquaculture, 151: 357-363.
Ince, B.W. and Thorpe, A. (1976). The effects of starvation and force feeding on the metabolism of the Northern Pike, Esox lucius L. Journal of Fish Biology, 8: 79–88.
Jezierska, B., Hazel, J. R. and Gerking, S. D. (1982). Lipid mobilization during starvation in the rainbow trout, Salmo gairdneri Richardson, with attention of fatty acids. Journal of Fish Biology, 21: 682-692.
Liu, W., Wei, Q. W., Wen, H., Jiang, M., Wu, F. and Shi, Y. (2011). Compensatory growth in juvenile Chinese sturgeon (Acipenser sinensis): effects of starvation and subsequent feeding on growth and body composition. Journal of Applied Ichthyology, 27: 749–754.
Love, R. M. (1970). The chemical Biology of Fishes. Academic Press, London.
Jobling, M. and Koskela, J. (1996). Interindividual variations in feeding and growth in rainbow trout during restricted feeding and in subsequent period of compensatory growth. Journal of Fish Biology, 49: 658–667.
Jobling, M., Meløy, O.H., Dos Santos, J. and Christiansen, B. (1994). The compensatory growth response of the Atlantic cod: effects of nutritional history. Aquaculture International, l2: 75–90.
Medale, F., Corraze, G. and Kaushik, S.J. (1995). Nutrition of farmed Siberian sturgeon. A review of our current knowledge. In: The Third International Sturgeon Symposium, pp. 289-299. VNIRO Publisher, Moscow, Russia.
Mehner, T. and Wieser, W. (1994). Energetic and metabolic correlates of starvation in juvenile perch, Perca fluviatilis. Journal of Fish Biology, 45: 325–33.
Navarro, I. and Gutierrez, I. (1995). Fasting and starvation. In: Hochachka, P.W.,Mommsen, T.P. (eds.), Biochemistry and Molecular Biology of Fishes. Elsevier Science B.V. 1995: 393-434.
Quinton, J.C. and Blake, R.W. (1990). The effect of feed cycling and ration level on the compensatory growth response in rainbow trout, Oncorhynchus mykiss. Journal of Fish Biology, 37: 33–41.
Salam, A., Ali, M. and Masud, S. (2000). Effect of various food deprivation regimes on body composition dynamics of Thaila, Catla catla. Journal of Research Science, 11: 26–32.
Sargent, J., Henderson, R.J. and Tocher, D.R. (1989). The lipids. In: Halver, J.E., Hardy, R.W., (eds.), Fish Nutrition, 2th edition. Academic Press, London. 1989: 154-209.
Tian, X., Qin, J.G. (2003). A single phase of food deprivation provoked compensatory growth in barramundi, Lates calcarifer. Aquaculture, 224: 169–179.
Weatherley, A. H. and Gill, H.S. (1987). The Biology of Fish Growth. Academic Press, London.