تأثیر لیکوپن و ویتامین E بر وضعیت آنتی‎اکسیدانی، هورمون‏های تیروئیدی و فرآسنجه‏های بیوشیمیایی خون جوجه‎های گوشتی تحت تنش حمل ‌و نقل

نوع مقاله : مقاله کامل

نویسندگان

1 دانش ‏آموخته کارشناسی ارشد تغذیه طیور، دانشگاه لرستان

2 دانشیار گروه علوم دامی، دانشگاه لرستان

3 استاد گروه علوم دامی، دانشگاه لرستان

چکیده

مقدمه: استفاده از ترکیبات آنتی‏اکسیدانی روش موثری برای کاهش استرس در جوجه‏های یک‏روزه تحت حمل و نقل می‏باشد. روش کار: پژوهش حاضر به صورت آرایش فاکتوریل 3×4 در قالب طرح کاملاً تصادفی با استفاده از 12 تیمار، پنج تکرار و 10 قطعه جوجه در هر تکرار انجام شد. فاکتور اول تغذیه اولیه در چهار نوع (گروه اول شاهد مثبت بدون هرگونه مکمل تغذیه‎ای، گروه دوم شاهد منفی با استفاده از روغن زیتون و بدون ویتامین E و لیکوپن، گروه سوم ویتامین E به مقدار 6/0 میلی‎گرم برای هر جوجه و گروه چهارم تغذیه با لیکوپن به مقدار 5/0 میلی‎گرم برای هر جوجه) و فاکتور دوم مدت زمان انتقال در سه بازه زمانی یک، چهار و هشت ساعت بود. در تحقیق حاضر شاخص‏های آنتی‎اکسیدانی سرم، هورمون‏های تیروئیدی و فرآسنجه‏های بیوشیمیایی خون در جوجه‎های گوشتی تحت تنش حمل ‌و نقل تعیین شد. یافته‏ها: تاثیر ویتامین E و لیکوپن بر کاهش وزن بدن جوجه‏های گوشتی معنی‏دار نبود. بیشترین کاهش وزن کیسه زرده مربوط به جوجه‏های دریافت‏کننده ویتامین E بود که تفاوت آن با گروه شاهد مثبت معنی‏دار بود (05/0>P). اثر متقابل افزودنی‏ها و زمان انتقال بر کاهش وزن بدن معنی‏دار نبود، اما از نظر کاهش وزن کیسه زرده تفاوت معنی‏دار بود (05/0>P)، به‏طوری‏که بیشترین کاهش وزن گرمی کیسه زرده در جوجه‏های دریافت کننده ویتامین E که برای چهار ساعت جابجا شدند مشاهده شد و کمترین کاهش وزن گرمی کیسه زرده مربوط به جوجه‏های تغذیه شده با جیره‏های بدون افزودنی که برای هشت ساعت جابجا شدند وجود داشت. تفاوت معنی‏داری از نظر فراسنجه‏های سرم بین تیمارهای مختلف مشاهده نشد. نتیجه‏گیری: به طور کلی نتایج نشان دادند که ویتامین E و لیکوپن تاثیر معنی‏داری در کاهش شدت تنش جوجه‏های گوشتی در دوره انتقال نداشتند.

کلیدواژه‌ها

موضوعات


عنوان مقاله [English]

Effects of lycopene and vitamin E on antioxidant status, thyroid hormones and blood biochemical parameters in broiler chicks under transportation stress

نویسندگان [English]

  • Houshang Parvizinia 1
  • Bahman ., Parizadian Kavan, 2
  • Heshmatollah Khosravinia 3
  • Ali Kiani 3
1 MSc Student of Poultry Nutrition, Lorestan University, Khorramabad, Iran
2 *Associate Professor, Department of Animal Science, Lorestan University, Khorramabad, Iran
3 Professor, Department of Animal Science, Lorestan University, Khorramabad, Iran
چکیده [English]

Introduction: The use of antioxidant compounds is an effective way to reduce stress in broiler chicks during transportation. Objectives: The present research was conducted for determining the effects of lycopene and vitamin E on antioxidant status, thyroid hormones and blood biochemical parameters in broiler chicks under transportation stress. Methods: The 4×3 factorial experiment was managed in a completely randomized design with 600 broiler chicks in 12 treatments and 5 replicates of 10 birds each. The first factor was primary nutrition in the four types (the first group was positive control without any nutritional program, the second group was negative control using olive oil, the third group was vitamin E in the amount of 0.6 mg for each chicken and the fourth group was feeding with 0.5 mg of lycopene per chick) and the second factor was the transfer time in three time of 1, 4 and 8 hours. In the present study, serum antioxidant indices, thyroid hormones and blood biochemical parameters were determined in broiler chickens under transportation stress. Results: The lowest and the highest weight loss of yolk sac were observed in positive control group and vitamin E group respectively (P<0.05). The highest weight loss of yolk sac were observed in broilers were fed with vitamin E and transferred for 4 hours and the lowest weight loss of yolk sac were observed in positive control group and transferred for 8 hours (P<0.05). No significant differences were observed in serum parameters between different treatments. Conclusions: The results of the present study suggest that using of vitamin E and lycopene had not beneficial effect in reducing the intensity of stress during road transport in broiler chicks.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Antioxidant
  • Broiler chicks
  • Lycopene
  • Road transport
  • Vitamin E

مقالات آماده انتشار، اصلاح شده برای چاپ
انتشار آنلاین از تاریخ 11 شهریور 1404
  • تاریخ دریافت: 02 بهمن 1403
  • تاریخ بازنگری: 03 شهریور 1404
  • تاریخ پذیرش: 10 شهریور 1404