بررسی اثرات ضدباکتریایی اسانس و نانوامولسیون دارچین بر برخی از باکتری‌های فلور طبیعی پوست، آبشش و آب پرورش ماهی قزل‌آلای رنگین‌کمان

نوع مقاله : مقاله کامل

نویسندگان

1 1. گروه میکروبیولوژی، واحد کرمان، دانشگاه آزاد اسلامی، کرمان، ایران 2. سازمان غذا و دارو، واحد کرمان، پردیس دانشگاه علوم پزشکی،

2 1. گروه میکروبیولوژی، واحد کرمان، دانشگاه آزاد اسلامی، کرمان، ایران 3. مرکز تحقیقات ایمن سازی مواد غذایی و کشاورزی، واحد کرمان،

چکیده

مقدمه: با توجه به نقش باکتری های فلور طبیعی در فسادپذیری بالای ماهی قزل‌آلای رنگین کمان، عوامل ضدمیکروبی طبیعی به‌عنوان جایگزینی برای مواد نگهدارنده مصنوعی مورد توجه قرار گرفته‌اند. این مطالعه با هدف بررسی اثرات ضدباکتریایی اسانس دارچین و نانوامولسیون آن بر برخی از باکتری‌های جداشده از پوست و آبشش ماهی انجام شد.
روش کار: اسانس دارچین به روش تقطیر با بخار آب استخراج و ترکیبات آن با دستگاه GC/MS شناسایی شد. نانوامولسیون اسانس دارچین با روش هموژنیزاسیون تهیه گردید. اثرات ضدباکتریایی اسانس و نانوامولسیون بر باکتری‌های Aeromonas hydrophila ، Pseudomonas putida و Escherichia coli به روش میکرودیلوشن ارزیابی شد. شمارش میکروبی نمونه‌های پوست، آبشش و آب استخر قبل و بعد از تیمار اسانس و نانوامولسیون انجام گردید و داده‌ها با نرم‌افزار SPSS تحلیل شدند.
نتایج: سینامیک آلدئید با 15/82 درصد و اوژنول با 59/4 درصد، به‌عنوان ترکیبات اصلی اسانس شناسایی گردیدند. بررسی فعالیت ضدباکتریایی نشان دهنده اثربخشی بهتر نانوامولسیون دارچین نسبت به اسانس و نمک بود. حداقل غلظت بازدارندگی و کشندگی نانوامولسیون دارچین و اسانس به ترتیب برای Aeromonas hydrophila: 12/3 ، 25/6، Pseudomonas putida :25،25 و Escherichia coli :25/6 و 5/12 میکروگرم بر میلی لیتر بود. بیشترین میزان کاهش بار میکروبی مربوط به نانوامولسیون دارچین بود و کاهش ۲۶٫۴ ، ۱۴٫۳ و ۹٫۷ درصدی به ترتیب در آب، پوست و آبشش ماهی مشاهده شد.
نتیجه گیری: نانوامولسیون دارچین در مقایسه با اسانس و نمک، عملکرد مؤثرتری در کاهش بار میکروبی آب، پوست و آبشش ماهی از خود نشان داد. این برتری می‌تواند ناشی از افزایش پایداری و دسترسی زیستی ترکیبات فعال دارچین در قالب نانوامولسیون باشد. بر این اساس، استفاده از نانوامولسیون دارچین به‌عنوان یک راهکار طبیعی و کارآمد، گزینه‌ای مناسب برای بهبود بهداشت و کنترل آلودگی‌های میکروبی در صنعت پرورش آبزیان به شمار می‌رود.

کلیدواژه‌ها

موضوعات


عنوان مقاله [English]

Assessment of the Antibacterial Effects of Cinnamon Essential Oil and Its Nanoemulsion on Some Normal Flora Bacteria in the Skin, Gills, and Rearing Water of Rainbow Trout

نویسندگان [English]

  • Roya Soltaninejad 1
  • Ashraf Kariminik 2
1 1Department of Microbiology, KeC., Islamic Azad University, Kerman, Iran 2Food and Drug Administration, kerman Branch, university of Medical Sciences Campus, Kerman, Iran
2 1Department of Microbiology, KeC., Islamic Azad University, Kerman, Iran 3Food and Agricultural Safety Research Center, KeC., Islamic Azad University, Kerman, Iran
چکیده [English]

Introduction: Considering the role of normal flora bacteria in the high perishability of rainbow trout, natural antimicrobial agents have attracted attention as alternatives to synthetic preservatives. This study aimed to investigate the antibacterial effects of cinnamon essential oil and its nanoemulsion on some bacteria isolated from the skin and gills of the fish.
Methods: Cinnamon oil was extracted using steam distillation, and its components were identified using GC/MS. The nanoemulsion of the oil was prepared using homogenization. The antibacterial effects of the essential oil and its nanoemulsion on Aeromonas hydrophila, Pseudomonas putida, and Escherichia coli were evaluated using the microdilution method. Microbial counts of skin, gill, and pond water samples were conducted before and after treatment with the oil and nanoemulsion, and the data were analyzed using SPSS software.
Results: Cinnamaldehyde (82.15%) and eugenol (4.59%) were identified as the main components of the oil. The evaluation of antibacterial activity showed that the cinnamon nanoemulsion was more effective than the essential oil and salt. The minimum inhibitory and bactericidal concentrations of the cinnamon nanoemulsion and oil were respectively: for Aeromonas hydrophila: 3.12 and 6.25 µg/mL, for Pseudomonas putida: 25 and 25 µg/mL, and for Escherichia coli: 6.25 and 12.5 µg/mL. The highest microbial load reduction was observed with the cinnamon nanoemulsion, showing a 26.4%, 14.3%, and 9.7% reduction in water, skin, and gills of the fish, respectively.
Conclusion: Compared to the essential oil and salt, the cinnamon nanoemulsion demonstrated greater effectiveness in reducing the microbial load of water, skin, and gills of the fish. This superiority could be attributed to the increased stability and bioavailability of the active components of cinnamon in nanoemulsion form. Accordingly, the use of cinnamon nanoemulsion as a natural and efficient solution appears to be a promising approach for improving hygiene and controlling microbial contamination in aquaculture.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Rainbow trout
  • cinnamon
  • essential oil
  • nanoemulsion
  • microbial flora

مقالات آماده انتشار، اصلاح شده برای چاپ
انتشار آنلاین از تاریخ 25 مرداد 1404
  • تاریخ دریافت: 10 خرداد 1404
  • تاریخ بازنگری: 22 مرداد 1404
  • تاریخ پذیرش: 22 مرداد 1404