اثرات عصاره آبی الکلی رازیانه (Foeniculum vulgar) و گزنه (Urtica dioica) بر اسپرولاسیون گونه‌های آیمریا در طیور گوشتی (شرایط آزمایشگاهی)

نوع مقاله : مقاله کامل

نویسندگان

1 گروه پاتوبیولوژی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران.

2 دانشگاه ارومیه

3 گروه پاتوبیولوژی،دانشکده دامپزشکی، دانشگاه ارومیه، ارومیه،ایران

چکیده

مقدمه: کوکسیدیوزیس پرندگان مهم‌ترین بیماری انگلی در صنعت پرورش طیور است، به طوری که در تولید تجاری هزینه زیادی را به همراه دارد. امروزه تعداد زیادی از داروهای ضدکوکسیدیایی تولید شده عامل بروز مقاومت دارویی و باقیمانده دارویی در گوشت طیور می‌باشند. گیاه گزنه (Urtica dioica) دارای خواص ضدباکتریایی، ضدقارچی و دارویی است. گیاه رازیانه (Foeniculum vulgar) نیز دارای خواص ضدباکتریایی، ضدقارچی، آنتی اکسیدان و دارویی می‌باشند.
هدف: هدف از انجام این مطالعه، بررسی اثرات عصاره گیاهان رازیانه و گزنه بر اسپورزایی اووسیست‌های گونه‌های آیمریا در جوجه‌های گوشتی بود.
روش کار: اووسیست‌ها به روش شناورسازی از نمونه‌ی مدفوع طیور گوشتی آلوده در مرغداری‌های طیور گوشتی استان آذربایجان غربی جمع آوری و شستشو شدند. /mL104×5 اووسیست‌ غیراسپروله آیمریا با غلظت‌های مختلف عصاره‌های آبی‌الکلی رازیانه و گزنه (mg/mL20، 40، 60، 80) با سه تکرار در حضور گروه‌های شاهد مثبت و منفی مجاور گردیدند. درصد اووسیست‌های اسپروله و غیر اسپروله در زمان‌های 12، 24، 48 و 72 ساعت شمارش شدند.
یافته ها: نتایج نشان داد بروز اثر ضداسپورزایی عصاره‌های تحت مطالعه وابسته به دوز بودند. عصاره آبی‌الکلی گزنه در غلظت های mg/mL 60 و mg/mL 80 ، پس از 48 و 72 ساعت موجب توقف اسپورزایی در اووسیست‌های آیمریا شد. عصاره آبی‌الکلی رازیانه نیز اسپورزایی در اووسیست‌های آیمریا را در غلظت mg/mL 80 پس از 24، 48 و 72 ساعت متوقف کرد.
نتیجه گیری: نتایج این مطالعه بیانگر توانایی بروز اثر ضداسپورزایی عصاره‌های آبی‌الکلی رازیانه و گزنه بر اووسیست‌های گونه‌های آیمریا در شرایط آزمایشگاهی بود.

کلیدواژه‌ها

موضوعات


عنوان مقاله [English]

The effects of hydroalcoholic extracts of Urtica dioica andFoeniculum vulgar on sporulation of Eimeria species in broiler chicken under laboratory condition

نویسندگان [English]

  • Ali Khoshnejad 1
  • Mohammad Yakhchali 2
  • Farnaz Malekifard 3
1 Department of Pathobiology, Faculty of Veterinary Medicine, Urmia University, Urmia, Iran
2 دانشگاه ارومیه
3 Department of Pathobiology, Faculty of Veterinary Medicine, Urmia University, Urmia, Iran
چکیده [English]

Introduction: Avian coccidiosis is one of the important parasitic infection and economic losses which causes with Eimeria infection in Iran and worldwide. To date, many released anticoccidial drugs are the main sources of drug resistance and poultry meat residue. Urtica dioica and Foeniculum vulgara are plants with antibacterial, antifungal, and pharmacologic effects.
Objectives: This work was aimed to study on effects of hydroalcoholic extracts of U. dioica and F. vulgara on sporulation of Eimeria oocysts.
Methods: Fecal samples were collected from infected broiler chicken farms using flotation technique from West Azerbaijan province, North West of Iran and washed. About 5×104 oocysts per mL were provided and exposed with different concentrations (20, 40, 60, and 80 mg/ml) of hydroalcoholic extracts of U. dioica and F. vulgar along with negative and positive groups with triplicates. Percentage of sporulated and non-sporulated oocysts in different times of 12, 24, 48, and 72h were count.
Results: Results revealed that anticoccidial effect of examined hydroalcoholic extracts on sporulation of Eimeria oocysts was dose dependent. Urtica dioica extract inhibit sporulation of oocysts of Eimeria spp. at concentrations of 60 and 80 mg/mL after 48h and 72h. Foeniculum vulgare extract also inhibit sporulation of Eimeria oocysts at concentration of 80 mg/mL after 24h, 48h, and 72h.
Conclusion: From the results of this work, it was concluded that all examined hydroalcoholic extracts of U. dioica and F. vulgara may inhibit sporulation of Eimeria oocysts under laboratory condition.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Eimeria
  • Oocyst
  • Sporulation
  • Urtica dioica
  • Foeniculum vulgara

مقالات آماده انتشار، اصلاح شده برای چاپ
انتشار آنلاین از تاریخ 21 مرداد 1404
  • تاریخ دریافت: 03 اردیبهشت 1404
  • تاریخ بازنگری: 19 مرداد 1404
  • تاریخ پذیرش: 20 مرداد 1404