ارزیابی حساسیت آنتی‌بیوتیکی باسیلوس لیکنی‌فرمیس و ژئوباسیلوس استئاروترموفیلوس به عنوان میکروارگانیزم‌های شاخص‌ آزمون‌های مهار میکروبی برای تعیین باقیمانده‌های آنتی‌بیوتیکی

نوع مقاله : مقاله کامل

نویسنده

پژوهشکده کشاورزی، سازمان پژوهش‌های علمی و صنعتی ایران، تهران، ایران

چکیده

مقدمه: آنالیز محصولات طیور برای جلوگیری از ورود باقیمانده‌های آنتی‌بیوتیکی به زنجیره غذایی انسان و حفظ سلامت مصرف‌کنندگان ضروری است. باکتری‌های گرمادوست متعلق به جنس‌های ژئوباسیلوس و باسیلوس از معروف‌ترین میکروارگانیزم‌های شاخص آزمون‌های مهار میکروبی بر پایه لوله آزمایش برای غربالگری نمونه‌های دامی به شمار می‌روند.
هدف: مطالعه حاضر با هدف بررسی حساسیت آنتی‌بیوتیکی دو سویه باسیلوس لیکنی‌فرمیس و ژئوباسیلوس استئاروترموفیلوس تهیه شده از کلکسیون‌های میکروبی داخل کشور نسبت به تعدادی از آنتی‌بیوتیک‌های مجاز برای استفاده در دامپزشکی و برخی از داروهای با محدودیت مصرف در طیور مولد غذا انجام شد.
روش کار: حداقل غلظت مهار کنندگی سه نوع آنتی‌بیوتیک از گروه‌ داروهای پر مصرف طیور شامل انروفلوکساسین، سولفامتازین و اوکسی‌تتراسایکلین برای سویه‌های فوق به روش‌های میکرودایلوشن براث و حساسیت آنتی‌بیوتیکی نسبت به 12 آنتی‌بیوتیک مجاز و یا دارای محدودیت مصرف به روش انتشار دیسک تعیین شد.
یافته‌ها: نتایج نشان داد که حداقل غلظت مهار کنندگی انروفلوکساسین، سولفامتازین و اوکسی‌تتراسایکلین برای ژئوباسیلوس استئاروترموفیلوس به ترتیب 015/0، 003/0 و 062/0 میلی‌گرم در لیتر و در مورد باسیلوس لیکنی‌فرمیس به ترتیب 2، 1 و 125/0 میلی‌گرم در لیتر بود که در مقایسه با مقادیر استاندارد، هر دو سویه مورد مطالعه نسبت به داروهای فوق کاملاً حساس بودند. نتایج روش انتشار دیسک نیز نشان داد که ژئوباسیلوس استئاروترموفیلوس نسبت به تمامی آنتی‌بیوتیک‌های مورد بررسی حساس بود. در مقابل، باسیلوس لیکنی‌فرمیس در برابر کلیستین و لینکومایسین مقاوم ولی نسبت به دیگر آنتی‌بیوتیک‌ها کاملاً حساس بود. نتیجه‌گیری: طبق این نتایج، هر دو سویه از حساسیت آنتی‌بیوتیکی مناسبی برای استفاده به عنوان میکروارگانیزم‌ شاخص در آزمون مهار میکروبی برخوردار بودند ولی طیف حساسیت و پتانسیل تعیین باقیمانده ژئوباسیلوس استئاروترموفیلوس گسترده‌تر از باسیلوس لیکنی‌فرمیس بود. در مطالعات آتی حد تشخیص این سویه‌ها با توجه به مقادیر حد مجاز باقیمانده‌ها در بافت‌های مختلف طیور بایستی مورد پژوهش قرار گیرد.

کلیدواژه‌ها

موضوعات


عنوان مقاله [English]

Evaluation of antibiotic sensitivity of Bacillus licheniformis and Geobacillus stearothermophilus as indicator microorganisms of microbial inhibition assays for antibiotic residues detection

نویسنده [English]

  • Sara Mirzaie
Department of Agriculture, Iranian Research Organization for Science and Technology (IROST), Tehran, Iran.
چکیده [English]

Introduction: Screening of poultry products is crucial to prevent antibiotic residues from entering into the human food chain and maintaining public health. Thermophilic bacteria from the genera Geobacillus and Bacillus rank the most well-known indicator microorganisms in test tube- based microbial inhibition assays for screening animal products.
Objective: The current study was carried out to asses the antibiotic susceptibility of Bacillus licheniformis (BL) PTCC 1721 and Geobacillus stearothermophilus (GS) IBRC-M 10771 obtained from local microbial collections to different permitted or banned antibiotics for use in food-producing poultry.
Methods: The minimum inhibitory concentration (MIC) of enrofloxacin, sulfamethazine and oxytetracycline as commonly utilized poultry antibiotic class types, was assessed by broth microdilution method. Moreover, antibiotic susceptibility to 12 antibiotics was evaluated using the disk diffusion test.
Results: The results showed that MIC of enrofloxacin, sulfamethazine, and oxytetracycline for GS were 0.015, 0.003, and 0.062 mg/L, respectively. Likewise, the values for BL were 2, 1, and 0.125 mg/L, respectively. Compared to the standard values, these findings indicated that both strains were fully sensitive to the above antibiotics. The results from disk diffusion method additionally revealed that GS exhibited sensitivity to all the evaluated antibiotics. Conversely, BL demonstrated resistance to two antibiotics colistin and lincomycin, yet it was entirely sensitive to the other antibiotics assessed.
Conclusions: Based on the findings, both evaluated strains exhibited a good antibiotic sensitivity profile for applying as an indicator microorganism in microbial inhibition assays. However, the spectrum of sensitivity and hence potential for residues detection was found to be broader in GS compared to BL. Further studies are needed to determine the detection limit of the strains according to the maximum residue limits in poultry various tissues.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Microbial inhibition assay
  • poultry products
  • residues
  • minimum inhibitory concentration

مقالات آماده انتشار، اصلاح شده برای چاپ
انتشار آنلاین از تاریخ 16 فروردین 1404
  • تاریخ دریافت: 01 دی 1403
  • تاریخ بازنگری: 22 اسفند 1403
  • تاریخ پذیرش: 03 فروردین 1404