بررسی فعالیت آنزیمی برخی سویه های باکتری و تعیین قابلیت هضم ظاهری مواد مغذی جیره های حاوی مکمل های پروبیوتیک در جوجه های گوشتی نژاد آرین

نوع مقاله : مقاله کامل

نویسندگان

1 علوم دامی- دانشکده کشاورزی- دانشگاه فردوسی مشهد- مشهد-ایران

2 علوم دامی- دانشکده کشاورزی- دانشگاه فردوسی مشهد- مشهد- ایران

چکیده

مقدمه و هدف: بهبود قابلیت هضم خوراک نقش مهمی در بهبود راندمان غذایی طیور دارد. باکتریها آنزیم‌های مفیدی تولید می‌کنند که به هضم غذا کمک می‌کند. استفاده از آنها برای افزایش هضم و جذب مواد مغذی خوراک در این مطالعه بررسی شد. روش‌ کار: فعالیت آنزیمی 46 سویه باکتری جداسازی شده از دستگاه گوارش مرغ گوشتی و شکمبه گاو شیری به روش چاهک روی محیط جامد حاوی سوبسترای آنزیمی مورد آزمایش قرار گرفت. باکتری‌هایی که بیشترین فعالیت آنزیمی را داشتند، جداسازی و تحت تیمارهای مختلف بر قابلیت هضم خوراک بررسی شدند.  قابلیت هضم مواد غذایی با روش جمع‌آوری کل مدفوع در جوجه‌های نژاد آرین اندازه‌گیری شد. یافته‌ها: یافته‌ها نشان داد که باکتری‌های شکمبه بطور مؤثری آنزیم‌های آمیلاز، پروتئاز، سلولاز، فیتاز و پکتیناز ترشح می‌کنند. هیچکدام از باکتریهای لاکتوباسیل جدا شده از دستگاه گوارش مرغ  قادر به تولید آنزیم سلولاز و پکتیناز نبودند ولی بعضی از آنها فعالیت لیپازی و زایلانازی مناسبی داشتند که مشارکت‌های باکتریایی متنوعی شامل 9 تیمار را تشکیل دادند. در آزمایش قابلیت هضم، ترکیب جدایه‌ها به طور قابل‌توجهی بر قابلیت هضم مواد مغذی در مرغ تأثیر گذاشت بطوریکه تیمار 6 بیشترین قابلیت هضم ماده خشک و نشاسته  و عملکرد مناسبی در فعالیت لیپازی داشت. نتیجه‌گیری: نتایج نشان داد باکتری‌های لاکتوباسیل توانایی تولید آنزیم‌های لیپاز و زایلانازی را دارند؛ اما باکتری‌های استخراج شده از شکمبه گاو هلشتاین دارای توانایی تولید آنزیم‌های سلولاز و پکتیناز و فاقد توانایی تولید لیپاز بودند. علاوه بر این، آنزیم‌های آمیلاز، فیتاز، سلولاز و لیپاز تولید و آزاد شده توسط مشارکت‌های باکتریایی به طور مؤثری مواد مغذی موجود در خوراک را تجزیه کردند که منجر به بهبود قابلیت هضم خوراک شد. براین اساس در بین تیمارهای مورد آزمایش تیمار5 و 6 بهترین عملکرد را نسبت به سایر تیمارها در بهبود قابلیت هضم خوراک مرغ گوشتی به خود اختصاص دادند و اجتماع مناسبی را ایجاد کردند.

کلیدواژه‌ها

موضوعات


عنوان مقاله [English]

Investigating the enzymatic activity of some bacterial strains and determining the apparent digestibility of nutrients in diets containing probiotic supplements in Arian breed broiler chickens

نویسندگان [English]

  • Elahe rezaei 1
  • Reza Majidzadeh Heravi 2
  • Ahmad Hassanabadi 2
1 Animal Science - Faculty of Agriculture - Ferdowsi University of Mashhad - Mashhad - Iran
2 Animal Science,-Faculty of Agriculture- Ferdowsi University of Mashhad- Mashhad- Iran
چکیده [English]

Introduction and Aim: The improvement of digestibility plays an important role on enhancement of feeding efficiency in poultry. Bacteria produce beneficial enzymes that help to digest food. The use of bacteria to increase the digestion and absorption of feed nutrients was investigated in this study. Methods: Enzyme activity of 46 bacterial strains isolated from digestive system of broiler chickens and rumen of dairy cattle was tested by well diffusion method on solid medium containing the enzyme substrate. The bacteria with the highest enzyme activity were isolated and examined for dietary digestibility under different treatments. Food digestibility was measured by collecting the whole feces in Arian breed chickens. Results: The findings showed that rumen bacteria effectively secrete amylase, protease, cellulase, phytase and pectinase enzymes. None of Lactobacillus bacteria isolated from digestive system of chickens could produce cellulase and pectinase but some of them effectively exhibited lipase and xylanase activity that were used in 9 treatments containing different bacterial consortiums. In digestibility experiment, composition of isolates significantly affected nutrient digestibility in chickens, so as treatment 6 showed the highest digestibility for dry matter and starch and suitable performance in lipase activity. Conclusion: According to the results, Lactobacillus bacteria exhibited the ability to produce lipase and xylanase enzymes. However, bacteria isolated from Holstein cows’ rumen showed the ability to produce cellulose and pectinase, and lacked the ability to produce lipase. In addition, amylase, phytase, cellulase and lipase enzymes, produced and released by bacterial consortiums effectively broke down the nutrients in the feed, which led to improved nutrient digestibility. So, among the treatments under study, treatments 5 and 6 displayed the best performance compared to the other treatments regarding digestibility in broilers, and formed suitable consortium.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Amylase
  • Protease
  • Cellulase
  • Broiler chicken
  • Nutrient digestibility

مقالات آماده انتشار، اصلاح شده برای چاپ
انتشار آنلاین از تاریخ 10 آذر 1403
  • تاریخ دریافت: 28 شهریور 1403
  • تاریخ بازنگری: 04 آذر 1403
  • تاریخ پذیرش: 05 آذر 1403