اثر عصاره سرخارگل (Echinacea purpurea) در مقایسه با پروبیوتیک بر رشد، پاسخ ایمنی، ریخت‌شناسی و فلور میکروبی روده جوجه‌های گوشتی

نوع مقاله : مقاله کامل

نویسندگان

1 دانش آموخته دانشکده دامپزشکی، واحد بابل، دانشگاه آزاد اسلامی، بابل، ایران

2 گروه آموزشی تغذیه و بهداشت دام. دانشکده دامپزشکی. دانشگاه آزاد اسلامی. واحد بابل. بابل

3 گروه میکروبیولوژی دانشکده دامپزشکی. واحد بابل. دانشگاه آزاد اسلامی بابل. ایران

چکیده

طی دو دهه اخیر ترکیبات فیتوژنیک به عنوان افزودنی‌های خوراکی محرک رشد مورد توجه قرار گرفته است. هدف از این آزمایش مطالعه اثرات مصرف عصاره سرخارگل حاوی ترکیبات فیتوژنیک در مقایسه با پروبیوتیک محلول در آب صورت پذیرفت. از این رو 220 قطعه جوجه خروس یک روزه راس 308، در قالب طرح کاملا تصادفی با 4 گروه آزمایشی، 5 تکرار مورد بررسی قرار گرفتند. گروه‌های آزمایشی شامل: 1) شاهد، 2) پروبیوتیک ، 3) عصاره سرخارگل 4) عصاره سرخارگل و پروبیوتیک، بود. کل مصرف خوراک و رشد در طول دوره آزمایش میان جوجه‌های گروه‌های 2، 3 و 4 با هم تفاوتی نداشت ولی بیش از گروه شاهد بود (05/0 P<). ضریب تبدیل خوراک گروه‌های 2 و 3 طی مرحله تغذیه‌ای رشد و همچنین 1 تا 42 روزگی بهتر از شاهد بود (05/0 P<) همچنین در این مرحله تغذیه‌ای گروه 2 ضریب تبدیل بهتر نسبت به گروه 4 داشت (05/0 P<). تیتر واکسن بر علیه ویروس برونشیت در گروه 2 و 4 بیشتر از شاهد بود (05/0 P<) ولی نسبت به گروه 3 تفاوتی نداشت. آلبومین و گلوکز سرم گروه 4 بیشتر از دیگر گروه‌های آزمایشی بود (05/0 P<). شاخص‌های مورفولوژیک، شمار کل باکتری‌ها و باکتری‌های گرم منفی، نسبت سلول‌های هتروفیل به لنفوسیت، پروتئین کل سرم گروه‌های آزمایشی از لحاظ آماری تفاوت معنی‌داری نداشتند. نتایج این تحقیق نشان داد که مصرف عصاره سرخارگل همانند پروبیوتیک می‌تواند سبب بهبود عملکرد رشد و ضریب‌تبدیل‌خوراک شود. مصرف همزمان سرخارگل و پروبیوتیک سبب افزایش گلوکز و آلبومین سرم و افزایش تیتر واکسن می‌شود.

کلیدواژه‌ها

موضوعات


عنوان مقاله [English]

The effect of Echinacea purpurea extract compared to probiotic on growth, immune response and intestinal morphology and microflora of broiler chickens.

نویسندگان [English]

  • Romina Eiraji 1
  • حمیدرضا علی اکبرپور 2
  • Seyed Masood Hashemi 3
1 Graduated from the Faculty of Veterinary Medicine, Babol Branch, Islamic Azad University, Babol, Iran
2 Department of Poultry Health and Nutrition, Babol Branch, Islamic Azad University, Babol, Iran
3 Department of microbiology, Babol Branch, Islamic Azad University, Babol, Iran
چکیده [English]

During the last 2 decades, phytogenic compounds have been considered as feed additives that stimulate growth. The aim of this experiment was to study the effects of the addition of Echinacea purpurea extract (EPE) containing phytogenic compounds compared to water-soluble probiotics. Therefore, 220 one-day-old broiler chickens of Ross 308 were examined in the form of a completely randomized design with four experimental groups and five replications. The experimental groups included: 1) control, 2) probiotic, 3) EPE, 4) EPE and probiotic. The total feed intake and growth did not differ between groups 2, 3 and 4, but they were more than the control group (p<0.05). The feed conversion ratio (FCR) of groups 2 and 3 during the growth phase and also from 1 to 42 days was better than the control (p<0.05), also, in this nutritional stage, group 2 had a better FCR than group 4 (P<0.05). The vaccine titer against bronchitis virus was higher in groups 2 and 4 than the control (p<0.05) but it was not different compared to group 3. Serum albumin and glucose of group 4 were higher than other groups (p<0.05). Intestinal morphological indicators, the total bacteria and Gram-negative bacteria count and the heterophil to lymphocytes ratio, serum total protein were not statistically significantly different. The results of this research showed that the addition of EPE as a probiotic can improve growth rate and FCR. The simultaneous use of EPE and probiotics increased serum glucose and albumin and increased vaccine titer.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Echinacea
  • probiotic
  • broiler
  • growth
  • immunity

مقالات آماده انتشار، پذیرفته شده
انتشار آنلاین از تاریخ 03 بهمن 1402
  • تاریخ دریافت: 27 آبان 1402
  • تاریخ بازنگری: 15 دی 1402
  • تاریخ پذیرش: 02 بهمن 1402