بررسی اثرات دوکوزاهگزانوئیک اسید (DHA) بر روی کیفیت اسپرم سگ در طول نگهداری در دمای 5 درجه سانتی‌گراد

نوع مقاله : مقاله کامل

نویسندگان

1 گروه مامایی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران.

2 گروه مامایی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران

چکیده

کیفیت مایع منی سگ به طور قابل توجهی تحت تأثیر فرآیند ذخیره سازی است، زیرا غشای اسپرم بسیار حساس است. ذخیره سازی می تواند منجر به تولید رادیکال های آزاد شده و به غشای اسپرم آسیب برساند. مطالعه حاضر، با هدف کاهش اثرات مضر رادیکال های آزاد، و با افزودن غلظت های مختلف دوکوزاهگزانوئیک اسید به رقیق کننده مایع منی سگ و نگهداری آن در دمای 5 درجه سانتی گراد به مدت پنج روز انجام شد. در این مطالعه، 25 انزال از سه سگ نژاد مخلوط جمع آوری شد و در یک رقیق کننده بر پایه تریس رقیق شدند. نمونه ها به 5 گروه، کنترل (بدون آنتی اکسیدان) و 25/1، 5/2، 5 و 10 نانوگرم در میلی لیتر دوکوزاهگزانوئیک اسید در رقیق کننده تقسیم شدند. نمونه‌های مایع منی در ساعات 0، 24، 48، 72 و 120، پس از نگهداری در دمای یخچال از نظر جنبایی، مورفولوژی، آسیب  DNA، زنده‌مانی و ظرفیت تام آنتی‌اکسیدانی اسپرم مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج نشان داد که گروه های حاوی دوکوزاهگزانوئیک اسید افزایش قابل توجهی در درصد جنبایی، زنده مانی و آسیب DNA اسپرم و ظرفیت آنتی اکسیدانی تام نسبت به گروه کنترل در ساعات 24، 48، 72 و 120 نشان دادند. علاوه بر این، درصد اسپرم با مورفولوژی طبیعی در ساعت 120 آزمایش، نسبت به گروه کنترل به طور معنی‌داری افزایش یافت. در نتیجه، غنی‌سازی رقیق‌کننده مایع منی سگ با دوکوزاهگزانوئیک اسید تأثیر مثبتی بر کیفیت منی در طول نگهداری در شرایط دمای سرد دارد.

کلیدواژه‌ها

موضوعات


عنوان مقاله [English]

Effect of Docosahexaenoic acid (DHA) on sperm quality during liquid storage of canine semen at 5 °C

نویسندگان [English]

  • Mona Ashabi 1
  • Ali Soleimanzadeh 2
  • Esmail Ayen 1
1 Department of Theriogenology, Faculty of Veterinary Medicine, Urmia University, Urmia, Iran.
2 Department of Theriogenology, Faculty of Veterinary Medicine, Urmia University, Urmia, Iran.
چکیده [English]

The storage process significantly affects the quality of dog semen because the dog's semen membrane is very sensitive to this process. In addition, this process leads to the production of free radicals and, as a result, to the peroxidation of the sperm membrane. The aim of the present study was to minimize the harmful effects of free oxygen radicals by adding different concentrations of docosahexaenoic acid to dog semen at 5 °C for five days. In this study, 25 ejaculates were collected three mixed-breed dogs and diluted in a Tris-based extender. Then they were divided into 5 parts into the control groups (without antioxidants) and amounts of 1.25, 2.5, 5 and 10 ng/mL docosahexaenoic acid in the extender. The evaluations (motility, morphology, DNA integrity, viability and total antioxidant capacity) were carried out after 0, 24, 48, 72 and 120 hours during storage at cool temperatures using CASA software and a light microscope for sperm parameters and using the ELISA method for the total amount of antioxidant capacity performed. The results showed that the groups containing docosahexaenoic acid had a significant increase in the percentage of cell viability, survival and total antioxidant capacity, as well as a significant increase in DNA integrity at 24, 48, 72 and 120 hours compared to the control group groups compared to the control group. became. The proportion of sperm with normal morphology increased significantly after 120 hours compared to the control group.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Docosahexaenoic acid
  • Antioxidant activity
  • Semen
  • Dog