بررسی اثرات دوکوزاهگزانوئیک اسید (DHA) بر روی کیفیت اسپرم سگ در طول نگهداری در دمای 5 درجه سانتی‌گراد

نوع مقاله : مقاله کامل

نویسندگان

1 گروه مامایی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران.

2 گروه مامایی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران

چکیده

فرایند ذخیره‌سازی باعث کاهش چشمگیر کیفیت اسپرم سگ به دلیل حساسیت بالای غشای اسپرم سگ نسبت به این فرایند است. همچنین این فرایند، منجر به تولید رادیکال‌های آزاد و درنتیجه پراکسیداسیون غشای اسپرم می شود. هدف از مطالعه حاضر، به حداقل رساندن آثار مضر رادیکال‌های آزاد اکسیژن با افزودن غلظت‌های مختلف دوکوزاهگزانوئیک اسید به اسپرم سگ در دمای 5 درجه سانتی‌گراد به مدت 5 روز بود. در این مطالعه، ۲۵ انزال از 3 قلاده سگ نژاد مخلوط گرفته شد و در یک رقیق‌کننده بر پایه تریس رقیق شدند. سپس، آن‌ها به ۵ قسمت در گروه‌های شاهد (بدون آنتی‌اکسیدان) و مقادیر 25/1 ، 5/2 ، 5 و ng/mL 10 دوکوزاهگزانوئیک اسید در رقیق کننده. ارزیابی‌ها (جنبایی، مورفولوژی، یکپارچگی DNA، میزان زنده‌مانی و ظرفیت تام آنتی‌اکسیدانی) در ساعت 0، 24، 48، 72 و 120 ساعت حین نگهداری در دمای خنک با استفاده از نرم افزار کاسا و میکروسکوپ نوری برای پارامترهای اسپرم و همچنین استفاده از روش الایزا برای ظرفیت تام آنتی‌اکسیدانی انجام شد. نتایج نشان داد کع گروه‌های حاوی دوکوزاهگزانوئیک اسید نسبت به گروه شاهد افزایش معنی‌داری در درصد جنبایی، میزان زنده‌مانی و ظرفیت تام آنتی‌اکسیدانی داشته اند، همچنین افزایش معنی‌داری در یکپارچگی DNA در 24، 48، 72 و 120 ساعت در این گروه‌ها نسبت به گروه شاهد دیده شد. در حالی که درصد اسپرم هایی با مورفولوژی طبیعی در ساعت 120 نسبت به گروه شاهد افزایش معنی‌داری یافته بود. درنتیجه، غنی‌سازی رقیق کننده منی سگ با دوکوزاهگزانوئیک اسید تاثیر مثبت بر کیفیت آن در طی ذخیره‌سازی در شرایط دمای سرد

کلیدواژه‌ها

موضوعات


عنوان مقاله [English]

Effect of Docosahexaenoic acid (DHA) on sperm quality during liquid storage of canine semen at 5 °C

نویسندگان [English]

  • Mona Ashabi 1
  • Ali Soleimanzadeh 2
  • Esmail Ayen 1
1 Department of Theriogenology, Faculty of Veterinary Medicine, Urmia University, Urmia, Iran.
2 Department of Theriogenology, Faculty of Veterinary Medicine, Urmia University, Urmia, Iran.
چکیده [English]

The storage process significantly affects the quality of dog semen because the dog's semen membrane is very sensitive to this process. In addition, this process leads to the production of free radicals and, as a result, to the peroxidation of the sperm membrane. The aim of the present study was to minimize the harmful effects of free oxygen radicals by adding different concentrations of docosahexaenoic acid to dog semen at 5 °C for five days. In this study, 25 ejaculates were collected three mixed-breed dogs and diluted in a Tris-based extender. Then they were divided into 5 parts into the control groups (without antioxidants) and amounts of 1.25, 2.5, 5 and 10 ng/mL docosahexaenoic acid in the extender. The evaluations (motility, morphology, DNA integrity, viability and total antioxidant capacity) were carried out after 0, 24, 48, 72 and 120 hours during storage at cool temperatures using CASA software and a light microscope for sperm parameters and using the ELISA method for the total amount of antioxidant capacity performed. The results showed that the groups containing docosahexaenoic acid had a significant increase in the percentage of cell viability, survival and total antioxidant capacity, as well as a significant increase in DNA integrity at 24, 48, 72 and 120 hours compared to the control group groups compared to the control group. became. The proportion of sperm with normal morphology increased significantly after 120 hours compared to the control group.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Docosahexaenoic acid
  • Antioxidant activity
  • Semen
  • Dog

مقالات آماده انتشار، پذیرفته شده
انتشار آنلاین از تاریخ 05 دی 1402
  • تاریخ دریافت: 23 مهر 1402
  • تاریخ بازنگری: 04 دی 1402
  • تاریخ پذیرش: 05 دی 1402