تعیین شاخص‌های بهداشتی و ترکیبات شیمیایی منابع خوراک دام و طیور تولیدی در خراسان رضوی و مقایسه تطبیقی آن

نوع مقاله : مقاله کوتاه

نویسندگان

1 گروه علوم دامی، دانشگاه آزاد اسلامی واحدکاشمر، کاشمر،ایران

2 مدیر تولید شرکت دیزیاد

3 تحقیق و توسعه ماکیان مکمل کیمیا

چکیده

این آزمایش با هدف اندازه‌گیری میزان آلودگی پودر ضایعات کشتارگاه طیور و پودر ماهی و مقایسه ارزش غذایی پرمصرف-ترین اقلام خوراک دام و طیور مشهد و شهرستان‌های خراسان رضوی با آزمون T صورت گرفت. از دانه گندم و جو بر اساس روش نمونه‌برداری طبقه‌بندی‌شده تصادفی در 30 منطقه، دانه ذرت در 19 منطقه و از تمام کارخانه‌های آرد مشهد و حومه (به روش سرشماری) 30 نمونه سبوس گرفته شد. پروتئین خام، چربی خام و الیاف خام با روش‌های استاندارد AOAC آزمایش شدند. به‌منظور بررسی آلودگی پودر ضایعات کشتارگاه طیور و پودر ماهی به سالمونلا از روش کشت و واکنش PCR استفاده شد و میزان آلودگی آن‌ها به آفلاتوکسین اندازه‌گیری شد. با توجه به نتایج مقدار پروتئین خام و انرژی خام دانه ذرت، دانه گندم، دانه جو و سبوس گندم خراسان رضوی در مقایسه با جداول NRC و کانادا پایین‌تر بود. 38% پودر ماهی و 4/1% پودر ضایعات کشتارگاه خراسان رضوی به سالمونلا آلوده بودند. میانگین آفلاتوکسین پودر ضایعات کشتارگاه در این مطالعه بسیار کمتر از حداکثر مجاز و حدود ppb 3 اما در پودر ماهی ppb 15 بود.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Determination health markers and chemical composition of livestock and poultry feed sources produced in Razavi Khorasan and its comparative comparison

نویسندگان [English]

  • Reza Vakili 1
  • Mohammad Rambarzin 2
  • Sourosh Iravani 3
1 Department of animal science, Islamic Azad University, Kashmar, Iran
2 Production Manager, Dizbad Company
3 Makian Mokamel Kimia
چکیده [English]

This experiment was conducted with the aim of measuring the pollution level of poultry slaughterhouse waste powder and fish meal and comparing the nutritional value of the most consumed livestock and poultry feed items in Mashhad and Razavi Khorasan cities with the T test. Wheat and barley seeds were taken based on random sampling in 30 regions, corn seeds were taken in 19 regions, and 30 bran samples were taken from all flour factories in Mashhad and suburbs (by census method). Crude protein, crude fat and crude fiber were tested by AOAC standard methods. In order to investigate the contamination of poultry slaughterhouse waste powder and fish powder with salmonella, culture and PCR reaction method was used and their contamination level with aflatoxin was measured. According to the results, the amount of crude protein and raw energy of corn, wheat, barley and wheat bran of Khorasan Razavi was lower compared to the tables of NRC and Canada. 38% of fish meal and 1.4% of waste meal of Khorasan Razavi slaughterhouse were contaminated with Salmonella. The average aflatoxin in slaughterhouse waste powder in this study was much lower than the maximum allowed and about 3 ppb, but in fish powder it was 15 ppb.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Aflatoxin Fish Powder
  • Meat Powder
  • PCR
  • Salmonella

مقالات آماده انتشار، پذیرفته شده
انتشار آنلاین از تاریخ 25 آذر 1402
  • تاریخ دریافت: 08 آبان 1402
  • تاریخ بازنگری: 23 آذر 1402
  • تاریخ پذیرش: 23 آذر 1402