تاثیر پوشش ژلاتین حاوی اسانس لیموترش‌ایرانی (Citrus aurantium) و نارنج (Citrus latifolia) بر ماندگاری میگوی سفیدسرتیز (Metapenaeu affinis)

نوع مقاله : مقاله کامل

نویسندگان

1 گروه علوم و صنایع غذایی، واحد سروستان، دانشگاه آزاد اسلامی، سروستان، ایران

2 گروه شیمی، واحد سروستان، دانشگاه آزاد اسلامی، سروستان، ایران

3 گروه شیلات، واحد اهواز، دانشگاه آزاد اسلامی، اهواز، ایران

4 گروه علوم و صنایع غذایی، واحد اهواز،دانشگاه آزاد اسلامی، اهواز، ایران

چکیده

هدف از مطالعه ی حاضر استفاده از اسانس نارنج و لیموترش ایرانی همراه با ژلاتین بر ماندگاری میگو سفیدسرتیز بود. در این پژوهش استخراج اسانس از گیاهان نارنج و لیموترش ایرانی با روش تقطیر با آب توسط دستگاه کلونجر انجام شد. ترکیبات شیمیایی موجود در اسانس‌ها با استفاده از دستگاه کروماتوگرافی گازی متصل به طیف‌سنجی جرمی شناسایی شدند. میگوها توسط پوشش خوراکی ژلاتین حاوی غلظت‌های سه و پنج درصد (حجمی/حجمی) از اسانس‌ نارنج و لیموترش ایرانی پوشیده شدند. آزمون‌های شیمیایی (pH، عدد پراکسید، بازهای نیتروژنی‌فرارکل و تیوباربیتوریک‌اسید)، آزمون‌های میکروبی (شمارش کل میکروارگانیسم‌های زنده و سرمادوست‌ها) و ارزیابی حسی (بو، رنگ، ظاهر، بافت و پذیرش‌کلی) روی نمونه‌های میگو نگهداری شده در دمای یخچال در 21 روز مطالعه انجام شد. پوشش حاوی اسانس‌ نارنج و لیموترش‌ایرانی توانایی بالاتری در حفظ pH، عدد پراکسید، بازهای نیتروژنی ‌فرارکل و تیوباربیتوریک‌اسید در میگو داشتند. نتایج ارزیابی حسی نشان داد که بیشترین پذیرش به ترتیب در پوشش ژلاتین حاوی غلظت‌ پنج درصد اسانس نارنج و لیموترش‌ایرانی مشاهده شد. از نظر میکروبی مدت زمان ماندگاری میگو در یخچال برای نمونه کنترل پنج روز، نمونه پوشش‌دهی شده توسط ژلاتین با غلظت‌ سه درصد اسانس 9 روز و نمونه تیمارشده با اسانس‌ پنج درصد 13 روز ثبت شد. بنابراین، بر اساس نتایج، پوشش ژلاتین با اسانس‌های نارنج و لیموترش‌ایرانی را می‌توان به عنوان یک بسته‌بندی فعال سازگار با محیط‌زیست با پتانسیل افزایش ماندگاری محصولات دریایی معرفی کرد.

کلیدواژه‌ها

موضوعات


عنوان مقاله [English]

Effect of gelatin coating containing essential oil of (Citrus aurantium) and (Citrus latifolia) on shelf life of (Metapenaeu affinis)

نویسندگان [English]

  • Fatemeh fathimoghadam 1
  • mozhgan shahamirian 2
  • LALEH ROOMIANI 3
  • mehrnosh tadayoni 4
1 Department of Food Science and Technology, Sarvestan Branch, Islamic Azad University, Sarvestan, Iran
2 Department of Chemistry, Sarvestan Branch, Islamic Azad University, Sarvestan, Iran
3 Department of Fisheries, Ahvaz Branch, Islamic Azad University, Ahvaz, Iran
4 Department of Food Science and Technology, Ahvaz Branch, Islamic Azad University, Ahvaz, Iran
چکیده [English]

The purpose of the present study was to use essential oil of Citrus aurantium and Citrus latifolia together with gelatin on the shelf life of Metapenaeu affinis. In this research, the extraction of essential oil from C. aurantium and C.latifolia plants was done by distillation with water using a Clevenger apparatus. The chemical compounds in essential oil were identified using a gas chromatography device connected to mass spectrometry. . Chemical tests (pH, peroxide value, Total volatile nitrogen bases and thiobarbituric acid), microbial tests (Total Viable Count and psychrotroph) and sensory evaluation (smell, color, appearance, texture and acceptance) were studied on shrimp samples kept at 4 ºC for 21 days. The coating containing C. aurantium and C.latifolia essential oil had a higher ability to maintain pH, PV, TVB-N and TBA in shrimp. The results of sensory evaluation showed that the highest acceptance was observed in the gelatin coating containing 5% concentration of C. aurantium and C.latifolia essential oil, respectively. From the microbiology results, the shelf life of shrimp in the 4 ºC was five days for the control sample, nine days for the gelatin coated sample with 3% essential oil concentration, and 13 days for the sample treated with 5% percent essential oil. Therefore, based on the results, gelatin coating with C. aurantium and C.latifolia essential oil can be introduced as an active packaging compatible with the environment with the potential to increase the shelf life of fisheries products.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Essential oil
  • Chemical and Microbial properties
  • Shrimp Quality