تغییرات بافت شناختی غده پستان بزهای سانن در آبستنی اول متعاقب مصرف چربی‌های اشباع و غیراشباع

نوع مقاله : مقاله کامل

نویسندگان

1 بخش تحقیقات مدیریت پرورش دام و طیور، مؤسسه تحقیقات علوم دامی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران

2 بخش تحقیقات مدیریت پرورش دام، موسسه تحقیقات علوم دامی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران.

3 بخش تحقیقات مدیریت پرورش دام و طیور، موسسه تحقیقات علوم دامی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران

4 آزمایشگاه مرکزی موسسه تحقیقات علوم دامی کشور، سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران

چکیده

این مطالعه با هدف بررسی اثر مصرف منابع چربی اشباع و غیر اشباع در جیره اواخر آبستنی و اوایل شیردهی، بر تغییرات بافت‌شناختی غده پستان بزهای سانن شکم اول انجام شد. 30 رأس بز ماده سانن از نیمة دوم اولین آبستنی بر اساس وزن بدن به سه گروه تقسیم شدند. به هر گروه یکی از جیره‌های 1) حاوی چربی اشباع (شاهد مثبت، C+)، 2) حاوی دانه سویای برشته (امگا-6، SB) و 3) حاوی دانه بزرک اکسترود شده (امگا-3، FS) اختصاص یافت. میزان تولید شیر به صورت هفتگی و نمونه‌گیری از بافت پستان در سه نوبت پس از زایش انجام شده و اطلاعات بافت‌شناختی غده پستان با استفاده از نرم‌افزار Image J به دست آمد. نتایج نشان داد مصرف دانه بزرک و دانه سویا موجب افزایش تولید شیر در کل دوره نسبت به گروه C+ شد (05/0>P). درصد سلول‌های اپیتلیال و درصد استروما در گروه FS در مقایسه با سایر گروه‌های آزمایشی به ترتیب بالاترین و پایین‌ترین بود (05/0>P). مساحت آلوئول، لومن، اپیتلیال و تعداد سلول اپیتلیال در هر آلوئول در گروه SB بالاتر از سایر گروه‌ها اما تعداد آلوئول در واحد سطح برای گروه SB پایین‌تر از سایر گروه‌ها بود (05/0>P). با توجه به نتایج می‌توان چنین استنباط نمود که مصرف جیره‌های غنی از اسیدهای چرب غیر اشباع، بویژه اسیدهای چرب امگا-3، در دوره‌های بحرانی رشد پستان، با تأثیر بر رشد و نمو بافت پستان موجب بهبود عملکرد تولیدی و افزایش تولید شیر خواهد شد. 

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Histological Changes of Saanen Goat Mammary Gland in the First Pregnancy Following the Consumption of Saturated and Unsaturated Fats

نویسندگان [English]

  • Hoda Javaheri Barfourooshi 1
  • Hasan Sadeghipanah 2
  • Nader Asadzadeh 3
  • Majid Afshar 4
1 Department of animal production management, Animal Science Research Institute of Iran (ASRI), Agricultural Research Education and Extension Organization (AREEO), Karaj, Iran.
2 Department of Animal Production Management, Animal Science Research Institute of Iran (ASRI), Agricultural Research Education and Extension Organization (AREEO), Karaj 3146618361, Iran.
3 Department of Animal Production Management, Animal Science Research Institute of Iran (ASRI), Agricultural Research Education and Extension Organization (AREEO), Karaj 3146618361, Iran.
4 Central laboratory of the Animal Research Institute of Iran, Agricultural Research, Education and Extension Organization (AREEO), Karaj, Iran
چکیده [English]

 The aim of this study was to investigate the effect of saturated and unsaturated fat sources in the diet of late pregnancy and early lactation on histological changes in the mammary gland of nulliparous Saanen goats. Thirty does from the second half of pregnancy were divided into three groups based on body weight. For each group, the diet contained either: 1) saturated fat (positive control, C+), 2) roasted soybeans (omega-6, SB), or 3) extruded flaxseeds (omega-3, FS). Milk production was determined weekly and mammary tissue sampling was performed three times after kidding and the histological information of the mammary tissue was obtained using Image J software. The results showed that consumption of flaxseed and soybean increased milk production in the whole period compared to the C+ group (P<0.05).  The percentages of epithelial cells and stroma were the highest and the lowest, respectively in the FS group compared to the other groups(P<0.05). The areas of alveoli, lumen, epithelium and the number of epithelial cells per alveolus were higher in the SB group; however, the number of alveoli per unit area  was lower in SB group than  in the other groups (P<0.05). Based on the results, it is concluded that the consumption of diets rich in unsaturated fatty acids, especially omega-3 fatty acids, in critical periods of mammary gland growth, affects growth and development of mammary tissue, improves lactation performance and increases milk production.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Saanen goat
  • Milk production
  • Fat supplement
  • Epithelial cell
  • Histology
1. Abramoff, M. D., P. J. Magelhaes, and S. J. Ram. 2004. Image Processing with Image J. Biophotonics Int, 11, 36–42.
2. Akers, R. M., A. V. Capuco and J. E. Keys. 2006. Mammary histology and alveolar cell differentiation during late gestation and early lactation in mammary tissue of beef and dairy heifers. Livest Sci, 105, 44-49.
3. Bauman, D.E., I.H. Mather, R.J. Wall, and A.L. Lock. 2006. Major advances associated with the biosynthesis of milk. J Dairy Sci, 89, 1235-1243.
4. Bilby, T.R., A. Guzeloglu, L.A. MacLaren, C.R. Staples, and W.W. Thatcher. 2006. Pregnancy, bovine somatotropin, and dietary n-3 fatty acids in lactating dairy cows: II. Endometrial gene expression related to maintenance of pregnancy. J Dairy Sci, 89, 3375-3385.
5. Boutinaud, M., J. Guinard-Flament, and H. Jammes. 2004. The number and activity of mammary epithelial cells, determining factors for milk production. Reprod Nutr Dev, EDP Sci, 44, 499-508.
6. Brown, E. G., M. J. VandeHaar, K. M. Daniels, J. S. Liesman, L. T. Chapin, J. W. Forrest, R. M. Akers, R. E. Pearson, and M. S. Weber Nielsen. 2005. Effect of increasing energy and protein intake on mammary development in heifer calves. J Dairy Sci, 88, 595-603.
7. Capuco, A.V. and R.K. Choudhary. 2020. Symposium review: Determinants of milk production: Understanding population dynamics in the bovine mammary epithelium. J Dairy Sci, 103, 2928-2940.
8. Herve, L., H. Quesnel, V. Lollovier, and M. Boutinaud. 2016. Regulation of cell number in the mammary gland by controlling the exfoliation process in milk in ruminants. J Dairy Sci, 99, 854-863.
9. Hue-Beauvais, C., Y. Faulconnier, M. Charlier, and C. Leroux. 2021. Genes. 12, 523.
10. Javaheri Barfourooshi, H., A. Towhidi, H. Sadeghipanah, M. Zhandi, S. Zeinoaldini, E. Dirandeh, and R. M. Akers. 2018. Effect of dietary fish oil on mammary gland development and milk production of Holstein cow. Ann Anim Sci, 18, 973-990.
11. Javaheri Barfourooshi, H., H. Sadeghipanah, N. Asadzadeh, N. Papi, and F. Mousavipoor. 2020. Effect of fat supplemental type on milk production, and composition and mammary gland morphological parameters in primiparous Saanen does. Anim Prod, 22, 479-490.
12. Kamikawa, A., O. Ichii, D. Yamaji, T. Imao, C. Suzuki, Y. Okamatsu-Ogura, A. Terao, Y. Kon, and K. Kimura. 2009. Diet-induced obesity disrupts ductal development in the mammary glands of nonpregnant mice. Dev Dyn, 238, 1092-1099.
13. Liu, J. and D. W. L. Ma. 2014. The role of n-3 Polyunsaturated fatty acids in the prevention and treatment of breast cancer. Nutrients, 6, 5184-5223.
14. Moallem, U. 2009. The effects of extruded flaxseed supplementation to high-yielding dairy cows on milk production and milk fatty acid composition. Anim Feed Sci Tech, 152, 232-242.
15. National Research Council. 2007. Nutrient Requirements of Small Ruminants: Sheep, Goats, Cervids, and new world Camelids. The National Academic Press, Washington, DC. 
16. Peters, J. M., Y. M. Shah, and F. J. Gonzalez. 2013. The role of peroxisome proliferator- activated receptors in carcinogenesis and chemoprevention. Nat Rev Cancer, 12, 181-195.
17. Safayi, S. Theil, P. K. Elbrond, V. S. Hou, L. Engbaek, M. Norgaard, J. V. Sejrsen, K. and M. O. Nielsen. 2010. Mammary remodeling in primiparous and multiparous dairy goats during lactation. J Dairy Sci, 93, 1478-1490.
18. SAS Institute. 2004. SAS User’s guide. Statistics, Version 9.1. 3 editions.SAS Institute Inc., Cary, NC, USA.
19. Varga, T., Z. Czimmerer, and L. Nagy. 2011. PPARs are a unique set of fatty acid regulated transcription factors controlling both lipid metabolism and inflammation. Biochim Biophys Acta Mol Basis Dis, 1812, 1007-1022.
20. Wang, B., L. Wu, J. Chen, L. Dong, C. Chen, Z. Wen, J. Hu, I. Fleming, and D. W. Wang. 2021. Metabolism pathways of arachidonic acids: mechanisms and potential therapeutic targets. Signal Transduct Target Ther, 6, 94.
21. Yonezawa, T., S. Haga, Y. Kobayashi, K. Katoh, and Y. Obara. 2008. Unsaturated fatty acids promote proliferation via ERK1/2 and Akt pathway in bovine mammary epithelial cells. Biochem Biophys Res Commun, 367, 729-735.