بررسی اثرات کاهندگی کلسترول دانه اسفرزه در بلدرچین‌های ژاپنی در حال رشد تغذیه شده با جیره‌ها‌ی پر کلسترول از طریق ارزیابی مؤلفه‌های رشد، فراسنجه‌های خونی و کیفیت تخم و لاشه

نوع مقاله : مقاله کامل

نویسندگان

1 گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی ، واحد ورامین پیشوا، دانشگاه آزاد اسلامی ، ورامین, ایران

2 اداره آموزش وپرورش شهرستان اقلید، اداره کل آموزش و پرورش استان فارس، وزارت آموزش و پرورش، اقلید، ایران

چکیده

به منظور بررسی اثرات کاهندگی کلسترولِ دانه اسفرزه و همچنین بررسی اثر این گیاه دارویی بر راندمان رشد، فراسنجه‌های خونی، صفات لاشه و کیفیت تخم بلدرچین، تعداد ۱۶۰ قطعه جوجه 21 روزه به صورت یک طرح فاکتوریل ۲×۲ با دو سطح دانه اسفرزه (صفر و سه %) و دو سطح کلسترول (صفر و یک %) در جیره و در قالب یک طرح بلوک کامل تصادفی با ۱۶ واحد آزمایشی شامل چهار تیمار و چهار تکرار و ۱۰ قطعه پرنده (مخلوط نر و ماده) در هر تکرار به مدت 40 روز که به دو دوره 20 روزه (دوره اول و دوم پرورش) تقسیم شد، در قفس مورد آزمایش قرار گرفتند. تیمارهای آزمایشی شامل جیره بدون دانه اسفرزه و کلسترول، جیره دارای کلسترول، جیره دارای دانه اسفرزه و جیره دارای دانه اسفرزه و کلسترول بودند. کلسترول سرم، زرده تخم و عضلات ران و سینه به همراه راندمان رشد، فراسنجه‌های خونی و کیفیت تخم و لاشه در تیمارها مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج نشان داد که تجویز خوراکی کلسترول تأثیری بر افزایش انواع چربی و کلسترول سرم نداشت(05/0<P). در بلدرچین‌های تغذیه شده با جیره دارای دانه اسفرزه نسبت به جیره بدون دانه اسفرزه؛ کاهش کلسترول عضلات سینه و ران و زرده‌ی تخم، لنفوسیت، وزن نسبی اندام های احشایی، سکوم، بیضه، ران و کبد و افزایش گلبول‌های سفید، هتروفیل، وزن نسبی لاشه، دئودنوم، سینه و پانکراس مشاهده شد(01/0>P). استفاده از دانه اسفرزه در کل دوره، خوراک مصرفی و افزایش وزن را بالا برد. ضریب تبدیل خوراکی در دوره‌ی اول پرورش تحت تأثیر استفاده از دانه اسفرزه در جیره‌ی پرنده‌ها بهبود یافت. مشخص شد چنانچه کلسترول به تنهایی در جیره استفاده شود سطح کلسترول عضلات سینه و ران و زرده را نسبت به گروه کنترل افزایش می‌دهد اما اگر کلسترول در ترکیب با اسفرزه استفاده شود این قدرت افزایندگی برای کلسترول از بین خواهد رفت. بنابراین استفاده از دانه اسفرزه در جیره‌های با سطح کلسترول بالا، می‌تواند با ممانعت از افزایش کلسترول عضلات و زرده، نقش مفیدی داشته باشد. 

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Investigation of the Cholesterol Lowering Effects of Psyllium Seeds (Plantago Ovata) in the Growing Coturnix Quails Fed by Cholesterol-Enriched Diets through Evaluation of Growth Components, Blood Parameters and Egg and Carcass Quality

نویسندگان [English]

  • Kazem Karimi 1
  • Fatemeh Karimi 2
1 Department of animal science, school of agriculture, Varamin-Pishva Branch, Islamic Azad University, Varamin, Iran
2 Eghlid branch, Fars Province Education Department, Ministry of Education, Eghlid, Iran.
چکیده [English]

 In order to evaluate the cholesterol lowering effects of psyllium seeds and also to evaluate the effects of this medicinal plant on growth efficiency, blood parameters, carcass traits and quail egg quality, 160 21-day-old chicks were studied in cages using a 2×2 factorial design with two dietary levels of psyllium seeds (0 and 3%) and two dietary levels of cholesterol (0 and 1%) in a randomized complete block design with 16 experimental units including 4 treatments and 4 replications and 10 birds (male and female) in each replication for 40 days, which were divided into two 20-day periods (as first and second breeding periods). Experimental treatments included a diet without psyllium seed and cholesterol, a diet containing cholesterol, a diet containing psyllium seeds and a diet containing psyllium seed and cholesterol. Serum, egg yolk and muscles (thigh and breast) cholesterol were evaluated in the treatments along with growth efficiency, blood parameters and egg and carcass quality. The results showed that oral administration of cholesterol had no effects on increasing serum lipids and cholesterol (P>0.05). In quails fed diets containing psyllium seeds compared to diets without psyllium seeds, breast and thigh muscles and egg yolk cholesterol, lymphocytes, relative weight of visceral organs, cecum, testis, thigh and liver were decreased and white blood cells, neutrophils, relative weights of carcass, duodenum, breast and pancreas were increased (P<0.01). The use of psyllium seeds throughout the entire study period increased feed intake and weight gain. The feed conversion ratio improved in the first period of rearing due to the use of psyllium seeds in the birds' diets. It was found that while cholesterol is  used solely in the diet, it increases the level of cholesterol in the muscles of the breast and thighs and egg yolk compared to the control group, but while cholesterol is used in combination with psyllium seed in diet, no increase in the cholesterol of those organs will be observed. Therefore, the use of psyllium seeds in diets with high cholesterol levels can play a beneficial role in preventing the increase of muscle and yolk cholesterol.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Psyllium seed
  • Cholesterol
  • Quail
  • Growth
  • Blood parameters
  • Egg characteristics
1. Ahn, D.U., S. M. Kim, and H. Shu. 1997. Effect of egg size and strain and age of hens on the solids content of chicken eggs. Poultry Science 76: 914-919.
2. Azizah A., R.R. Raja Sulaiman, A. Osman and N. Saari. 2007. Preliminary study of the chemical composition if rice milling fractions stabilized by microwave heating. Department of food science, University Putra  Malaysia, UMP43400. 
3. Bohac C., K. Rhee, H. Cross and K.Ono. 1988. Assessment of methodologies for colorimetric cholesterol assay of meats. Journal of Food Science 53: 1642-1693.
4. Bragagnolo N and D. Rodriguez-Amaya. 1992. Cholesterol content of chicken meat. Rev Farm Bioquim Univ São Paulo 28: 122-131.
5. Carpenter K.J., and K.M Clegg.1956. The metabolizable energy of poultry feeding stuffs in relation to their chemical composition. Journal of the Science of Food and Agriculture 7(1): 45-51.
6. Folch, J., M. Lees and G.H. Sloane-Stanly.1957. A simple method for the isolation and purification of total lipids from animal tissue.Journal of Biological Chemistry 226: 477-509
7. Jones KS., BC. Shanks, JD. Caldwell, JA. Apple, and BR.Wiegand. 2016.Effects of diets containing psyllium seed husks on carcass composition, fatty acid profile, and cholesterol of rabbitsGet access. Journal of Animal Science 94(2): 195–196.
8. Karimi K. and A. Ebadi. 2013. Effects of sun-dried garlic and psyllium seed on growth performance, carcass characteristics and serum biochemicals of broiler chicks fed tallow-containing diets. Journal of applied animal research 42(2); 145-152.
9. Keener, K. M., K. C. McAvoy, J. B. Foegeding, P. A. Curtis, K. E. Anderson, and J. A. Osborne. 2006. Effect of testing temperature on internal egg quality measurements. Poultry Science 85: 550–555.
10. Li CX., D. Santhai, A. Shar, S. Muhammad, MA. Arian, AH. Shar, ZA. Bhutto, M. Kakar, R. Manzoor, M. AbdEl- Hack, M. Alagawany, K.  Dhama and C. Ling.2017. Psyllium Husk (Plantago ovata) as a Potent  Hypocholesterolemic agent in animal, human and poultry. International Journal of Pharmacology 13 (7): 690-697.
11. Libster M. 2002. Herb guide for nurses. Delmar, Thomson Learning, Inc. USA. Pp: 450-7.
12. Mohammadi, 1 M.J. Alishahi,  and Aramoon A. 2017.Effects of Plantago ovata extract on none specific immune parameters of the juvenile Oncorhynchus mykiss.Veterinary Journal (Pajouhesh &Sazandegi) 111:97-105. (In Farsi).
13. Motaghitalab,M. Lotfi, l. and Zaghari M. 2012. Effect of stabilized vs. raw rice bran on blood and egg cholesterol in laying hens. Animal Production Research 1(3): 61-68.(In Farsi).
14. Mukhtar N., R. Mehmood, S. Hassan Khan and N. Mehmood Ashrif. 2017. Effect of Psyllium Husk Fiber on Growth Performance, Egg  Quality Traits and Lipid Profile in Layers under High Ambient Temperature. Journal of World Poultry Researches 7(1): 15-22.
15. Naghdiabadi, H. Dastpak, A and Ziaei, S.A. 2004. A Review Of Psyllium Palnt Journal of Medicinal Plants 3(9): 1 -14. (In Farsi).
16. Ramezanzadeh F.M., Rao R.M., Windhauser M., Prinyawiwatkul W. and Marshall .E.1999.prevention of oxidative rancidity in rice bran during storage. Journal of Agricalture and Food Chemistry 47: 2997–3000. 
17. Roberts SA., H. Xin, BJ. Kerr, JR. Russell and K. Bregendah. 2007. Effects of dietary fiber and reduced crude protein On ammonia emission from laying-hen manure. Poultry Science 86:1625–1632.
18. Romero Al., KL. West, T. Zern, and ML. Fernandez. 2002.The seeds from plantago ovata lower plasma lipids by altering hepatic and bile acid metabolism in guinea pigs. Journal of Nutrition; 132: 1194-98.
19. Sugano M. and E. Tsuji. 1996. Rice bran oil and human health. Biomedical and Environmental Sciences 9: 242-246.
20. Sujata, S., S. Rashmi, K. Neeraj, and K. Rajnish. 2011. Wound healing activity of ethanolic extract of Plantago ovata (Ispaghula) seeds. Journal of Applied Pharmaceutical Science 01 (07); 108-111.
21. Sutton C. D., WM. Muir, and G.E.J.R. Mitchel. 1984. Cholesterol metabolism in the laying hen as influenced By dietary cholesterol, caloric intake and genotype. Poultry Science 63: 972–980. 
22. Toghyani, M., M. Toghyani, M.Mohammadrezaei, A.A. Gheisari, S.A.Tabeidian And G.H. Ghalamkari. 2010. Effect of Cocoa and Thyme powder alone or in Combination on humoral immunity and serum biochemical metabolites of broiler Chicks. International Conference on Agricultural and Animal Science. Singapore 2010: 114-118.
23. Watters K., and P. Blaisde. 1989. Reduction of Glycemic and lipid levels in dp/dp diabetic mice by psyllium plant fiber. Diabetes 38:1528- 33. 
24. Wilson MD and L. Rudel. 1994. Review of cholesterol absorption with emphasis on dietary and biliary cholesterol.Journal of Lipid Research 35(6):943-955.
25. Zlatkis, A., B. Zak and A. Boyle. 1953. A new method for the direct determination of serum cholesterol. Journal of Labratoryu Clinical Medicin 4: 486-492.