اثر پودر سرخارگل بر عملکرد تولیدی، پاسخ ایمنی، فلور میکروبی روده و برخی فراسنجه‌‌های خونی و تولیدمثلی در بلدرچین ژاپنی نر

نوع مقاله : مقاله کامل

نویسندگان

گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه کردستان، سنندج، ایران

چکیده

استفاده از افزودنی‌های گیاهی در پرورش طیور مدرن خصوصاً در مزارع ارگانیک رو به افزایش است. در مطالعه حاضر اثر افزودن پودر سرخارگل به جیره بر عملکرد، وضعیت ایمنی، فلور میکروبی روده و برخی فراسنجه‌‌های خونی، سرمی و تولیدمثلی در بلدرچین ژاپنی مورد بررسی قرار گرفت. تعداد 80 قطعه جوجه بلدرچین هفت روزه در قالب طرح کاملاً تصادفی به دو تیمار، چهار تکرار و 10 قطعه در هر تکرار تقسیم شدند. تیمارهای آزمایشی شامل: جیره پایه بدون پودر سرخارگل (شاهد) و جیره پایه + mg/mL 150 پودر سرخارگل بودند. افزودن mg/mL 150 پودر سرخارگل به جیره باعث افزایش خوراک مصرفی و ضریب تبدیل غذایی پرندگان در مقایسه گروه شاهد شد. بیشترین عیار پادتن علیه ویروس نیوکاسل در تیتر اولیه در پرندگان دریافت‌کننده پودر سرخارگل حاصل گردید. جمعیت باکتری‌های اشریشیاکلی (Escherichia coli) و تولیدکننده اسید لاکتیک در پرندگان تغذیه شده با پودر گیاه سرخارگل در مقایسه با گروه شاهد به ترتیب کاهش و افزایش پیدا کردند. هماتوکریت، اندیس‌های MCV و MCH در گروه آزمایشی مکمل شده با پودر سرخارگل افزایش یافت. همچنین، فراسنجه‌‌های اسپرمی در بلدرچین‌های دریافت‌کننده پودر گیاه سرخارگل در مقایسه با شاهد بهبود پیدا کرد. یافته‌های این مطالعه تأییدکننده اثر مثبت افزودن پودر گیاه سرخارگل به جیره بر عملکرد، وضعیت ایمنی، سلامت دستگاه گوارش و برخی فراسنجه‌‌های خونی و تولیدمثلی در بلدرچین ژاپنی بود.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Effect of Echinacea Purpurea Powder on Productive Performance, Immunity Response, Intestinal Microbial Flora and Some Blood and Reproductive Parameters of Male Japanese Quail

نویسندگان [English]

  • keyvan sobhani
  • asaad vaziry
  • Amjad Farzinpour
  • zahra Meraati
Department of Animal Sciences, Faculty of Agriculture, University of Kurdistan, Sanandaj, Iran.
چکیده [English]

The use of herbal additives in modern poultry farming is increasing, especially in organic farms.  This study was conducted to determine the effect of adding Echinacea powder (EP) to the diet on performance, immune status, intestinal microbial flora, and some blood, serum, and reproductive parameters in Japanese quail. 80 quails were randomly distributed in 2 experimental groups of 4 replicates with 10 quails per replicate in a completely randomized design. Experimental treatments included 1) base diet without EP (control) and 2) basal diet + 150 mg/kg of EP. Quails fed EP-supplemented diets had a higher feed intake and feed conversion ratio of birds compared to the control group. The highest antibody titer against the Newcastle virus was obtained in the primary titer in EP-receiving birds. The population of Escherichia coli and lactic acid-producing bacteria in the EP group was significantly decreased and increased, respectively. Hematocrit, MCV, and MCH indexes increased in the EP-receiving birds. Moreover, the addition of EP to the bird's diet resulted in better eggshell thickness, breaking strength, and higher Haugh units than the control group. Spermatological parameters improved in receiving-EP quails compared to control. The findings of this study confirmed the positive effect of adding EP to the diet on performance, immune status, intestine microflora, and some blood and reproductive parameters in male Japanese quail.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Echinacea
  • Performance
  • Antibody
  • Reproduction
  • Quail
1.  Allen, P. C. 2003. Dietary supplementation with Echinacea and development of immunity to challenge infection with coccidia. Parasitology Research91: 74–78.
2. Amira, M. K., E. Abouelella Yasser, S. Shahein Sameh and M. Tawfik Ahmed. 2007. Phytotherapeutic effects of Echinacea purpurea in gamma-irradiated mice. Journal of Veterinary Science 8(4): 341-51.
3. Awad, A., H. Fahim, E-G. A. El-Shhat, K. Mahrose and S. Shazly. 2021. Dietary Echinacea Purpurea administration enhanced egg laying performance, serum lipid profile, antioxidant status and semen quality in duck breeders during summer season. Journal of Animal Physiology and Animal Nutrition 105(4): 757-765.
4. Bohmer, B. M., H. Salisch, B. R. Paulicks and F. X. Roth. 2009. Echinacea purpurea as a potential immunostimulatory feed additive in laying hens and fattening pigs by intermittent application. Livestock Science 122: 81-85.
5. Denli, M., F. Okan and K. Celik. 2003. Effect of dietary probiotic, organic acid and antibiotic supplementation to diets on broiler performance and carcass yield. Pakistan Journal of Nutrition 2: 89-91. 
6. Donoghue, D.J. 2003. Antibiotic residues in poultry tissues and eggs: human health concerns? Poultry Science 82(4): 618-21. 
7. Ebrahimi, H., S. Rahimi and P. Khaki. 2015. The effect of organic acid, probiotic and Echinacea purpurea usage on gastrointestinal microflora and immune system of broiler chickens. Journal of Veterinary Research 70(3): 293-299.
8. Habibian Dehkordi, S., V. Fallah and S. Habibian Dehkordi. 2011. Enhancement of broiler performance and immune response by Echinacea purpurea supplemented in diet. African Journal of. Biotechnology 10(54): 11280-11286. 
9. Jamroz, D., T. Wertelecki, M. Houszka, C. Kamel. 2006. Influence of diet type on the inclusion of plant origin active substances on morphological and histochemical characteristics of the stomach and jejunum walls in chicken. Journal of Animal Physiology and Animal Nutrition 90(5-6): 255-268.
10. Kong Z. L., A. Johnson, T. L. Ting, P. J. Cheng and C. F. Mao. 2021. Protective Effects of Echinacea purpurea Ethanol Extract on Male Reproductive Dysfunction in Obese Rats. Applied Sciences 11: 2392.
11. Landy, N., G. Ghalamkari and M. Toghyani. 2011. Performance, carcass characteristics, and immunity in broiler chickens fed dietary neem (Azadirachta Indica) as alternative for an antibiotic growth promoter. Livestock Science 142: 305e9.
12. Lee, K. W., Y. Hom Hong, S. H. Lee, S. I. Jang, M. S. Park, D. A. Bautista, G. D. Ritterd, W. Jeonge, H. Y.,Jeounge, D. J. Ane, E. P. Lillehojf and H. S. Lillehoja. 2012. Effects of anticoccidial and antibiotic growth promoter programs on broiler performance and immune status. Research in Veterinary Science 93: 721e8.
13. Maass, N., J. Bauer, B. R. Paulicks, B. M. Bohmer and D. A. Roth-Maier. 2005. Efficiency of Echinacea purpurea on performance and immune status in pigs. Journal of Animal Physiology and Animal Nutrition, 89(7-8): 244-252. 
14. Melchart, D., K. Linde, F. Worku, R. Baue and H. Wagner. 1994. Immunomodulation with Echinacea- a systematic review of controlled clinical trials. Phytomedicine1: 245-54.
15. Miraghaee, S. S., B. Heidary, H. Almasi, A. Shabani, M. Elahi and M. H. M. Nia. 2011. The effects of Nigella sativa powder (black seed) and Echinacea purpurea (L.) Moench extract on performance, some blood biochemical and hematological parameters in broiler chickens. African Journal of Biotechnology 10(82): 19249-19254. 
16. Mountzouris, K. C., V. Paraskevas, P. Tsirtsikos, I. Palamidi, T. Steiner, G. Schatzmayr and K. Fegeros. 2011. Assessment of a phytogenic feed additive effect on broiler growth performance, nutrient digestibility and caecal microflora composition. Animal Feed Science and Technology 168(1): 223-231.
17. Najafzadeh, H., M. Ghorbanpour, M. Mayahi and H. Gavzan. 2011. Effect of Echinacea purpurea on antibody production against fowl influenza vaccine. Journal of Applied Animal Research 39(2): 139-141.
18. Nasir, Z. and M.A. Grashorn. 2010. Effects of Echinacea purpurea and Nigella sativa supplementation on broiler performance, carcass and meat Quality. Journal of Animal and Feed Sciences 19(1): 93-103. 
19. Nasir, Z. and M.A. Grashorn. 2010b. Effects of intermittent application of different Echinacea purpurea juices on broiler performance and some blood parameters. Archiv fur Geflugelkunde 74(1): 36-42.
20. Roth-Maier, D. A., B. M. Bohmer, N. Maaß, K. Damme and B. R. Paulicks. 2005. Efficiency of Echinacea purpurea on performance of broilers and layers. Archiv fur Geflugelkunde 69(3): 123-127.
21. Sahin, T., D. Aksu Elmal, I. Kaya, M. Sarı and Kaya O. 2011. The effect of single and combined use of probiotic and humate in Quail (Coturnix coturnix japonica) diet on fatttening performance and carcass parameters. Kafkas Universitesi Veteriner Fakultesi Dergisi 17 (1): 1-5.
22. Saravanan, P., V. Ramya and H. Sridhar. 2010. Antibacterial activity of allium sativum L. on patologenic bacterial strains. Global Veterinary 4: 519-522.
23. Shin, D. H., J. Y. Lee, K. Y. Hwang, K. K. Kim and S. W. Suh. 1995. High-resolution crystal structure of the non-specific lipid-transfer protein from maize seedlings. Structure 3(2): 189-199. 
24. Zhai Z., D. Haney, L. Wu, A. Solco, P. A. Murphy, E. S. Wurtele, M. L. Kohut and J. E. Cunnick. 2007. Alcohol extracts of Echinacea inhibit production of nitric oxide and tumor necrosis factor-alpha by macrophages in vitro. Food and Agricultural Immunology 18: 221-236.