تاثیر مکمل‌ غذایی لاکتوفرین و پودر جلبک اسپیرولینا بر شاخص‌های رشد و ایمنی جنس ماده ماهی گورخری (Danio rerio)

نوع مقاله : مقاله کامل

نویسندگان

گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه صنعتی اصفهان، اصفهان، ایران

چکیده

در این پژوهش اثر لاکتوفرین و پودر جلبک اسپیرولینا به تنهایی یا به صورت ترکیبی بر عملکرد رشد و ایمنی جنس ماده ماهی گورخری (Danio rerio) بررسی شد. در تحقیق حاضر ماهیان ماده گورخری با میانگین وزن gr 27/0 به مدت سه هفته با جیره غذایی دارای پودر جلبک اسپیرولینا و لاکتوفرین (جیره پایه، gr/kgr 100 پودر جلبک اسپیرولینا، mgr/kgr 400 لاکتوفرین و ترکیب gr/kgr 100 پودر جلبک اسپیرولینا و mgr/kgr 400 لاکتوفرین) تغذیه شدند. نتایج نشان داد که شاخص‌های رشد (ضریب وضعیت، نرخ رشد ویژه و ضریب تبدیل غذایی) در تیماری که لاکتوفرین و پودر جلبک اسپیرولینا را توام دریافت کردند، تفاوت معنی‌داری با سایر تیمارهای غذایی داشت (05/0 >P). در بررسی مقدار لیزوزیم لاشه، کمترین مقدار در گروه کنترل مشاهده شد (05/0 >P). کمترین میزان پروتئین لاشه در ماهیان تغذیه شده با تیمار تلفیقی لاکتوفرین و اسپیرولینا مشاهده شد در حالی که در دو شاخص آلبومین و گلوبولین لاشه، تفاوت معنی‌داری بین گروه‌های مختلف آزمایشی وجود نداشت (05/0 <P). نتایج حاصل نشان داد که جیره تلفیقی لاکتوفرین و پودر جلبک اسپیرولینا تأثیر مثبتی بر برخی از شاخص‌های رشد و ایمنی ماهی ماده گورخری داشته است.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Effect of Dietary Lactoferrin and Algae Spirulina Powder on some Growth and Immunity Parameters of Female Zebrafish (Danio rerio)

نویسندگان [English]

  • S. Sadeghi Goghari
  • F. Paykan Heyrati
  • S. Dorafshan
Department of Natural Resources, Isfahan University of Technology, Isfahan, Iran
چکیده [English]

In this study, we attempted to investigate the effect of spirulina powder and lactoferrin alone or in combination on growth and some immune parameters of female Zebrafish (Daniorerio) with an average initial weight of 0.27 gr. The fish were fed on the basal diet (control) or diet enriched with Spirulina powder (SP 10 gr/kgr) or lactoferrin (LF 400 mgr/kgr) or their combination (10 gr/kgr SP and LF 400 mgr/kgr) for 3 weeks. The results showed that dietary (SP + LF) could improve some growth indices (such as specific growth rate, condition factor and feed conversation ratio) significantly in comparison to the others (P<0/05). The lowest carcasses lysozyme was measured in the fish fed on control diet. The fish carcasses total protein was significantly lower in fish fed on (SP + LF) enriched diet; while carcasses albumin & globulin were not changed (P>0/05). In general, results showed that LF + SP had positive effects on some growth and immunity parameters of female Zebrafish.  

کلیدواژه‌ها [English]

  • Food Supplement
  • Zebrafish
  • Improving Food Quality
1. Annino, J.S and R.W. Giese. 1976. Determination of Total Proteins and Ahbumins in Serum. Clinicchem. Principles and Procedures, 4th edition, Little Brown & Company, Boston, torento, 188 p.
2. Abdel-Tawwab, M and A.H. Ahmad. 2009. Live Spirulina (Arthrospira platensis) as a growth and immunity promoter for Nile tilapia, Oreochromis niloticus, challenged with pathogenic Aeromonsas. Aquaculture Research 40(9): 1037-1046. 
3. Ellis, A. E. 1990. Immunity to bacteria in fish. Fish & Shellfish Immunology 9: 291-308. 
4. Eslamloo, K., B. Falahatkar  and S. Yokoyama. 2012. Effects of dietary bovine lactoferrin on growth, physiological performance, iron metabolism and non-specific immune responses of Siberian sturgeon Acipenser baeri. Fish & Shellfish Immunology 32:976-985. 
5. Fernández-Menéndez, S., M.L. Fernández-Sánchez, H. González-Iglesias, B. Fernández-Colomer, J. López-Sastre and A. Sanz-Medeh. 2016. Iron bioavailability from supplemented formnla milk: Effect of lactoferrin addition. European Journal of Nutrition 56: 2611-2620. 
6. Geffroy, B and O. Simon. 2013. Effects of a Spirulina platensis-based diet on zebrafish female reproductive performance and larval survival rate. Société Française D'ichtyologie 37(1-2): 31-38. 
7. González-Chávez, S.A., S. Arévalo-Gallegos and Q. Rascón-Cruz. 2009. Lactoferrin: structure, function and application. International Journal of Antimicrobial Agents 33(4): 301. 
8. Hu, P., D. Zhao, F. Zhao, J. Wang and W. Zhu. 2019. The effects of the combination of oral lactoferrin and iron injection on iron homestasis, antioxidative abilities and cytokines activities of suckling piglets. Animals 9: 438. 
9. Kim, C.J., Y.H. Jung and H.M. Oh. 2007. Factors indicating culture status during cultivation of Spirulina (Arthrospira) platensis. The Journal of Microbiology 45(2): 122-127. 
10. Kumari, J., T.Swain and P.K. Sahoo. 2003. Dietary bovine lactoferrin induces changes in immunity level and disease resistance in Asian catfish Clarias batrachus. Veterinary Immunology & Immunopathology 94: 1-9. 
11. Moradian, A. M., S. Dorafshan, F. Paykan Heyrati, and E. Ebrahimi. 2017. Effects of dietary bovine lactoferrin on 1 growth, haemato- biochemical parameters, immune functions and tolerance to air exposure stress in the African cichlid Sciaenochromis fryeri. Aquaculture Nutrition 24(1): 392-399. 
12. Nakagawa, H., H. Kumai, M. Nakamura and S. Kasahara. 1985. Effect of algae supplemented diet on serum and body constituents of cultured yellow tail. Bullletin of Japanese Society of Scientific Fisheries 51: 279-286. 
13. Nakgawa, H., M. Sato and D. Gatlin. 2007. Dietary Supplements for the Health and Quality of Cultured Fish. CABI, Wallingford, UK, 244 pp.
14. Ortuno, J., M.A. Esteban, V. Mulero and J. Meseguer. 1998. Methods for studying the haemolytic, chemoattractant and opsonic activities of seabream (Sparus aurata) serum. Methodology in Fish Diseases Research 1:97-100.
15. Promya, J and C. Chitmanat. 2011. The effects of Spirulina platensis and Cladophora algae on the growth performance, meat quality and immunity stimulating capacity of the African sharptooth catfish (Clarias gariepinus). International Journal of Agriculture & Biology 13: 77-82. 
16. Ren, T., S. Koshio, M. Ishikawa, S. Yokoyama, F.R. Micheal, O. Uyan and H.T. Tung. 2007. Influence of dietary vitamin C and bovine lactoferrin on blood chemistry and non-specific immune responses of Japanese eel, Anguilla japonica. Aquaculture 267: 31-37. 
17. Satoh, S., R. Ishida, T. Takeuchi, T. Watanabe, N. Mitsuhashi, K. Imaizumi and T. Seikai. 2001. Necessity of mineral supplement to fish meal based feed for yellowtail and Japanese flounder. Suisannzoshoku 49: 191-197. 
18. Ye. C.X., Y.J. Liu, K.S. Mai, L.X. Tian, H.J Yang, J. Niu and J. Huang. 2007. Effect of dietary iron supplement on growth, haematology and microelement of juvenile grouper, Epinephelus coioides. Aquaculture Nutrition 13: 471-477. 
19. Yeganeh, S., M. Teimouri and A. Keramat Amirkolaie. 2015. Dietary effects of Spirulina platensis on hematological and serum biochemical parameters of rainbow trout (Oncorhynchus mykiss). Research in Veterinary Science 101: 84–88.