تاثیر تغذیه‌ی لاکتوفرین و پروبیوتیک بر وضعیت سلامت و کاهش آلودگی به باکتری اشرشیاکلای در بره‌های شیرخوار نژاد قزل

نوع مقاله : مقاله کامل

نویسندگان

1 گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز، ایران

2 گروه بافت شناسی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه تبریز، ایران

چکیده

مواد غذایی حاصل از فرآورده‌های حیوانی به دلیل امکان انتقال عوامل بیماری‌زای میکروبی و باقیمانده داروهای آنتی‌بیوتیکی به بدن انسان می‌توانند علاوه بر اختلال در سیستم ایمنی و گوارش، باعث ایجاد مقاومت میکروبی نیز شوند. به‌منظور مطالعه اثر تغذیه‌ی سطوح مختلف پروبیوتیک و لاکتوفرین بر وضعیت سلامت و میزان آلودگی به باکتری اشرشیاکلای در بره‌های شیرخوار نژاد قزل، تعداد 36 بره نر در قالب طرح کاملاً تصادفی با آرایش فاکتوریل دو در سه ، به شش گروه تیماری اختصاص یافتند. طی دوره 56 روزه‌ی آزمایش، بره‌ها با تیمارهای آزمایشی که شامل دو سطح پروبیوتیک (صفر و یک گرم به ازای هر رأس در روز) و سه سطح لاکتوفرین (صفر، 25/0 و 50/0 گرم به ازای هر رأس در روز) بود، به‌صورت انفرادی تغذیه شدند. نتایج نشان داد که با وجود عدم تفاوت معنی‌دار بین نمره قوام مدفوع و دمای بدن، استفاده همزمان پروبیوتیک و لاکتوفرین، تعداد روزهای تحت درمان را در گروه‌های آزمایشی نسبت به گروه شاهد کاهش داد (05/0>P). افزون بر این، برهمکنش بین سطوح مختلف پروبیوتیک و لاکتوفرین باعث کاهش دفع باکتری اشرشیاکلای از مدفوع شد (05/0>P). تغذیه‌ی لاکتوفرین باعث افزایش خطی غلظت پلاسمایی آهن نسبت به گروه شاهد شد، به‌طوری که بالاترین سطح لاکتوفرین، بیشترین افزایش غلظت آهن را به‌دنبال داشت (05/0>P). به‌طور کلی، یافته‌های این پژوهش نشان داد که تغذیه‌ی پروبیوتیک و لاکتوفرین، وضعیت سلامت را در بره‌های شیرخوار بهبود بخشیدند، با این‌حال تغذیه‌ی همزمان این دو ترکیب، اثر مثبت بیشتری را در کاهش تعداد روزهای تحت درمان به‌دنبال داشت.  

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Effect of Lactoferrin and Probiotic on Health Status and Reduction of Escherichia Coli Infection in Ghezel Lambs in Pre-weaning Phase

نویسندگان [English]

  • M. Mallaki 1
  • A. HosseinKhani 1
  • A. TaghiZadeh 1
  • H. Paya 1
  • Gh. Hamidian 2
1 Department of Animal Science, Faculty of Agriculture, University of Tabriz, Tabriz, Iran.
2 Department of Basic Science, Faculty of Veterinary, University of Tabriz, Tabriz, Iran.
چکیده [English]

Foodstuffs that derived from animal products could transfer microbial pathogens and antibiotic drug residuesin, consequently it caused to disrupting in immune and gastrointestinal system and microbial resistance in the human body. This study was to investigate the effect of different levels of probiotic and lactoferrin (bLF) on the health status and infection rate of Escherichia coli in suckling Ghezel lambs. Thirty six suckling male lambs in a completely randomized design employing a 2×3 factorial arrangement were assigned to six exprimental groups. Experimental treatments were includes of two levels of probiotic (0 and 1 g/day/head) and three levels of bLF (0, 0.25 and 0.50 g/day/head) that used individually for 56 days of experiment. The results showed that despite no significant difference between fecal score and body temperature between the experimental groups, the simultaneous use of probiotics and bLF reduced days medicated in the experimental groups compared to the control group (p < 0.05). In addition, interaction between different levels of probiotic and bLF reduced the excretion of Escherichia coli in the feces (p < 0.05). Bovine lactoferrin led to a linear increase in plasma iron concentration compared to the control group, therewith the highest level of bLF having the highest increase in iron concentration (p < 0.05). According to results of present experiment, it seems that bLF plus probiotic can have synergisc effect on performance and heath status of Ghezel lamb breed in preweaning phase.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Lactoferrin
  • Probiotic
  • Ruminant's Neonate
  • Pathogenic Bacteriaو Immune System
1- Adugna, A., M. Kibret, B. Abera, E. Nibret and M. Adal. 2015. Antibiogram of E. coli serotypes isolated from children aged under five with acute diarrhea in Bahir Dar town. African health sciences 15: 656-664.
2- Antunović, Z., M. Šperanda, B. Liker, V. Šerić, Đ. Senčić, M. Domaćinović and T. Šperandat. 2005. Influence of feeding the probiotic Pioneer PDFM® to growing lambs on performances and blood composition. Acta veterinaria 55: 287-300.
3- Callaway, T. R., M. Carr, T. Edrington, R. C. Anderson and D. J. Nisbet. 2009. Diet, Escherichia coli O157: H7, and cattle: a review after 10 years. Current issues in molecular biology 11: 67.
4- Davidson, L. A., & Lonnerdal, B.,. 1989. Fe-saturation and proteolysis of human lactoferrin: effect on brush-border receptor-mediated uptake of Fe and Mn. American Journal of Physiology-Gastrointestinal and Liver Physiology, 257: G930-G934.
5- Davis, P., L. McDowell, N. Wilkinson, C. Buergelt, R. Van Alstyne, R. Weldon, T. Marshall and E. Matsuda-Fugisaki. 2008. Comparative effects of various dietary levels of Se as sodium selenite or Se yeast on blood, wool, and tissue Se concentrations of wether sheep. Small ruminant research 74: 149-158.
6- De Bortoli, N., G. Leonardi, E. Ciancia, A. Merlo, M. Bellini, F. Costa, M. G. Mumolo, A. Ricchiuti, F. Cristiani and S. Santi. 2007. Helicobacter pylori eradication: a randomized prospective study of triple therapy versus triple therapy plus lactoferrin and probiotics. The American journal of gastroenterology 102: 951-956.
7- Dongarrà, M. L., V. Rizzello, L. Muccio, W. Fries, A. Cascio, I. Bonaccorsi and G. Ferlazzo. 2013. Mucosal immunology and probiotics. Current allergy and asthma reports 13: 19-26.
8- Hanlon, K. E., M. F. Miller, L. M. Guillen, A. Echeverry, E. Dormedy, B. Cemo, L. A. Branham, S. Sanders and M. M. Brashears. 2018. Presence of Salmonella and Escherichia coli O157 on the hide, and presence of Salmonella, Escherichia coli O157 and Campylobacter in feces from small-ruminant (goat and lamb) samples collected in the United States, Bahamas and Mexico. Meat science 135: 1-5.
9- Hillal, H., G. El-Sayaad and M. Abdella. 2011. Effect of growth promoters (probiotics) supplementation on performance, rumen activity and some blood constituents in growing lambs. Archives Animal Breeding 54: 607-617.
10- Jang, Y., H. Oh, L. Piao, H. Choi, J. Yun and Y. Kim. 2009. Evaluation of probiotics as an alternative to antibiotic on growth performance, nutrient digestibility, occurrence of diarrhea and immune response in weaned pigs. Journal of Animal Science and Technology 51: 25-32.
11- Jatkauskas, J. and V. Vrotniakiene. 2010. Effects of probiotic dietary supplementation on diarrhoea patterns, faecal microbiota and performance of early weaned calves. Veterinarni Medicina 55: 494-503.
12- Kieckens, E., Rybarczyk, J., Cox, E., & Vanrompay, D. 2018. Antibacterial and immunomodulatory activities of bovine lactoferrin against Escherichia coli O157: H7 infections in cattle. BioMetals 31: 321-330.
13- Kume, S.-I. and S. Tanabe. 1996. Effect of supplemental lactoferrin with ferrous iron on iron status of newborn calves. Journal of dairy science 79: 459-464.
14- Leitch, E. and M. Willcox. 1998. Synergic antistaphylococcal properties of lactoferrin and lysozyme. Journal of medical microbiology 47: 837-842.
15- Lema, M., L. Williams and D. Rao. 2001. Reduction of fecal shedding of enterohemorrhagic Escherichia coli O157: H7 in lambs by feeding microbial feed supplement. Small ruminant research 39: 31-39.
16- Levay, P. F., & Viljoen, M.,. 1995. Lactoferrin: a general review. Haematologica, 80: 252-267.
17- Newell, D. G., M. Koopmans, L. Verhoef, E. Duizer, A. Aidara-Kane, H. Sprong, M. Opsteegh, M. Langelaar, J. Threfall and F. Scheutz. 2010. Food-borne diseases—the challenges of 20 years ago still persist while new ones continue to emerge. International journal of food microbiology 139: S3-S15.
18- Parvez, S., K. A. Malik, S. Ah Kang and H. Y. Kim. 2006. Probiotics and their fermented food products are beneficial for health. Journal of applied microbiology 100: 1171-1185.
19- Robblee, E., P. S. Erickson, N. L. Whitehouse, A. McLaughlin, C. G. Schwab, J. Rejman and R. Rompala. 2003. Supplemental Lactoferrin Improves Health and Growth of Holstein Calves during the Preweaning Phase1, 2. Journal of dairy science 86: 1458-1464.
20- Sherman, M. P., M. M. Miller, J. Sherman and V. Niklas. 2014. Lactoferrin and necrotizing enterocolitis. Current opinion in pediatrics 26: 146-150.
21- Superti, F., M. Ammendolia, P. Valenti and L. Seganti. 1997. Antirotaviral activity of milk proteins: lactoferrin prevents rotavirus infection in the enterocyte-like cell line HT-29. Medical Microbiology and Immunology 186: 83-91.
22- Weinberg, E. D. 2005. Iron withholding as a defense strategy. Anemia of Chronic Disease Taylor and Francis Group, Boca Raton: 255-280.
23- Yekta, M. A., E. Cox, B. Goddeeris and D. Vanrompay. 2011. Reduction of Escherichia coli O157: H7 excretion in sheep by oral lactoferrin administration. Veterinary microbiology 150: 373-378.
24- Yeoman, C. J. and B. A. White. 2014. Gastrointestinal tract microbiota and probiotics in production animals. Annu Rev Anim Biosci 2: 469-486.