تاثیراسید اسکوربیک و سالیسیلات بر تولید و ترکیب شیر، فراسنجه‌های خونی و پاسخ‌های التهابی متعاقب واکسیناسیون با واکسن تب برفکی در گاوهای شیری

نوع مقاله : مقاله کامل

نویسندگان

گروه علوم دام وطیور، پردیس ابوریحان، دانشگاه تهران، ایران

چکیده

گاوهای شیری طی دوره‌ی انتقال به‌طور معمول تحت تنش‌های مختلف مربوط به زایمان، شیردهی و تنش‌های اکسیداتیو قرار می‌گیرند. کنترل تنش‌های مختلف طی این دوره و همچنین تنش‌های مرتبط با درمان و واکسیناسیون می‌تواند کمک شایانی به بهبود سلامت و تداوم شیردهی نماید. هدف این پژوهش، مطالعه‌ی اثر تغذیه اسکوربیک اسید و سالیسیلات طی دوره‌ی انتقال بر سلامت و تولید حیوان و همچنین تخفیف پاسخ‌های التهابی ناشی از واکسیناسیون تب برفکی به عنوان یک عامل تنش‌زا بود. تعداد 44 راس گاو شیری تازه‌زا به‌طورتصادفی به چهار گروه (11=n) آزمایشی تقسیم و با جیره‌ی پایه (شاهد)، و یا جیره‌های مکمل‌سازی شده با اسکوربیک اسید (30 گرم در روز)، سالیسیلیک اسید (10 گرم در روز) و اسکوربیک اسید + سالیسیلات (به ترتیب 30 و 10 گرم در روز) به ازای هر راس دام به مدت30 روز تغذیه شدند. نتایج نشان داد تغذیه سالیسیلات موجب افزایش تولید شیر شد (05/0>P). مکمل‌سازی اسکوربیک اسید باعث افزایش درصد چربی شیر شد (05/0>P)، اما بر تولید شیر اثر نداشت. بیشترین غلظت گلوکز در سرم گاوهای تغذیه شده با آسکوربیک اسید و کمترین مقدار نیتروژن اوره‌ای سرم در گاوهای تغذیه شده با آسکوربیک اسید + سالیسیلات مشاهده شد (05/0>P). تغذیه‌ی سالیسیلات، آسکوربات و یا ترکیب سالیسیلات و آسکوربات موجب کاهش غلظت هاپتوگلوبین و سرم آمیلوئید A در گاوهای واکسینه شده علیه تب برفکی شد، در حالی که TNFα تنها در گاوهای گروه سالیسیلات و سالیسلات + آسکوربات نسبت به گروه شاهد کاهش یافت (05/0>P). به طور کلی می‌توان نتیجه‌گیری کرد که مکمل‌سازی جیره‌ با آسکوربیک اسید و سالیسیلات موجب بهبود سلامت، تولید و کاهش واکنش‌های التهابی ناشی از واکسیناسیون در گاوهای تازه‌زا می‌شود.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

The Effects of Ascorbic Acid and Salicylate on Milk Composition and Production, Blood Parameters and Inflammatory Responses Following Foot and Mouth Diseases Vaccination in Dairy Cows

نویسندگان [English]

  • M. Dehghani Sanij
  • M. A Norouzian
  • A. Afzalzadeh
  • A. Asadi-Alamouti
Department of Animal and Poultry Science, College of Abouraihan, University of Tehran, Iran.
چکیده [English]

Dairy cows are exposed to various stresses such as parturition, lactation and oxidative stress during the transition period. Controlling these stresses and other stresses such as treatment and vaccination could help to improve the health and persistency of milk production. The aim of this study was to investigate the effects of ascorbic acid and salicylate on animal health and milk production in transition period as well as alleviating inflammatory responses induced by postpartum vaccinations. Forty-four Holsteins fresh cows were randomly assigned to 4 experimental groups (n = 11) in a randomized complete design and experiment continued for 30 days. Treatments groups were as follows: 1) control (with basal diet) 2) basal diet + 30 g/day ascorbic acid, 3) basal diet + 10 g/day salicylic acid and 4) basal diet + 30 g/day ascorbic acid + 10 g/day salicylate. Results showed that feeding of salicylate increased milk production (p < 0.05). Dietary supplementation of ascorbic acid increased milk fat percentage (p < 0.05) but had no effect on milk production. The highest concentration of glucose was noted in cows fed by ascorbic acid, and the lowest concentration of blood urea nitrogen was observed in cows fed by ascorbic acid + salicylate (P <0.05). Dietary inclusion of salicylate, ascorbate or the combination of salicylate and ascorbate decreased concentrations of haptoglobin and serum amyloid-A in cows vaccinated against FMD, whereas TNFα was decreased just in cows fed by salicylate and salicylate + ascorbate as compared to the control group (P <0.05). Generally, it could be concluded that supplementation of ascorbic acid and salicylate in early lactating cows could improve production and health status and reduce inflammatory responses of postpartum vaccinations.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Ascorbic Acid
  • Acute Phase Protein
  • Salicylate
  • Dairy Cow
  • Vaccination
1- Alsemgeest, S., I. Lambooy, H. Wierenga, S. Dieleman, B. Meerkerk, A. Van Ederen and T. A. Niewold. 1995. Influence of physical stress on the plasma concentration of serum amyloid‐a (SAA) and haptoglobin (HP) in calves. Veterinary Quarterly 17: 9-12.
2- Baumann, H. and J. Gauldie. 1994. The acute phase response. Immunology Today 15: 74-80.
3- Berek, C. and M. Ziegner. 1993. The maturation of the immune response. Immunology Today 14: 400-404.
4- Bertoni, G., E. Trevisi and F. Piccioli-Cappelli. 2004. Effects of acetyl-salicylate used in post-calving of dairy cows. Veterinary Research Communications 28: 217-219.
5- Cahill, L. E. and A. El-Sohemy. 2010. Haptoglobin genotype modifies the association between dietary vitamin C and serum ascorbic acid deficiency. The American Journal of Clinical Nutrition 92: 1494-1500.
6- Carroll, J. A. and N. E. Forsberg. 2007. Influence of stress and nutrition on cattle immunity. Veterinary Clinics of North America: Food Animal Practice 23: 105-149.
7- Chen, Y., G. Luo, J. Yuan, Y. Wang, X. Yang, X. Wang, G. Li, Z. Liu and N. Zhong. 2014. Vitamin C mitigates oxidative stress and tumor necrosis factor-alpha in severe community-acquired pneumonia and LPS-induced macrophages. Mediators of Inflammation 2014: 426740.
8- De Alwis, M. C. 1999. Haemorrhagic Septicaemia 435:2016-33706.
9- Farney, J., L. Mamedova, J. Coetzee, J. Minton, L. Hollis and B. Bradford. 2013. Sodium salicylate treatment in early lactation increases whole-lactation milk and milk fat yield in mature dairy cows. Journal of Dairy Science 96: 7709-7718.
10- Ferreira, L., R. Cooke, R. Marques, H. Fernandes, C. Fernandes, R. Stelato, G. Franco and R. Lemos. 2016. Effects of vaccination against foot-and-mouth disease virus on reproductive performance of Bos indicus beef cows. Journal of Animal Science 94: 401-405.
11- Grubman, M. J. and B. Baxt. 2004. Foot-and-mouth disease. Clinical Microbiology Reviews 17: 465-493.
12- Hinz, B., V. Kraus, A. Pahl and K. Brune. 2000. Salicylate metabolites inhibit cyclooxygenase-2-dependent prostaglandin E2 synthesis in murine macrophages. Biochemical and Biophysical Research communications 274: 197-202.
13- Hochepied, T., W. Van Molle, F. G. Berger, H. Baumann and C. Libert. 2000. Involvement of the acute phase protein α1-acid glycoprotein in nonspecific resistance to a lethal gram-negative infection. Journal of Biological Chemistry 275: 14903-14909.
14- Höfner, M., M. Fosbery, P. Eckersall and A. Donaldson. 1994. Haptoglobin response of cattle infected with foot-and-mouth disease virus. Research in Veterinary Science 57: 125-128.
15- Jamalan, M., M. Rezazadeh, M. Zeinali and M. A. Ghaffari. 2015. Effect of ascorbic acid and alpha-tocopherol supplementations on serum leptin, tumor necrosis factor alpha, and serum amyloid A levels in individuals with type 2 diabetes mellitus. Avicenna Journal of Phytomedicine 5: 531.
16- Kahn, S., D. W. Geale, P. R. Kitching, A. Bouffard, D. G. Allard and J. R. Duncan. 2002. Vaccination against foot-and-mouth disease: the implications for Canada. The Canadian Veterinary Journal 43: 349.
17- LeBlanc, S. 2010. Health in the transition period and reproductive performance. Advances in dairy technology: proceedings of the Western Canadian Dairy Seminar 22: 97-110.
18- MacLeod, D. 1999. Ascorbyl-3-polyphosphate as a source of ascorbic acid for dairy cattle. Milchwissenschaft 54: 123-129.
19- May, J. M., Z.-c. Qu and S. Mendiratta. 1998. Protection and recycling of α-tocopherol in human erythrocytes by intracellular ascorbic acid. Archives of Biochemistry and Biophysics 349: 281-289.
20- Okolonkwo, B. N. and E. O. Nwachuku. 2013. The antioxidant effects of vitamin C on liver enzymes: aspartate aminotransferase, alanine aminotranferease, alkaline phosphatase and gamma-glutamyltransferase activities in rats under Paraquat insult. Journal of Xenobiotics 3: e5-e5.
21- Padilla, L., T. Matsui, S. Ikeda, M. Kitagawa and H. Yano. 2007. The effect of vitamin C supplementation on plasma concentration and urinary excretion of vitamin C in cattle. Journal of Animal Science 85: 3367-3370.
22- Pardue, S. and J. Thaxton. 1984. Evidence for amelioration of steroid-mediated immunosuppression by ascorbic acid. Poultry Science 63: 1262-1268.
23- Pizzini, C., M. Mussap, M. Plebani and V. Fanos. 2000. C-reactive protein and serum amyloid A protein in neonatal infections. Scandinavian Journal of Infectious Diseases 32: 229-235.
24- Weiss, W. and J. Hogan. 2007. Effects of dietary vitamin C on neutrophil function and responses to intramammary infusion of lipopolysaccharide in periparturient dairy cows. Journal of Dairy Science 90: 731-739.
25- Yeruham, I., H. Yadin, M. Haymovich and S. Perl. 2001. Adverse reactions to FMD vaccine. Veterinary Dermatology 12: 197-201.