تأثیر تجویز خوراکی آستاگزانتین و نمک صفراوی بر فعالیت سیستم دفاع آنتی‌اکسیدانی و فاکتورهای بیوشیمیایی خون ماهی پَرِت (Cichlasoma synspilum × Cichlasoma citrinellum) طی دوره محرومیت غذایی

نوع مقاله : مقاله کامل

نویسندگان

1 دانش آموخته کارشناسی ارشد، گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه صنعتی اصفهان، اصفهان

2 دانشیار، گروه شیلات دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه صنعتی اصفهان، اصفهان، کد پستی 8415683111

3 استادیار، گروه شیلات دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه صنعتی اصفهان، اصفهان، کد پستی 8415683111

چکیده

هدف از مطالعه بهبود سیستم دفاع آنتی‌اکسیدانی و شاخص‌های بیوشیمیایی پلاسمای ماهی پرت در طی دوره محرومیت غذایی بود. 198 قطعه ماهی پرت (میانگین وزنی2/6±5/25 گرم و میانگین طولی43/0±34/6 سانتی‌متر) در سه تیمار شامل تیمار شاهد (جیره پایه)، تیمار آستاگزانتین (جیره حاوی 4 گرم بر کیلوگرم آستاگزانتین) و تیمار آستاگزانتین- نمک صفراوی (جیره حاوی 4 گرم بر کیلوگرم آستاگزانتین و 1200 میلی‌گرم بر کیلوگرم نمک صفراوی) به مدت 90 روز تغذیه، سپس به مدت 7 روز در معرض محرومیت غذایی قرارگرفتند. خونگیری از ماهیان در پایان دوره تغذیه (قبل از تنش محرومیت غذایی) و پس از آن صورت گرفت و آنزیم های اکسیداتیو و برخی پارمترهای بیوشیمیایی خون ماهیان سنجیده شد. نتایج نشان داد تغذیه با جیره حاوی آستاگزانتین به تنهایی می تواند باعث کاهش سطح آنزیم‌های اکسیداتیو در مقایسه با گروه شاهد در پایان دوره تغذیه‌ شود، در حالی که کاهش سطح آنزیم های کبدی آسپارات آمینوترانسفراز و آلانین آمینو ترانسفراز پلاسما، تنها در گروه ماهیان تغذیه شده با آستاگزانتین و نمک صفراوی مشاهده شد (05/0>p). محرومیت غذایی منجر به افزایش معنادار آنزیم‌های اکسیداتیو پلاسما در گروه شاهد شد (05/0>p). درحالی‌که چنین تغییراتی در تیمارهای تغذیه‌شده با آستاگزانتین و یا آستاگزانتین- نمک صفراوی مشاهده نشد (05/0>p). به‌طورکلی می‌توان بیان داشت که محرومیت غذایی منجر به افزایش معنادار آنزیم‌های اکسیداتیو و کاهش سطح آنزیم‌های کبدی و پروتئین پلاسمای ماهی پرت می‌شود، بااین‌وجود می‌توان با افزودن آستاگزانتین به‌تنهایی یا در تلفیق با نمک صفراوی به جیره، اثرات محرومیت غذایی را حداقل در برخی شاخص‌ها، کاهش داد.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Effect of dietary administration of astaxanthin and bile salt on oxidative stress enzymes and blood biochemical parameters of parrot (Cichlasoma synspilum ♀ × Cichlasoma citrinellum ♂) during starvation period

نویسندگان [English]

  • A. Mokhlesabady Farahany 1
  • S. Dorafshan 2
  • F. Paykan Heyrati 3
1 MSc in Aquaculture, Department of Natural Resources, Isfahan University of Technology, Isfahan, Iran
2 Associate professor, Department of Natural Resources, Isfahan University of Technology, Isfahan, Postal Code 8415683111 ,Iran
3 Assistant professor, Department of Natural Resources, Isfahan University of Technology, Isfahan, Postal Code 8415683111, Iran
چکیده [English]

This study was aimed to improve Parrot fish fitness, respecting antioxidant defense system and plasma biochemical parameters affected by starvation. 198 parrot fish (average weight 25.5±6.2 g and length 6.34± 0.43 cm) were randomly distributed in three different treatments, including control (basic diet), astaxanthin (diet enriched with 4g/kg astaxanthin) and astaxanthin-bile salt treatment (diet enriched with 4g/kg astaxanthin and 1200 mg/kg bile salt). The fish were fed for 90 days and then subjected to starvation for 7 days. Bleeding was done at the end of feeding period (before starvation stress) and after starvation phase and some plasma oxidative stress enzymes and blood biochemical parameters were analyzed. Results showed that feeding fish with astaxanthin alone, can reduce the levels of oxidative stress enzymes in fish in comparison to the control at the end of the feeding period while reduced levels of liver enzymes such as asparat aminotransferase and alanine aminotransferase were only observed in fish fed on diet enriched with astaxanthin-bile salt (P<0.05). Starvation caused significant elevation of plasma oxidative stress enzymes in the control group (P<0.05), while such changes were not observed in fish fed on astaxanthin and/or astaxanthin-bile salt treatments (P>0.05). In general, it can be concluded that starvation can cause plasma oxidative stress enzymes elevation, plasma total protein and liver enzymes reduction in parrot fish; nevertheless, by dietary astaxanthin supplementation alone or in combination with bile salt, the negative effects of starvation on parrot fish, at least for some physiological parameters, can minimized.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Parrot fish
  • Astaxanthin
  • Bile Salt
  • Starvation
1. Akbary, P., Rabaninejad., F. 2016. Effect of astaxanthin dietary supplementation on the crowding stress response and performance of Indian mackerel (Rastrelliger kanagurta). Journal of Fisheries 62(3): 309-322 (In Farsi).
2. Bani, A., and Vayghan, A. H. 2011. Temporal variations in haematological and biochemical indices of the Caspian kutum, Rutilus frisii kutum. Ichthyological Research 58(2), 126-133.
3. Bradford, M. M. 1976. A rapid and sensitive method for the quantitation of microgram quantities of protein utilizing the principle of protein-dye binding. Analytical Biochemistry 72 (2):248-254.
4. Callan, C.K., Laidley, C.W., Kling, L.J., Breen, N.E. and Rhyne, A.L. 2014. The effects of dietary HUFA level on flame angelfish (Centropyge loriculus) spawning, egg quality and early larval characteristics. Aquaculture Research 45(7):1176-1186.
5. Caruso, G., Denaro, R., Mancari, F., Genovese, L., Maricchiolo, G. 2011. Response to short term starvation of growth, haematological, biochemical and non-specific immune parameters in European sea bass (Dicentrachus labrax) and blackspot sea bream (Pagellus bogaraveo). Environmental Research 72: 46-52.
6. Evans, R. D. 2001. Physiological mechanisms influencing plant nitrogen isotope composition. Trends in Plant Science 6(3): 121-126.
7. Friedrich, M., Stepanowska, K. 2000. Effects of intensive culture and feeding isoprotein diets with different fat and carbohydrate contents on cortisol, total protein and protein fractions contents, and body composition and weight increments in carp (Cyprinus carpio L.) fingerlings. Academic Ichthyology 30(1): 93-100.
8. Frigg, M., Prabucki, A. L. and Ruhdel, E. U. 1990. Effect of dietary vitamin E levels on oxidative stability of trout fillets. Aquaculture 84(2): 145-158.
9. Goth, L. 1991. A simple method for determination of serum catalase activity and revision of reference range. Clinica Chimica Actademic 196 (2):143-151.
10. Hardy, K., Torrissen, O., Shearer, T. and Stone, F. 1990. Effects of dietary canthaxanthin level and lipid level on apparent digestibility coefficients for canthaxanthin in rainbow trout (Oncorhynchus mykiss). Aquaculture 88 (3):351-362.
11. Hidalgo, M.C., Exposito, A., Palma, J. 2002. Oxidative stress generated by dietary Zn-deficiency: studies in rainbow trout (Oncorhynchus mykiss). Cell Biology 34:183-193.
12. Jobling, M. 2010. Are compensatory growth and catch-up growth two sides of the same coin. Aquaculture International 18: 501-510.
13. Jyonouchi, H., Sun, Y., Tomita, S. and Gross, M. D. 1995. Astaxanthin, a carotenoid without vitamin A activity, augments antibody response in cultures including T-helper cell clones and suboptimal doses of antigen. The Journal of Nutrition 125 (10):2483.
14. Lakshman, M., Ghosh, P., Liu, Q. H. 1995. Long-term ethanol exposure impairs glycosylation of both N-and O-glycosylated proteins in rat liver. Metabolism 44 (7):890-898.
15. Mahboobi Soofiani, N., Hajimoradi, M., Allameh S.K. and Pilevarian, A. 2010. Effect of starvation on some of the morphological and haematological parameters of rainbow trout, Oncorhynchus mykiss. Iranian Journal of Biology 2: 237-234 (In Farsi).
16. Martinez-Alvarez , R. M., Morales, A. E. and Sanz, A. 2005. Antioxidant defenses in fish: biotic and abiotic factors. Fish Biology and Fisheries 15 (1):75-88.
17. Moss, M. L., Sklair-Tavron, L. and Nudelman, R. 2008. Drug insight: tumor necrosis factor-converting enzyme as a pharmaceutical target for rheumatoid arthritis. Nature Rheumatology 4 (6):300-312.
18. NRC, 2011. Nutrient requirements of fish and shrimp. National Academies Press, Washington, DC.pp: 125-129
19. Olsvik, P. A., Kristensen, T., Waagbo. R., Rosseland. B. O., Tollefsen, K-E., Baeverfjord, G. and Berntssen G. 2005. mRNA expression of antioxidant enzymes (SOD, CAT and GSH-Px) and lipid peroxidative stress in liver of Atlantic salmon (Salmo salar) exposed to hyperoxic water during smoltification. Toxicology and Pharmacology 141(3): 314-323.
20. Peres, H., Santos, S. and Oliva-Teles, A. 2014. Blood chemistry profile as indicator of nutritional status in European sea bass (Dicentrarchus labrax). Fish Physiology and Biochemistry 40: 1339-1347.
21. Rasmussen, R.S., Ostenfeld, T.H. 2000. Effect of growth rate quality traits and feed utilization of rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) and brook trout (Salvelinus fontinalis). Aquaculture 184: 327-337.
22. Singh, R.K. and Sharma, B. 1998. Carbofuran induced biochemical changes in Clarias batrachus. Management Science 53 (4):285-290.
23. Yang, H., Mu, X., Luo, D., Hu, Y., Song, H., Liu, C. J. 2012. Sodium taurocholate, a novel effective feed additive for promoting absorption and pigmentation of astaxanthin in blood parrot (Cichlasoma synspilum♀× Cichlasoma citrinellum♂). Aquaculture 350:42-45.