تاثیر عصاره هگزانی میوه‌های زیتون و انجیر بر ایمنی‌زایی ویروس غیرفعال شده آنفلوانزای پرندگان تحت تیپ H9N2

نوع مقاله : مقاله کامل

نویسندگان

1 دانش آموخته رشته دکترای عمومی دامپزشکی از دانشکده دامپزشکی دانشگاه تبریز،‌تبریز، ایران

2 دانشیار، گروه علوم درمانگاهی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران

3 استاد،‌ گروه بیولوژی، دانشکده علوم،‌ دانشگاه تبریز، تبریز، ایران

4 استاد، گروه بیماری های طیور، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه تهران، تهران،‌ایران

چکیده

آنفلوانزای پرندگان یک بیماری بسیار واگیر ویروسی است. در حال حاضر تحت تیپ H9N2 عامل بیماری در ایران بومی است و خسارت زیادی به صنعت طیور وارد می‌کند. لذا کنترل این بیماری از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است. واکسیناسیون یکی از این راهکارهای کنترلی می‌باشد. روغن‌هایی که در واکسن‌های تجاری بعنوان ادجوانت استفاده می-شوند روغن‌های معدنی هستند. از مهمترین معایب این روغن‌ها، متابولیسم پایین و باقیمانده در بافت، ایجاد واکنش‌های شدید بافتی، و همچنین سرطان‌زایی آنها است. لذا محققان در تلاش هستند در واکسن‌ها بجای روغن‌های معدنی از روغن-های گیاهی بعنوان ادجوانت استفاده کنند. در مطالعه حاضر، خاصیت ادجوانتی عصاره‌ی هگزانی میوه‌های انجیر و زیتون بطور جداگانه به همراه ویروس غیرفعال آنفلوانزا تحت تیپ H9N2 در بدن 50 قطعه جوجه گوشتی تجاری در مقایسه با واکسن تجاری بررسی شد. برای ارزیابی از روش پاسخ آنامنستیک استفاده شد. نتایج نشان داد مخلوط‌ها نمی‌توانند مانع از عفونت و پاسخ آنامنستیک در پرندگان شوند. درحالی که واکسن تجاری پاسخ آنامنستیک را مهار کرد و ایمنی مناسب‌تری را ایجاد نمود. با توجه به نتایج به نظر می‌رسد که حتی نتوان بصورت جداگانه از عصاره‌های هگزانی حاصل از میوه های انجیر و زیتون به عنوان ادجوانت در تهیه واکسن آنفلوانزای طیور استفاده کرد.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

The effect of hexane extract of Fig and olive fruits on the Immunogenicity of the inactivated Avian Influenza virus subtype H9N2

نویسندگان [English]

  • A. Moradpoor 1
  • Z. Rajabi 2
  • Gh. Dehghan 3
  • M. Vasfi Marandi 4
1 DVM degree from faculty of veterinary medicine, university of Tabriz, Tabriz, Iran
2 Associate professor, Department of Clinical Sciences, Faculty of Veterinary Medicine, University of Tabriz, Tabriz, Iran
3 Professor, Department of Biology, Faculty of Sciences, University of Tabriz, Tabriz, Iran
4 Professor, Department of Avian Diseases, Faculty of Veterinary Medicine, University of Tehran, Tehran, Iran
چکیده [English]

Avian influenza is a contagious viral disease. The H9N2 subtype of the agent is endemic in Iran and causes a lot of losses in poultry industry at the moment. Therefore, the control of the disease is particularly important. Vaccination is one of the control measures. Oils that are used as adjuvant in commercial vaccines are mineral oils. The most disadvantages of these oils include; low metabolism and residuals in tissues, severe tissue reactions, and carcinogenesis. So, researchers are trying to use vegetable oils as adjuvants in vaccines instead of mineral oils. In the present study, the adjuvant property of hexane extract of fig and olive fruits were evaluated. For this reason, the effect of mixture of inactivated avian influenza subtype H9N2 and fig or olive extract was separately examined in 50 commercial broiler chickens in comparison with a commercial vaccine. The anamnestic response method was used for evaluation. Results indicated that the mixtures could not inhibit infection and anamnestic response in the chickens, while the commercial vaccine inhibited anamnestic response and induced better immunity. According to the results, it seems that we cannot even use the hexane extract of fig and olive separately, as an adjuvant in preparation of avian influenza vaccine.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Influenza
  • Fig
  • Olive
  • Adjuvant
  • Vaccine
1. Aguilar, J. C., and E. G. Rodriguez. 2007. Vaccine adjuvants revisited. Vaccine 19: 3752-3762.
2. Andrikopoulos, N. K., A. C. Kaliora, A. N. Assimopoulou and V. P. Papageorgiou. 2002. Inhibitory activity of minor polyphenolic and nonpolyphenolic constituents of olive oil against in vitro low-density lipoprotein oxidation. Journal of medicinal food 1: 1-7.
3. Bozorgmehri Fard, M. H., and M. Hashemzadeh. 2002. Efficacy of Inactivated H9N2 Avian Influenza Vaccine against Non-highly Pathogenic A/Chicken/Iran/ZMT-173/1999 Infection. Archives of Razi Institute 1: 23-32. 
4. Eugster, C., G. Rivara, A. Biglino, R. Cavallo, P. Gioannini, B. Forno, M. Macario and A.M. Pollono. 1997. Phytosterol compounds having antiviral efficacy. Panminerva medica 1: 12-20.
5. Garcia, A., H. Johnson, D. K. Srivastava, D. A. Jayawardene, D. R. Wehr and R. G. Webster. 1998. Efficacy of inactivated H5N2 influenza vaccines against lethal A/Chicken/Queretaro/19/95 infection. Avian diseases 1: 248-256.‏
6. González-Trujano, M. E., L.Y. Hernández-Sánchez, V. Muñoz Ocotero, A. Dorazco-González, P.Guevara Fefer, and E. Aguirre-Hernández. 2017. Pharmacological evaluation of the anxiolytic-like effects of Lippia graveolens and bioactive compounds. Pharmaceutical biology 1: 1569-1576.
7. Quan, F. S., R. W. Compans, Y.K. Cho and S. M. Kang. 2007. Ginseng and Salviae herbs play a role as immune activators and modulate immune responses during influenza virus infection. Vaccine 2: 272-282.
8. Jeong, W. S. and P. A. Lachance. 2001. Phytosterols and fatty acids in fig (Ficus carica, var. Mission) fruit and tree components. Journal of food science 2: 278-281.
9. Kountouri, A. M., A. Mylona, A. C. Kaliora and N. K. Andrikopoulos. 2007. Bioavailability of the phenolic compounds of the fruits (drupes) of Olea europaea (olives): impact on plasma antioxidant status in humans. Phytomedicine 10: 659-667.
10. Menendez, J. A., L. Vellon, R. Colomer and R. Lupu. 2005. Oleic acid, the main monounsaturated fatty acid of olive oil, suppresses her-2/neu (erb b-2) expression and synergistically enhances the growth inhibitory effects of trastuzumab (herceptin™) in breast cancer cells with her-2/neu oncogene amplification. Annals of oncology 3: 359-371.
11. Najjari, A. H. A., Z. Rajabi, M. V. Marandi and G. Dehghan. 2015. The effect of the hexanic extracts of fig (Ficus carica) and olive (Olea europaea) fruit and nanoparticles of selenium on the immunogenicity of the inactivated avian influenza virus subtype H9N2. Veterinary Research Forum 3: 227-231. 
12. Peiris, M., K. Y. Yuen, C. W. Leung, K. H. Chan, P. L. S. Ip, R. W. M. Lai, W. K. Orr and K. F. Shortridge. 1999. Human infection with influenza H9N2. The Lancet 9182: 916-917.
13. Sakure, S., V. D. Negi, S. K. Mitra, K. S. Nandakumar and D. Chakravortty. 2008. Vaccine with herbal adjuvant-A better cocktail to combat the infection. Vaccine 25: 3387-3388.
14. Ramakrishnan, M.A. 2016. Determination of 50% endpoint titer using a simple formula. World Journal of Virology 2: 85.
15.Spickler, A. R., D. W. Trampel, and J. A. Roth. 2008. The onset of virus shedding and clinical signs in chickens infected with high-pathogenicity and low-pathogenicity avian influenza viruses. Avian Pathology 6: 555-577.
16. Stone, H. D. 1987. Efficacy of avian influenza oil-emulsion vaccines in chickens of various ages. Avian Diseases 1: 483-490.
17. Stone, H. D. 1993. Efficacy of experimental animal and vegetable oil-emulsion vaccines for Newcastle disease and avian influenza. Avian Diseases 1: 399-405.
18. Swayne, D. E. and D. Kapczynski. 2008. Strategies and challenges for eliciting immunity against avian influenza virus in birds. Immunological Reviews 1: 314-331.
19. Swayne, D. E., D. L.Suarez and L. D. Sims. 2013. Influenza. pp. 180-206, In: D. E. Swayne, J. R. Glisson, L. R. McDougald, L. K. Nolan, D. L. Suarez, and V. L. Nair. (eds), Diseases of poultry (13th). John Wiley & Sons. Hoboken, New Jersey.
20. Swayne, D. E., D. A., Senne, D. L. Suarez. 2008. Avian Influenza. pp.128-134, In: L. Dufour-Zavala, D. E. Swayne, J. R. Glisson, J. E. Pearson, W. M. Reed, M. W. Jackwood, and P. R. Woolcock. (eds), A laboratory manual for the isolation, identification, and characterization of avian pathogens (5th). American Association of Avian Pathologists, Athens, GA. 
21. Vasfi Marandi, M. and M. H. Bozorgmehri Fard. 2002. Isolation of H9N2 subtype of avian influenza viruses during an outbreak in chickens in Iran. Iranian Biomedical Journal 1: 13-17.
22. Visioli, F., G. Bellomo and C. Galli. 1998. Free radical-scavenging properties of olive oil polyphenols. Biochemical and Biophysical Research Communications 1: 60-64.
23. Wang, L., W. Jiang, K. Ma, Z. Ling, and Y. Wang. 2003. Production and Research of Fig (Ficus carica L.) in China. Acta Horticulturae 1: 191-196.
24. Welsh, J. K., I. J. Skurrie and J. T. May. 1978. Use of Semliki forest virus to identify lipid-mediated antiviral activity and anti-alphavirus immunoglobulin A in human milk. Infection and Immunity 2: 395-401.
25. Yamada, K., H. Ogawa, A. Hara, Y. Yoshida, Y. Yonezawa, K. Karibe, V. B. Nghia, H. Yoshimura, Y. Yamamoto, M. Yamada and K. Nakamura. 2009. Mechanism of the antiviral effect of hydroxytyrosol on influenza virus appears to involve morphological change of the virus. Antiviral Research 1: 35-44.