بررسی اثر پودر کلم‌بروکلی (Brassica oleracea var. italica) و عصاره الکلی برگ توت سفید (Morus alba) در مقایسه با ویتامین بر عملکرد رشد و مورفولوژی پرزهای روده در جوجه‌های گوشتی

نوع مقاله : مقاله کامل

نویسندگان

1 متخصص بهداشت و بیماری‌های طیور، گروه علوم درمانگاهی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه شهرکرد، شهرکرد- ایران

2 استاد، گروه علوم درمانگاهی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه شهرکرد، شهرکرد- ایران

3 استاد، گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهرکرد، شهرکرد- ایران

4 استادیار، گروه علوم درمانگاهی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه شهرکرد، شهرکرد- ایران

5 دانشجوی دکتری تخصصی بهداشت مواد غذایی، گروه بهداشت و کنترل کیفی مواد غذایی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه شهرکرد، شهرکرد- ایران

چکیده

در این مطالعه اثر کلم بروکلی و برگ‌توت سفید بر عملکرد رشد و مورفولوژی پرزهای روده در جوجه‌های گوشتی ارزیابی شد. تعداد 216 قطعه جوجه گوشتی به صورت تصادفی به 6 گروه با 3 تکرار 12 قطعه‌ای تقسیم شدند. گروه 1 جیره پایه استاندارد را دریافت کرد. گروه 2 با جیره حاوی mg/kg 500 ویتامین C تغذیه شد. گروه‌‌های 3 و 4 به ترتیب دریافت‌کننده جیره‌های حاوی 5/0 و 1 درصد پودر کلم بروکلی بودند و گروه‌های 5 و 6 به ترتیب جیره‌های حاوی 05/0 و 1/0 درصد عصاره الکلی برگ توت سفید را دریافت کردند. متغیرهای عملکرد رشد و مورفولوژی پرزهای روده در سن 35 روزگی ارزیابی گردید. عملکرد رشد در تیمارهای آزمایشی نسبت به گروه کنترل هرچند افزایش یافت ولی از نظر آماری تفاوت معنی‌داری را نشان نداد. نتایج مورفولوژی روده نشان داد که در دئودنوم تمامی پارامترهای پرزها در تیمارهای آزمایشی بالاتر از کنترل بود (05/0>P). در ژژنوم ارتفاع پرزها در همه تیمارها غیر از برگ توت 05/0 % و سطح جذب گروه‌های ویتامین C، بروکلی 1% و برگ توت 1/0 % بیشتر از کنترل بود (05/0>P). در ایلئوم گروه ویتامین C در تمامی پارامترها و برگ توت 1/0 % عرض پرز و عمق کریپت بیشتری نسبت به کنترل داشتند (05/0>P). مطالعه حاضر نشان داد که افزودن پودر کلم بروکلی و عصاره الکلی برگ‌توت سفید به جیره جوجه‌های گوشتی با بهبود مورفولوژی پرزهای روده از نظر ارتفاع و سطح جذب، می‌تواند میزان جذب مواد غذایی را افزایش داده و به‌طور نسبی عملکرد رشد را بهبود بخشد.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Investigation the effects of broccoli powder (Brassicoleracea var. italica) and mulberry (Morus alba) leaf ethanoic extract in comparison to vitamin C on growth performance and intestinal villi morphology in broiler chickens

نویسندگان [English]

  • Milad Babaahmadi Milani 1
  • Abdolkarim Zamani Moghaddam 2
  • Fariborz Khajali 3
  • Abdolnaser Mohebi 4
  • Zahra Khosravi Alkouhi 5
1 DVSc of Poultry Health and Diseases, Department of Clinical Sciences, Faculty of Veterinary Medicine, University of Shahrekord, Shahrekord-Iran
2 Professor, Department of Clinical Sciences, Faculty of Veterinary Medicine, University of Shahrekord, Shahrekord-Iran.
3 Professor, Department of Animal Sciences, Faculty of Agriculture, University of Shahrekord, Shahrekord- Iran.
4 Assistant Professor, Department of Clinical Sciences, Faculty of Veterinary Medicine, University of Shahrekord, Shahrekord-Iran.
5 Ph. D Student of Food Hygiene, Department of Food Hygiene and Quality Control, Faculty of Veterinary Medicine, University of Shahrekord, Shahrekord-Iran.
چکیده [English]

In this study, the effects of broccoli and mulberry leaf on growth performance and intestinal villi morphology in broiler chickens were evaluated. A total of 216 one-day old broiler chickens were randomly divided into 6 groups with 3 replicates of 12 birds. Group 1 received basal diet with standard ration of broiler chickens. Group 2 was fed with a diet containing 500 mg/kg of vitamin C. Groups 3 and 4 received diets containing 0.5 % and 1 % of broccoli powder, and groups 5 and 6 received diets containing 0.05 % and 0.1 % of mulberry leaf ethanoic extract respectively. Variables related to growth performance and intestinal villi morphology were evaluated at age 35. Growth performance increased in experimental treatments in comparison to control, but did not show statistically significant difference. The results of intestinal morphology indicated that in the duodenum, all parameters were higher in experimental treatments than control (P<0.05). In the jejunum, villi height was higher in all treatments exception to mulberry leaf 0.05% and absorption surface of the groups vitamin C, broccoli 1% and mulberry leaf 0.1% was more than control (p<0.05). In the ileum, vitamin C in all parameters and mulberry leaf 0.1% had more villus width and lamina propria depth than control (P<0.05). The present study showed that the addition of broccoli powder and mulberry leaf ethanoic extract to broiler chickens diet improved the intestinal villi morphology in terms of height and absorption surface and could increase the food absorption, so relatively improve growth performance.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Broiler chickens
  • Growth performance
  • Intestinal morphology
  • Broccoli
  • Mulberry leaf
1- Adesina, O. O. and Toye, A. A. 2014. Nutritive effect of cabbage (Brassica oleracea) on growth, obesity, lipidaemia and haematology in broiler and pullet chickens. Global Journal of Agricultural Sciences 13: 11-25.
2- Angel, C. R., Sell, J. L., Fagerland, J. A., Reynolds, D. L. and Trampel, D. W. 1990. Long-segmented filamentous organisms observed in poults experimentally infected with stunting syndrome agent. Avian diseases 994-1001.
3- Al-Kirshi, R. A., Zulkifli, I., Alimon, A. R., Sazali, A. Q. and Zahari, M. W. 2009. Mulberry leaf meal in broiler's diet: Effect on performance and intestinal morphology. In: Proceeding of the International Conference on Animal Health and Human Safety. Faculty of Veterinary Medicine, Univ. Putra Malaysia, Malaysia.
4- Bertram, B. and Frank, N. 1999. Inhibition of chemical carcinogenesis 1. Journal of Environmental Science & Health Part C 11: 1-71.
5- Ghazanfari, Sh., Adib Moradi, M. and Rahimi Niat, F. 2015. Effects of different levels of Artemisia sieberi essential oil on intestinal morphology characteristics, microflora population and immune system in broiler chickens. Journal of Veterinary Research 70: 195-202. (In Farsi).
6- Hassanzadeh Ladmekhi, M. A. 1997. study of factors predisposing for ascites syndrome in broiler chickens at low altitude. Doctoraatproefschrift aan de Faculteit der Landbouwwetenschappen van de KU Leuven, Dissertationes de Agricultura, Belgium. 
7- Islam, M. R., Siddiqui, M. N., Khatun, A., Siddiky, M. N A., Rahman, M. Z., Bostami, A. B. M. R. and Selim, A. S. M. 2015. Dietary effect of mulberry leaf (Morus alba) meal on growt performance and serum cholesterol level of broiler chickens. SAARC Journal of Agriculture 12: 79-89.
8- Lee W K., Everts, H. and Beynen, AC. 2004. Essential oils in broiler nutrition. International Journal of Poultry Science 3:738-752.
9- Margareta, O., Diana, C. R., Maria, C. G., Mariana, R., Tatiana, P. and Iulia, V. 2015. Effect of dietary mulberry (Morus alba) leaves on performance parameters and quality of breast meat of broilers. Indian Journal of Animal Sciences 85: 291-295.
10- McLean, JA., Karadas, F., Surai, PF. 2005. Lipid-soluble and water-soluble antioxidant activities of the avian intestinal mucosa at different sites along the intestinal tract. Comparative Biochemistry and Physiology 141: 366-372. 
11- Miller, H. E., Rigelhof, F., Marquart, L., Prakash, A. and Kanter, M. 2000. Antioxidant content of whole grain breakfast cereals, fruits and vegetables. Journal of the American College of Nutrition 19: 312-319.
12- Miller, M. J., Angeles, F. M., Reuter, B. K., Bobrowski, P. and Sandoval, M. 2001. Dietary antioxidants protect gut epithelial cells from oxidant-induced apoptosis. BMC complementary and alternative medicine 1: 11.
13- Mohajeri, D. and Agha mohammadi, j. 2014. The experimental study of the inhibitory effect of Brassica oleracea L. varalicolorum extract on cancer induced by 4-nitroquinolone-1-oxide in mouse mice. Comparative Pathobiology, Scientific Research 2: 1311-1320. (In Farsi).
14- Mueller, K., Blum, N. M., Kluge, H. and Mueller, A. S. 2012. Influence of broccoli extract and various essential oils on performance and expression of xenobiotic-and antioxidant enzymes in broiler chickens. British Journal of Nutrition 108: 588-602.
15- Nemati, M. H, Shahir, M. H., Harakinezhad, M. T. and Lotfalhian, H. 2017. Cold-Induced Ascites in Broilers: Effects of Vitamin C and Coenzyme Q10. Revista Brasileira de Ciência Avícola 19: 537-544.
16- Nwokocha, C. R., Owu, D. U., Nwokocha, M. I., Ufearo, C. S. and Iwuala, M. O. 2012. Comparative study on the efficacy of Allium sativum (garlic) in reducing some heavy metal accumulation in liver of wistar rats. Food and chemical toxicology 50: 222-226.
17- Pacheco‐Cano, R. D., Salcedo‐Hernández, R., López‐Meza, J. E., Bideshi, D. K. and Barboza‐Corona, J. E. 2018. Antimicrobial activity of broccoli (Brassica oleracea var. italica) cultivar Avenger against pathogenic bacteria, phytopathogenic filamentous fungi and yeast. Journal of applied microbiology 124: 126-135.
18- Ritz, CW., Hulet, RM., Self, BB. and Denbow, DM. 1995. Growth and intestinal morphology of male turkeys as influenced by Dietary supplementation of amylase and xylanase. Poultry Science 74: 1329-1334.
19- Ronco, M. T., Luján deAlvarez, M., Monti, J., Carrillo, M. C., Pisani, G., Lugano, M. C. and Carnovale, C. E. 2002. Modulation of balance between apoptosis and proliferation by lipid peroxidation (LPO) during rat liver regeneration. Molecular Medicine 8: 808.
20- Sabetan Shiraze, A. A., Hassanabadi, A., Agah, M. J and Nasiri-Moghaddam, Hassan. 2017. Eeffect of dietary inclusion of olive leaf (Olea europaea L.) powder on performance, small intestine morphology and nutrient digestibility in broiler chickens. Journal of Animal Production 19: 371-378. (In Farsi).
21- Sattayasai, J., Tiamkao, S. and Puapairoj, P. 2008. Biphasic effects of Morus alba leaves green tea extract on mice in chronic forced swimming model. Phytotherapy Research 22: 487-492.
22- Shalaei, M., Hosseini, S. M. and Afzali, N. 2016. Evaluation of Production Performance and Gut Morphology of Broiler Chickens Fed with Antibiotic, Organic Acid, Probiotic and Prebiotic in Tropical Conditions. Research on Animal Production 7: 67-75. (In Farsi).
23- Yamauchi, K. 2002. Review on chicken intestinal villus histological alteration related with intestinal function. Journal of Poutry Science 39: 229-242.
24- Yesilbag, D., Gezen, S. S., Biricik, H. and Bulbul, T. 2012. Effect of a rosemary and oregano volatile oil mixture on performance, lipid oxidation of meat and haematological parameters in Pharaoh quails. British poultry science, 53: 89-97.
25- Zamani Moghaddam, A.K., Hassanpour, H. and Mokhtari, A. 2009. Oral supplementation with vitamin C improves intestinal mucosa morphology in the pulmonary hypertensive broiler chicken. British Poultry Science 50: 175-180.