ارزیابی تاثیر مراحل شستشوی لاشه‌ها و چیلر بر میزان آلودگی لاشه‌های طیور به سالمونلا در کشتارگاه‌های صنعتی استان خوزستان

نوع مقاله : مقاله کامل

نویسنده

استادیار و مدیر گروه علوم و مهندسی صنایع غذایی واحد بهبهان، گروه علوم و مهندسی صنایع غذایی، واحد بهبهان ،دانشگاه آزاد اسلامی، بهبهان ، ایران

چکیده

در حال حاضر سالمونلا بعنوان یکی از مهم‌ترین عوامل ایجاد بیماری منتقل شونده از طریق مصرف غذا آلوده در سرتاسر دنیا بشمار می‌رود. هدف از این مطالعه ارزیابی تاثیر مراحل شستشو لاشه‌های طیور و مرحله چیلر در میزان آلودگی لاشه‌ها به سالمونلاها در کشتارگاههای صنعتی می‌باشد. در این مطالعه از شش مرحله کشتار طیور به تعداد 5 نمونه لاشه برای هر مرحله از کشتار بصورت تصادفی نمونه‌برداری شد. بنابراین از هر کشتارگاه تعداد 30نمونه لاشه و در مجموع تعداد 180 نمونه از 6 کشتار گاه فعال استان خوزستان  برداشت شد. بعد از شستشو لاشه‌ها با محیط کشت آب پپتونه بافره از هر لاشه  مقدار  100 میلی‌لیتر  نمونه (محلول حاصل از شستشو لاشه) تهیه شده که جهت آزمایشات میکروبیولوژی در کلمن و در کنار یخ به آزمایشگاه ارسال شدند.  در این تحقیق  آلودگی به باکتری سالمونلا در 65 درصد (117 نمونه) لاشه‌های مورد آزمایش مثبت و در 35 درصد (63 نمونه )منفی تعیین شد .میزان آلودگی به سالمونلا در نمونه‌های بعد از اسکالدر6/56 درصد، بعداز پرکنی6/66 درصد، قبل از تخلیه امعاء و احشاء 60 در صد، بعد از تخلیه امعاء و احشاء70 درصد، قبل از چیلر3/63 در صد و بعد از چیلر 3/73 در صد مثبت تعیین شد. این نتایج اثر معنی‌دار شسشتشو لاشه را در کاهش آلودگی به سالمونلا و تاثیر معنی‌دار مرحله چیلر(غوطه وری) در افزایش آلودگی لاشه‌ها به سالمونلا را نشان داد. 

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Effect assessment of carcasses washing stages and chiller on contamination rate of carcasses to Salmonella in industrial slaughterhouses of Khuzestan province abattoirs

نویسنده [English]

  • Mohammad jafar Sana
Department Of Food Industrial , Behbahan Branch, Islamic Azad University, Behbahan , Iran
چکیده [English]

Today , salmonella is one of the most important causes of food disease in the world. The purpose of this study was to evaluate the effect washing stages of carcasses and chiller in contamination rate of carcasses to Salmonella in industrial Slaughterhouses. In this study five carcasses were randomly sampled for each stage of the six stages of slaughter of poultry so from every slaughterhouse 30 carcass samples and total 180 samples were taken of 6 slaughterhouses which are active in the Khuzestan Province. After rinsing carcasses with peptone water medium of each carcass was prepared 100 ml sample (carcass rinses solation) which were sent to the laboratory for microbiological tests.In the research was determined Salmonella contamination In 65% (117 samples), tested carcasses were positive and in 35% (63 samples) negative. Salmonella contamination was determined in samples after Scalding 56.6%, after plucking 66.6%, before evisceration 60%, after evisceration 70%, before the chiller 63.3% and after the chiller 73.3%.The results showed significant effect washing carcasses in reduce contamination to Salmonella and the significant effect of the chiller (immersion) stage on increasing the carcass contamination with Salmonella.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Salmonella
  • Slaughter Stages
  • Khuzestan Province
1- Aoust, j.y., Sewell, A.M. and jean,A. (1992). Efficacy of prolonged (48h) selective enrichment for the detection of foodborne salmonella. Int j food Miorobiol 15: 121- 130.
2- CFIA(Canadian Food Inspection Agency).(2000).Canadian microbiological baseline survey of chicken broiler And young turkey carcasses,.june1997-may 1998.
3- Dewaal, J.D. (1996).Quantification of the contamination of chicken and chicken products. Regulation of the poultry industry. J. Food Prot
4- Emaddi Chashni, S, Hassanzadeh, M, Bozorgmehri Fard M and Mirzaie S.( 2009) Characterization of the Salmonella Isolatesfrom Backyard Chickens in North of Iran, by Serotyping, Multiplex PCR and Antibiotic Resistance Analysis. Archives Of Razi. 64(2): 77-83. (In Farsi).
5- Food Safety and Inspection Service (FSIS) .(1998) :lethality and stabilization performance standards for certain meat and poultry products . tehnical paper .pp:6 -140.
6- Hadian,Z.(1995). Study of Prevalence of salmonella contamination in chicken carcasses in industrial slaughterhouse and the effect of immersion cooling on its rate.DVM thesis.Tehran university.Tehran,Iran.(In Farsi).
7- Hurst, J.L and Ward, W.R. (2001). Rats and mice animal feed a risk too far. The vet j 162-3: 163-165.
8- Irawani,A.(1994). Investigation of contamination of poultry meat in Urmia city to Salmonella species. National congress of Veterinary Iran. Urmia ,Iran,pp.15-16
9- Karim,G.(2000). Food Microbial Test. Third edition. Tehran University Press, Tehran. (In Farsi).
10- Olsen, J.E, Brown. D. J., Madsen, M and Bisgaard, M.(2003). cross-contamination with salmonella on a broiler slaughterhouse line demonstrated by use of epidemiological markers. Volume, 4 issue 5 page 826.
11- Rambach. A. (1990). New plate medium for facilited differentiation of salmonella spp. From proteus spp. And other enteric Bacteria. Applied and environment microbiology 65: 301- 303.
12- Razauler,V. (2000). PathogenicMicrobes in Food and Epidemiology of Food Poisoning. First Edition. Tehran University Press, Tehran. (In Farsi).
13- Rokni,N.(1995). Study of Salmonella contamination in chickens supplied for consumption in Tehran. Iranian Journal of Health 34(7):37-43. (In Farsi).
14- Tote, C.R. (1990). The isolation of salmonella from poultry environmental samples by several enrichment procedures using plating media with and with out norobiocin. Poultry sci, 69: 721- 726.
15- Salemi ,A and Hemat zadeh F.( 1994). Introduction of salmonella isolated from human and animal cases of salmonellosis in the province of Chahar Mahal Bakhtiari with an epidemiological approach. Journal of Veterinary Research. 49 (1&2): 83-90. (In Farsi).
16- Shafini, A.B., Son, R., Mahyudin, N.A., Rukayadi, Y., and Tuan Zainazor, T.C.(2017). Prevalence of Salmonella spp. in chicken and beef from retail outlets in Malaysia, International Food Research Journal 24(1): 437-449
17- United States Department of agriculture safety and inspection service , may 1996. Nationwide raw ground chicken microbiological survey .
18- Yun Hee,C.(2000). Prevalence of Salmonella spp. in Poultry Broilers and Shell Eggs in Korea. Journal of Food Protection, Vol. 63, No. 5, 2000, Pages 655–658
19- Zahraei Salehi, T. Salmonella.( 1999). First Edition. Tehran University Press, Tehran. (In Farsi).‑