اثرات تغذیه‌ای عصاره گل سرخ بر فراسنجه‌های کیفی اسپرم خروس پس از انجماد - ذوب

نوع مقاله : مقاله کامل

نویسندگان

1 دانش‌آموخته کارشناسی ارشد، گروه علوم دامی، واحد شهر قدس، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران

2 استادیار، گروه علوم دامی، واحد شهر قدس، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران

چکیده

هدف از انجام این مطالعه، بررسی اثرات ناشی از افزودن عصاره گل سرخ به جیره خروس، بر کیفیت اسپرم پس از انجماد- یخ‌گشایی بود. شانزده خروس به چهار گروه برابر تقسیم و بطور روزانه صفر، 50، 100 و 150 میلی‌گرم عصاره گل سرخ به هر کیلوگرم جیره آن‌ها افزوده شد. در روزهای صفر، 14، 28، 42، 56 و 70 آزمایش، منی جمع‌آوری و خصوصیات حرکتی اسپرم شامل درصد کل اسپرم جنبا، درصد اسپرم‌های دارای جنبایی پیش‌رونده، درصد خطی بودن جنبایی، جنبایی عرضی سر اسپرم، سرعت اسپرم در مسیر مستقیم، سرعت در مسیر منحنی، میانگین سرعت در مسیر، و درصد اسپرم زنده، یکپارچگی اکروزوم و اکسیداسیون لیپید غشائی پس از فرآیند انجماد-یخ‌گشایی مورد ارزیابی قرار گرفت. تیمارهای حاوی 100 و 150 میلی‌گرم عصاره گل سرخ در کیلوگرم خوراک به طور معنی‌داری (05/0 > p) درصد کل اسپرم جنبا، درصد اسپرم‌های زنده، جنبایی عرضی سر اسپرم، و سرعت اسپرم در مسیر مستقیم را بهبود بخشیده و موجب کاهش میزان پراکسیداسیون لیپیدهای غشایی گردید. همچنین بررسی اثرات متقابل زمان و عصاره گل سرخ نشان داد که صفات درصد کل اسپرم جنبا، درصد اسپرم‌های پیش‌رونده، درصد اسپرم‌های زنده، جنبایی عرضی سر اسپرم، و میزان پراکسیداسیون لیپیدهای غشایی متاثر از اثر متقابل، بهبود یافته‌اند (05/0 > p)، در حالی که بالاترین سطح عصاره در روز آخر آزمایش، سبب کاهش جنبایی پیش‌رونده اسپرم شد (05/0 > p). نتیجه آنکه مصرف 100 یا 150 میلی‌گرم عصاره گل سرخ در کیلوگرم جیره به عنوان یک آنتی‌اکسیدان طبیعی می‌تواند سبب بهبود موثر کیفیت اسپرم خروس پس از انجماد-یخ‌گشایی شده و تا حدی اثرات منفی انجماد روی اسپرم را کاهش دهد.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Effects of Dietary Rose Extract on Qualititative Parameters of Frozen-Thawed Rooster Sperm

نویسندگان [English]

  • A.A. Ahmadian 1
  • M. Mehri 2
1 M.Sc. Department of Animal Science, Shahr-e-Qods Branch, Islamic Azad University, Tehran, Iran.
2 Assistant professor, Department of Animal Science, Shahr-e-Qods Branch, Islamic Azad University, Tehran, Iran.
چکیده [English]

The objective of the present study was to investigate the effects of rose (Rosa damascena) extract on the quality of frozen-thawed rooster spermatozoa. Sixteen roosters divided into four aliquots and received a diet containing 0, 50, 100, 150 mg/kg of rose extract. On the 0, 14, 28, 42, 56 and 70th day of experiment, semen fluid were collected and sperm motility characteristics including total motility, progressive motility, linearity (LIN), straight line velocity (VSL), amplitude of lateral head displacement (ALH), curvilinear velocity (VCL), average path velocity (VAP), and sperm viability, acrosome integrity and lipid peroxidation were evaluated after cooling-thawing procedure. The treatments with 100 and 150 mg of rose extract significantly improved post-thaw total motility, ALH, VSL, and sperm viability, and reduced lipid membrane peroxidation (P<0.05). The results showed that total motility, progressive motility, sperm viability, ALH, and lipid membrane peroxidation is affected by interaction between experimental diets × time, and improved (P<0.05). However, on the 70th day of experiment, highest level of rose extract significantly reduced progressive motility (P<0.05). In conclusion, 100 or 150 mg daily consumption of rose extract in the diet, as a natural antioxidant, can improve rooster sperm quality after frozen-thawed and reduce the adverse effects of freezing process during cryopreservation on the sperm.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Rose extract
  • Freezing
  • thawing
  • Sperm
  • rooster
1. Agarwal A., S. A. Prabakaran and T. M. Said. 2005. Prevention of oxidative stress injury to sperm. Journal of Andrology, 26: 654-60.
2. Agnieszka P., L. Ewa and N. Wojciech. 2012. Effect of cryopreservation on sperm parameters, lipid peroxidation and antioxidant enzymes activity in fowl semen. Theriogenology, 77: 1497–1504.
3. Aitken R. J., G. N. De Iuliis, Z. Gibb and M. A. Baker. 2012. New horizons on an old landscape oxidative stress, DNA damage and apoptosis in the male germ line. Reproduction in Domestic Animals, 47: 7–14.
4. Akhlaghi A., Y. Jafari Ahangari, B. Navidshad, Z. Ansari Pirsaraei, M. Zhandi, H. Deldar, M. R. Rezvani, M. Dadpasand, S. R. Hashemi, R. Poureslami and E. D. Peebles. 2014. Improvements in semen quality, sperm fatty acids, and reproductive performance in aged Cobb 500 breeder roosters fed diets containing dried ginger rhizomes (Zingiber officinale). Poultry Science, 93(5):1236-1244.
5. Amini M. R., H. Kohram, A. Zare-Shahaneh, M. Zhandi, H. Sharideh and M. M. Nabi. 2015. The effects of different levels of catalase and superoxide dismutase in modified Beltsville extender on rooster post-thawed sperm quality. Cryobiology, 70(3):226-32.
6. Baker H. W., J. Brindle, D. S. Irvine and R. J. Aitken. 2004. Protective effect of antioxidants on the impairment of sperm motility by activated polymorphonuclear leukocytes. Fertility and Sterility, 65: 411–419.
7. Blanco J. M., J. A. Long, G. Gee, A. M. Donoghue and D. E. Wildt. 2008. Osmotic tolerance of avian spermatozoa: influence of time, temperature, cryoprotectant and membrane ion pump function on sperm viability. Cryobiology, 1: 8-14.
8. Breque C., P. Surai and J. P. Brillard. 2006. Antioxidant status of the lower oviduct in the chicken varies with age and dietary vitamin E supplementation. Molecular Reproduction and Development, 73(8): 1045–1051.
9. Castro L.S., P. M. Assis, A. F. P. Siqueira, T. R. S. Hamilton, C. M. Mendes, J. D. A. Losano, M. Nichi, J. A. Visintin and M. E. O. A. Assumpção. 2016. Sperm oxidative stress is detrimental to embryo development: a dose-dependent study model and a new and more sensitive oxidative status evaluation. Oxidative Medicine and Cellular Longevity, 2016: 1-12.
10. Etches R. 1996. The Male Reproduction in Poultry. CAB International, New York, USA, pp. 208–233.
11. Hammerstedt R. H and J. K. Graham. 1992. Cryopreservation of poultry sperm: The enigma of glycerol. Cryobiology, 29: 26-38.
12. Katalanic V., M. Milos, T. Kullisic and M. Jukic. 2006. Screening of 70 medicinalplants forantioxidant capacity and total phenols. Food Chemistry, 94(4): 550–557.
13. Long J. A. 2006. Avian semen cryopreservation: what are the biological challenges? Poultry Science; 85: 232-236.
14. Malo C., L. Gill and F. Martin. 2010. Anti-oxidant supplementation improve boar sperm charasterictics and fertility after cryopreversation: comparison between systein and rosemary. Cryobiology, 61: 142-147.
15. Memar M., A. Zare Shahne, S. Zeinoddini, H. Kohram and M. J. Zamiri. 2013. Effect of Melatonin and Vitamin E on Frozen Semen Characteristics of Fars Indigenous Roosters. Iranian Journal of Animal Science. 43(3): 379-391.
16. Neild D. M., J. F. Brouwers, B. Colenbrander, A. Agüero and B. M. Gadella. 2005. Lipid peroxide formation in relation to membrane stability of fresh and frozen thawed stallion spermatozoa. Molecular Reproduction and Development, 72: 230 –38.
17. Nilgun G.B and B. Hasan. 2013. Phenolic compounds, antiradical activity and antioxidant capacity of oil-bearingrose (Rosa damascena Mill) extracts. Industrial Crops and Products, 41: 375-380.
18. Park N. C., H. J. Park, K. M. Lee and D. G. Shin. 2003. Free radical scavenger effect of rebamipide in spermprocessing and cryopreservation. Asian Journal of Andrology, 5: 195-201.
19. Perez L. J, A. Valcarcel, M. A. De Las Heras, D. F. Moses and H. Baldassarre. 1996. In vitro capacitation and induction of acrosomal exocytosis in ram spermatozoa as assessed by the chlortetracycline assay. Theriogenology, 45: 1037–1046.
20. Pietta P. G. 2000. Flavonoids as Antioxidants. Journal of Natural Products, 63: 1035-1042.
21. Sakhaee E., L. Emadi, and H. Siahkouhi. 2016. Histopathological evaluation of supportive effects of Rosa damascene on mice testes, following long term administration of copper sulfate. Asian Pacific Journal of Reproduction, 5(1): 46-50.
22. Shahverdi A., M. Sharafi, H. Gourabi, A. Yekta, V. Esmaeili, M. Sharbatoghli, E. Janzamin, M. Hajnasrollahi and M. Mostafayi. 2014. Fertility and flow cytometric evaluations of frozen-thawed rooster semen in cryopreservation medium containing low-density lipoprotein. Theriogenology, 83(1): 78-85.
23. Shoae A and M. J. Zamiri. 2008. Effect of butylated hydroxytoluene on bull sperm frozen in egg yolk-citrate extender. Animal Reproduction Science, 104: 414-418.
24. Surai P. F., J. P. Brillard, B. K. Speake, E. Blesbois, F. Seigneurin and N. H. Sparks. 2000. Phospholipid fatty acid composition, vitamin E content and susceptibility to lipid peroxidation of duck spermatozoa. Theriogenology, 53: 1025-1039.
25. Thiagarajan R and T. Valivitan. 2009. Antioxidant properties of green and black tea. Experimental Eye Research, 73(3): 393-401.
26. Thuwanut P., K. Chatdarong, M. Techakumphu and E. Axnér. 2008. The effect of antioxidants on motility, viability, acrosome integrity and DNA integrity of frozen-thawed epididymal cat spermatozoa. Theriogenology, 70(2): 233-40.
27. Zhang Y. Y. 2006. Semen characterization and sperm storage in Cabots Tragopan. Poultry Science, 85: 892-898.
28. Zini A., K. Garrels and D. Phang. 2000. Antioxidant activity in the semen of fertile and infertile men. Urology, 55 (6): 922-926.