بررسی اثرات سطوح مختلف پرو‌بیوتیک بتاپلاس بر ساختار بافت‌شناسی دوازدهه بلدرچین ژاپنی (Coturnix Japonica)

نوع مقاله : مقاله کامل

نویسنده

عضو هیات علمی موسسه تحقیقات واکسن و سرم‌سازی رازی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی

چکیده

یکی از روش‌های نوین جهت حفظ سلامت گله، استفاده از پرو‌بیوتیک‌ها به جای آنتی بیوتیک‏ها می‌باشد. هدف از این تحقیق بررسی اثر سطوح مختلف پرو‌بیوتیک بتاپلاس در جیره غذایی بر هیستومورفومتری بخش دوازدهه بلدرچین ژاپنی بود. در این مطالعه،تعداد 288 قطعه جوجه بلدرچین ژاپنی، در قالب طرح بلوک کاملاً تصادفی ودر شش گروه مورد استفاده قرار گرفتند.شش گروه مورد استفاده به ترتیب شامل یک گروه شاهد با دریافت جیره معمولی، گروه‌های دریافت‌کننده سه سطح 5/0، 1 و 5/1گرم در کیلوگرم از پرو‌بیوتیک بتاپلاس، گروه دریافت‌کننده بتاپلاس با دوز 1 گرم بر کیلوگرم به همراه جیره با کمبود پروتئین و نهایتاً گروه تیماربا دریافت جیره با کمبود پروتئین و بدون پرو‌بیوتیک بود. پس از 5 هفته،بلدرچین‌ها کشتار و نمونه‌های روده جهت انجام مراحل بافت‌شناسی اخذ شدند. روده‌ها پس از فیکس شدن وارد مراحل بافت‌شناسی شده و پس از تهیه مقاطع بافتی از نظر طول‌ وضخامت پرزها، عمق وعرض کریپت‌ها، ضخامت لایه عضلانی و اپی‌تلیوم و تعداد سلول‌های جامی‌شکل مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج حاصل از این بررسی نشان داد که پروبیوتیک بتاپلاس سبب افزایش معنی‌دار فراسنجه‌های طول پرز، عمق کریپت و ضخامت لایه اپی‌تلیال می گردد(05/0>P).در نهایت چنین می‌توان نتیجه‌گیری کرد که استفاده از بتاپلاس می‌تواند با بهبود فراسنجه‌های بافتی بخش دوازدهه، نقش قابل توجهی در ارتقاء عملکردگوارشی گله‌های بلدرچین داشته باشد.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Study on the effects of betaplus probiotic on the duodenal histology in Japanese quail (Coturnix Japonica)

نویسنده [English]

  • Mohammad Reza Asadi
Razi Vaccine & Serum Research Institute, Agricultural Research, Educationa and Extension Organisation (AREEO), Tehran, Iran.
چکیده [English]

Use of probiotics instead of antibiotics is one of the new methods to maintain herd health. This study was conducted to evaluate the effects of different levels of dietary betaplus probiotic on duodenal histomorphometry in Japanese quail. In this study 288 Japanese quail were subjected in a randomized block design within 6 groups. 6 groups included a control group receiving normal diet, groups receiving three levels of betaplus probiotic (0.5, 1and1.5 g/kg diet), group receiving betaplus at the dose rate of 1g/kg diet with protein deficiency and finally, group receiving diet with protein deficiency and without probiotic. After 5 weeks, quails were slaughtered and intestinal samples were collected. After fixation and preparation of histological sections, villi length and thickness, crypts depth and width, epithelial and muscular thickness and the number of goblet cells were evaluated. The results showed the significant increase in parameters including villi length, crypt depth, and thickness of the epithelium in groups received beta-plus probiotic(P<0.05). Finally, it can be concluded that use of betaplus probiotic may have a significant role in increasing the digestive efficiency of quail herds by improving tissue parameters of the duodenum.

کلیدواژه‌ها [English]

  • histomorphometric
  • quail
  • Probiotic
  • betaplus
  • intestine
1. خسروی نیا، ح. و رازانی، ک. (1388).ایده‌های نوین پیرامون مواد محرک رشد در تغذیه طیور.چاپ اول، انتشارات پرتو واقعه.
2. ولی، ن. (1388). اصول پرورش بلدرچین. چاپ اول، انتشارات سامان دانش.
3. Angel, C.R. 1991. Long segment filamentous organism observed in poults experimentally infected with stunting syndrome agent. Avian Diseases 34: 994-1001.
4. Antheony, C., J. Neguyen and A. Griffian. 1999. In vitro and in vivo evaluation of effects of sodium caprate on enteral peptide absorbtion and mucosal morphology. International journal of pharmaceutics 191: 15-24.
5. Babazadeh, D., T. Vahdatpour., H. Nikpiran., M.A. Jafargholipour And S. Vahdatpour. 2011. Effects of probiotic, prebiotic and synbiotic intake on blood enzymes and performance of Japanese quails (Coturnix japonica). Indian Journal of Animal Sciences 81: 870–874.
6. Bancroft, J.D. and Camble, M. 2013. Theory and practice of Histological Technique.5thedition. Churchill livingstone ednburgh, London, New York, Philadelphia, Oxford, Sydney and Torento. 179-220.
7. Bayer, R.C. 1975. Cahractristics of the absorptive surface of the small intestine of chicks. Poultry Science 54: 155-169.
8. Biochem company. 2014. Products for poultry. Feed safety for food safety. www. Biochem.net
9. Collins, J.K., G.C. O'sullivan., G.M. Thornton., M.M. O'sullivan and E. Geraldin. 2007. Probiotic strains from Lactobacillus salivarius and antimicrobial agents obtained there from. International Dairy Journal 7: 65-45.
10. Duke, G.E. 1986. Avian physiology. 4th edition. Springer verlage. N.Y: 269-288.
11. Hampson, D.J. 1986. Alteration in piglet small intestinal structure at weaning. Research in Veterinary Science 40: 19-40.
12. Jin, L.Z., Y.W. Ho., N. Abdullah and S. Jalaudin. 1996. Influence of dried Bacillus subtilis and lactobacilli cultures on intestinal microflora and performance in broilers. Asian- Australian Journal of Animal Science 9: 99–107.
13. Kruger, W.F., J.W. Bradley and V. pitterson. 1977. The interaction of gentian violet and lactobacillus organism in the diet of leghorn hens. Poultry Science 56: 480-486.
14. Leeson, S and J.D. Summers. 2008. Protein and amino acids in Scott's Nutrition of the Chicken. 3rd edition:126–127.
15. Liu, J.R., S.F. Lai and B. Yu. 2007. Evaluation of an intestinal Lactobacillus reuteri strain expressing rumen fungal xylanase as a probiotic for broiler chickens fed on a wheat-bassed diet. British Poultry Science 48: 507-514.
16. Marioka, A., E. Santin., S. Sugeta., J.G. Almeida and M. Macari. 2000. Utilization of probiotics, probiotics or synbiotics in broiler chicken diets. Revista Brasileria de Cinecia Avicola 3: 75-82.
17. Panada, A.K., M.R. Reddy., S.V. Rama Rao., M.V.L.N. Raju and N.K. Paraharaj. 2000. Growth carcass caracteristics, immunocomponente and response to Escherichia coli of broiler fed diets with various level of probiotic. Archive fur geflugelkunde 64: 152-156.
18. Sissons, J.W. 1989. Potential of probiotic organisms to prevent diarrhea and promote digestion in farm animal: a review. Journal of Food and Agicultural Science 49:1-13.
19. Teshfam, M., S. Rahimi and K. Karimi. 2004. Effect of various levels of Probiotic on Morphology of Intestinal Mucosa in Brioler chicks. Journal of Tehran veterinary faculty 60: 205-211.
20. Vali, N., M.A. Edriss and H.R. Rahmani. 2005. Comparison between hatching of two quail stains. Pakistan Journal of Biological Science 8: 1062-1063.
21. Zeweil, H.S and F.S.A. Ismail. 1998. Effect of probiotic or herbal feed additives on the production and egg quality of laying Japanese quail hens. The Journal of Agricultural Science 23: 1039-1048.