ارزیابی اثر ضد قارچی عصاره‌های آبی گل ختمی و گل میخک علیه جدایه‌های قارچی آسپرژیلوس و پنی‌سیلیوم

نوع مقاله : مقاله کامل

نویسندگان

1 دپارتمان فارماکولوژی دانشکده دامپزشکی دانشگاه شهرکرد

2 دپارتمان پاتوبیولوژی دانشکده دامپزشکی دانشگاه شهرکرد

چکیده

با توجه به شناسایی عوارض جانبی داروهای ضد قارچ و توسعه قارچ مقاوم در برابر داروهای ضد قارچی، علاقه رو به رشدی برای جایگزینی داروهای ضد قارچ با داروهای گیاهی که دارای خواص ضد قارچی باشند، وجود دارد. مطالعه حاضر به منظور ارزیابی اثرات ضد قارچی عصاره های آبی گل ختمی و گل میخک در دو گونه از قارچ های ساپروفیت شامل گونه های پنی سیلیوم و آسپرژیلوس انجام شد. در این مطالعه تجربی، اثرات ضد قارچی عصاره های آبی گل ختمی و گل میخک در چهار غلظت 25/6، 5/12، 25 و 50 میلی گرم در کیلوگرم مورد بررسی قرار گرفت. نتایج حاصل از مطالعه نشان داد که عصاره های آبی گل ختمی و گل میخک دارای اثر ضد قارچی بر علیه قارچ پنی سیلیوم در تمام غلظت های مورد استفاده است. عصاره آبی گل ختمی با غلظت 25 و 50 میلی گرم در کیلوگرم دارای اثرات ضد قارچی علیه قارچ آسپرژیلوس بود، در حالی که عصاره آبی گل میخک در تمام غلظت ها دارای اثر مهاری علیه آسپرژیلوس بود. نتایج حاصل از این مطالعه اثرات ضد قارچی این داروهای گیاهی بر گونه های پنی سیلیوم و آسپرژیلوس را نشان داد.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

The evaluation of antifungal effects of Althaea officinalis and Syzygium aromaticum aqueous extracts against Penicillium spp and Aspergillus spp isolates

نویسندگان [English]

  • Saied Habibian Dehkordi 1
  • H. Sadeghi 1
  • R. Rahimi 1
  • A. Ebrahimi 2
1 Department Pharmacology, Faculty of Veterinary Medicine, Shahrekord University, Iran. Sadeghi,
2 Department Pathobiology, Faculty of Veterinary Medicine, Shahrekord University, Iran.
چکیده [English]

Due to identification of antifungal drugs side effects and development of antifungal drugs-resistant fungi, there are growing interest to replace antifungal drugs with the herbal remedies that have antifungal properties. The present study was conducted to evaluate the antifungal effects of Althaea officinalis and Syzygium aromaticum aqueous extracts on the two species of saprophytic fungi including Penicillium spp and Aspergillus spp. Antifungal effects were assessed at four different concentrations including 6.25, 12.5, 25 and 50 mg/ml. The results of the present study revealed that Althaea officinalis and Syzygium aromaticum aqueous extracts have antifungal effects against Penicillium spp in all applied concentrations. Althaea officinalis aqueous extract had antifungal effects against Aspergillus spp at the concentration of 25 and 50 mg/ml, however, Syzygium aromaticum aqueous extract had an inhibitory effect on Aspergillus spp at all concentrations. The results demonstrate ameliorative effects of these herbal remedies on Penicillium spp and Aspergillus spp Furthermore, these results indicate that the antifungal effect of Syzygium aromaticum is greater than Althaea officinalis.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Althaea officinalis
  • Syzygium aromaticum
  • Penicillium spp
  • Aspergillus spp

1. Ali Shah, S. M., N. Akhtar, M. Akram, P. Akhtar Shah, T. Saeed, K. Ahmed, and H. M. Asif. 2011. Pharmacological activity of Althaea officinalis L. Journal of Medicinal Plants Research, 5(24):662-666.
2. Al-Snafi, A. E. 2013. The pharmaceutical importance of Althaea officinalis and Althaea rosea: a review. International Journal of PharmTech Research, 5(3): 1378-1385.
3. Ayatolahi Mousavi, S. A., H. Abdollahi and N. Kazemipour. 1996. Investigation of antifungal activity of 10 methanol extracts of medicinal herbs. Journal of Kerman University of Medical Sciences, 3(3): 115-122. (In Farsi).
4. Bennett, J. W. and M. Klich, 2003. Mycotoxins. Clinical Microbiolog Review, 16(3): 497-516.
5. Bluma, R. V. and M. G. Etcheverry. 2008. Application of essential oils in maize grain: impact on Aspergillus section Flavi growth parameters and aflatoxin accumulation. Food Microbiology, 25(2): 324-334.
6. Chaieb, K., H. Hajlaoui, T. Zmantar, A. B. Kahla-Nakbi, M. Rouabhia, K. Mahdouani and A. Bakhrouf. 2007. The chemical composition and biological activity of clove essential oil, Eugenia caryophyllata (Syzigium aromaticum L. Myrtaceae): a short review. Phytotherapy Research, 21(6): 501-506.
7. Evans, E. G. V. and M. D. Richardson. 1989 Medical Mycology: A Practical Approach (The Practical Approach Series). Oxford: IRL Press, pp: 235-259.
8. Guan, W., S. Li, R. Yan, S. Tang and C. Quan. 2007. Comparison of essential oils of clove buds extracted with carbon dioxide and other three traditional extraction methods. Food Chemistry, 101(4): 1558- 1564.
9. Heidtmann-Bemvenuti, R., G. L. Mendes, P. T. Scaglioni, E. Badiale-Furlong and
L. A. Souza-Soares. 2011. Biochemistry and metabolism of mycotoxins: A review. African Journal of Food Science, 5(16): 861-869.
10. Omidbeygi, M., M. Barzegar, Z. Hamidi and H. Naghdibadi. 2007. Antifungal activity of thyme, summer savory and clove essential oils against Aspergillus flavus in liquid medium and tomato paste. Food Control, 18(12): 1518-1523.
11. Paster, N., M. Menasherov, U. Ravid and B. Juven. 1995. Antifungal activity of oregano and thyme essential oils applied as fumigants against fungi attacking stored grain. Journal of Food Protection, 58: 81-85.
12. Razzaghi-Abyaneh, M., M. Shams-Ghahfarokhi, M. Kawachi, A. Eslamifar, O. J. Schmidt, A. Schmidt, A, Allameh and T. Yoshinari. 2006. Ultrastructural evidences of growth inhibitory effects of a novel biocide, Akacid® plus, on an aflatoxigenic Aspergillus parasiticus. Toxicon, 48(8): 1075-1082.
13. Soliman, K. M. and R. I. Badeaa. 2002. Effect of oil extracted from some medicinal plants on different mycotoxigenic fungi. Food and Chemical Toxicology, 40(11): 1669-1675.
14. Tajkarimi, M. M., S. A. Ibrahim and D. O. Cliver. 2010. Antimicrobial herb and spice compounds in food. Food Control, 21(9): 1199-1218.
15. Xu, B. J., X. Q. Jia, L. J. Gu and C. K. Sung. 2006. Review on the qualitative and quantitative analysis of the mycotoxin citrinin. Food Control, 17(4): 271-285.
16. Yahyazadeh, M., R. Omidbaigi, R. Zare and H. Taheri. 2008. Effect of some essential oil on mycelial growth of Penicillium digitatam sacc. World Journal of Microbiology and Biotechnology, 24(8): 1445-1450.