اثر استفاده از پری بیوتیک، گیاهان داروئی و اسیدآلی به عنوان جایگزین آنتی بیوتیک بر عملکرد و قابلیت هضم ظاهری مواد مغذی جوجه‌های گوشتی

نویسندگان

1 دانشجوی کارشناسی ارشد گروه علوم دامی دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس

2 استاد گروه پرورش و تولید طیور دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس

3 استادیار گروه پرورش و تولید طیور دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس

چکیده

این تحقیق به منظور بررسی اثر پری بیوتیک، گیاهان داروئی و اسیدآلی به عنوان جایگزین آنتی بیوتیک بر عملکرد و قابلیت هضم ظاهری پروتئین خام، چربی خام و انرژی به مدت شش هفته با استفاده از 192 قطعه جوجه گوشتی سویه کاب 500 در قالب طرح بلوک کامل تصادفی با 6 تیمار، 4 تکرار و 8 قطعه جوجه گوشتی در هر تکرار در شرایط قفس انجام گردید. گروه های آزمایشی شامل گروه شاهد (بدون افزودنی غذایی) و گروه های حاوی افزودنی شامل آنتی بیوتیک  (ppm virginiamycin 15)، مخلوط گیاهان داروئی (ppm digestarom 450)، پری بیوتیک (1/0 درصد  MOS)، اسیدآلی (2/0 درصد مخلوط نمک های اسیدآلی) و مخلوط پری بیوتیک و اسیدآلی (1/0 درصد MOS 1+ 2/0 درصد مخلوط نمک های اسید آلی) بودند. تیمارهای آزمایشی اثر معنی داری بر وزن بدن و ضریب تبدیل غذایی نداشتند (05/0 <p)، ولی تاثیر معنی داری بر خوراک مصرفی داشتند (05/ 0> p). قابلیت هضم ظاهری پروتئین خام، چربی خام و انرژی در دو دوره رشد و پایانی تحت تاثیر گروه های آزمایشی قرار نگرفت (05/0 <p). 

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Effects of medicinal plant, prebiotic, probiotic and antibiotic on intestinal morphology and nutrient digestibility of broilers chickens

نویسندگان [English]

  • S.V Marashi saraei 1
  • F Shariatmadari 2
  • M.A Alizadehsadrdaneshpour 1
  • M.A Karimi Torshizi 3
1 MSc Students of Animal Science Department, Agricultural College, Tarbiat Modarres University. Tehran. Iran
2 Professor, of Animal Science Department, Agricultural College, Tarbiat Modarres University. Tehran. Iran
3 Assiatant Professor of Animal Science Department, Agricultural College, Tarbiat Modarres University. Tehran. Iran
چکیده [English]

The present experiment was carried out to determine the effects of  antibiotic  growth promoters, blend of medicinal plants, prebiotic and organic acid on performance and nutrients apparent digestibility in a six week period, using one hundred ninety two one- day- old broiler chicks (Cobb 500) on a randomized complete block design experiment with six treatments consisting of 4 replications and 8 chicks per pen in cage condition. Experiment treatments were included: 1- Control (without growth promoters) 2- Antibiotic (15 ppm Virginiamycin ) 3- Blend of Medicinal Plants (450 ppm Digestarom) 4- Prebiotic (0.1 % Immunowall)  5- organic acid (0.2% blend of organic acid salts)  6- mixture treatment 4 and 5. Body weight gain and feed conversion ratio were not affected by dietary treatments (p>0.05).However feed intake significantly were affected experimental groups. No significant differences in nutrients apparent digestibility compared with control were observed in starter and grower periods. 

کلیدواژه‌ها [English]

  • wheat
1- Anonymous. (1997)  CRINA HC for poultry based on essential oils, Akzo Nobel. ##

2- Basset, R. (2000) Oregano’s positive impact on poultry production. World Poultry, Elsevier, 16: 31-34.##

3- Boling, S.D., Snow, J.L., Parsons, C.M. and Baker, D.H. (2001) The effect of citric acid on calcium and phosphorus requirements of chicks fed corn-soybean meal diets. Poultry Science 80: 783-788.##

4- Cave, N.A.G. (1978) The influence of non-sterified fatty acids on feeding activity of chicks. Poultry Science, 57: 1124-1128. ##

5- Cave, N.A.G. (1984) Effect of dietary propionic acids on feed intake in chicks. Poultry Science, 63: 131-134.##

6- Finuance, M.C., Dawson, K.A., Spring, P., and Newman, K.E. (1999) The effect of mannan-oligosaccharide on the composition of the microfloa in turkey poultry. Poultry Science, 78:77-86.##

7- Gibson, G.R. and Roberfroid, M.B. (1995) Dietary modulation of the human colonic microbiota: introducing the concept of prebiotics. Journal of Nutrition, 125:1401-1412.##

8- Halle, I., Thomann, R. Bauermann, U., Henning, M. and Kohler, P. (2004) Effects of a graded supplementation of herbs and essential oils in broiler feed on growth and carcass traits. Landbauforshung Volkenrode, 54: 219-229.##

9- Huang, R.L., Yin, Y.L., Wu, G.Y., Zhang, T.J., Li, L.L., Li, M.X., Tang, Z.R., Zhang, J., Wang, B., He, J.H. and Nie, X.Z. (2005) Effect of dietary oligochitosan supplementation on illeal nutrient digestibility and performance in broilers. Poultry Science, 84: 1383-1388.##

10- ]Iji, P.A., Saki, A.A. and Tivey, D.R. (2001)  Intestinal structure and function of broiler chickens on diets supplemented with a mannan oligosaccharide. Journal Science Food Agriculture, 81:1138-1192.##

11- Lee, K.W., Everts, H., Kappert, H.J., Frehner, M., Losa, R. and Beynen, A.C. (2003a) Effects of dietary essential oil components on growth performance,   digestive enzymes and lipid metabolism in female broiler chickens. British Poultry Science, 44:450-457.##

12- Lee, K.W., Everts, H, Kappert, H.J., Wouterse, H., Frehner, M., and Beynen, A.C. (2004d) Cinnamanaldehyde, but not thymol, counteracts the carboxymethyl cellulose-induced growth depression in female broiler chickens. Int. J. Poultry Science, 3: 608-612.##

13- Radcliffe, J. (2000) British supermarkets: forging changes in poultry nutrition. Australian Poultry Science Symposium, 12: 25-31.##

14- Ristic, M. and Damme, K. (2001) Chaning from animal to vegetable protein at fattening: consequence on carcass and meat quality of broiler. Die Fleischwirtschaft, 81: 114-116.##

15- Shafey, T.M.,  Mufarei, A.S., Shalaby, M.I., Jarelnabi, A.J. (2001) Effects of mannan oligasaccharides on antibody response to infectious bronchitis, infectious bursal disease and Newcastle disease in chickens. Journal Appl. Anim. Res, 19: 117-127.##

16- Spring, P., Wenk, C., Dawson, K.A. and Newman, K.E. (2000) The effects of dietary mannan-oligosaccharides on cecal parameters and concentrations of enteric bacteria in the ceca of salmonella-challenged broiler chicks. Poultry Science, 79: 205-211.##

17- Thompson, J.L. and Hinton, M. (1997) Antibacterial activity of formic and propionic acids in the diet of hens on Salmonellas in the crop. Br. Poultry Science, 38: 59-65 ##

18-  Waldroup, A., Kaniawato, S. and Mauromoustakos, A. (1995)Performance  characteristics and microbiological aspects of broiler fed diets supplemented with organic  acids. Journal of Food Protection, 58: 482-489##

19- Xu, Z.R., Hu, C.H. Xia, M.S.  Zhan, X.A.  and Wang, M.Q. (2003) Effects of dietary fructo oligosaccharide on digestive enzyme activities. Intestinal microflora andmorphology of male broilers. Journal Animal Sciience, 82: 1030-1036.##