تأثیر سطوح مختلف اسیدآمینه ی لیزین در جیره ی غذایی مرغ های مادر گوشتی آرین بر روی سیستم ایمنی و برخی صفات بیوشیمیایی سرم خون

شناسنامه علمی شماره

نویسندگان

1 گروه علوم دامی،دانشگاه آزاد اسلامی، واحد اراک

2 عضو هیئت علمی مؤسسه تحقیقات علوم دامی کشور

3 استاد گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تهران

4 گروه علوم دامی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم و تحقیقات تهران

چکیده

این تحقیق به منظور تعیین اثرات سطوح مختلف اسیدآمینه ی لیزین بر روی سیستم ایمنی و برخی صفات بیوشیمیایی سرم خون مرغ های مادر گوشتی آرین انجام شد. برای این منظور تعداد 192 قطعه مرغ مادرگوشتی آرین و 24 قطعه خروس در قالب طرح کاملا تصادفی با 6 تیمار(جیره هایی با سطوح 50/0، 57/0،  64/0، 71/0،  78/0 و 85/0 درصد لیزین) در 4 تکرار و 8 پرنده در هر واحد آزمایشی مورد استفاده قرار گرفتند. مرغ ها به مدت 12 هفته ( از سن52 الی 64 هفتگی) با جیره های آزمایشی تغذیه شدند. جیره ها از لحاظ همه ی مواد مغذی یکسان بودند بطوری که تنها عامل متغیر میزان لیزین موجود در آن ها بود. در این آزمایش تیتر(عیار) ایمونوگلوبولین های M و G ، ایمنی خونی و تست حساسیت پوستی مورد ارزیابی قرار گرفت و همچنین معرف های فیزیولوژیک شامل پروتئین تام ، آلبومین ، گلوبولین و اسید اوریک سرم خون در سنین 56 و 60 هفتگی اندازه گیری گردیدند. نتایج حاصله نشان داد که افزایش سطح لیزین جیره تا 64/0 درصد تیتر پادتن علیه گلبول های قرمز گوسفند، میزان پروتئین تام و آلبومین سرم را به طور معنی داری افزایش داد(05/0>P). اسیداوریک سرم تحت تأثیر معنی دار سطوح مختلف لیزین قرار نگرفت. سطوح مختلف لیزین جیره بر روی تعداد گلبول های سفید اثر معنی دار داشت، همچنین ایمونوگلوبولین های M و G روند افزایشی داشتند و در مورد IgM این افزایش معنی دار بود. نتایج تست حساسیت پوستی نیز حاکی از بهبود غیر معنی داری در سیستم ایمنی با افزایش میزان لیزین جیره ی غذایی بود. به طور کلی اسیدآمینه ی لیزین بر روی سیستم ایمنی ، پروتئین تام و آلبومین سرم خون مرغ مادر تأثیرگذار می باشد به طوری که در برآورد و تأمین نیاز پرنده به این اسیدآمینه علاوه بر صفات تولیدی بایستی فراسنجه های ایمنی و فیزیولوژیکی را نیز برای دستیابی به سطح مطلوب عملکرد در نظرگرفت. نتایج این تحقیق نشان داد که نیاز لیزین مرغ های مادر گوشتی به خصوص در مورد پاسخ به فراسنجه های ایمنی و فیزیولوژیکی بیشتر از پیشنهادات (1994)NRC می باشد.  

عنوان مقاله [English]

Effects of different levels of lysine amino acid in Arian broiler breeders diets on immunity and some blood biochemical traits

نویسندگان [English]

  • J Fakhraei 1
  • H Lotfollahian 2
  • M Shivazad 3
  • M Chamani 4
1 Department of Animal Science, Arak Branch, Islamic Azad University, Arak, Iran
2 Research Institute of Animal Science, Karaj, Iran
3 Animal Science Department, Tehran University, Tehran, Iran
4 Department of Animal Science, Science and Research Branch, Islamic Azad University, Tehran, Iran
چکیده [English]

     The aim of the present study was to determine the effects of different levels of lysine amino acid on immunity and some blood biochemical parameters of broiler breeder hens. The treatments were consisted of 6 levels of lysine (0.50, 0.57, 0.64, 0.71, 0.78 and 0.85%) and were used in a completely randomized design with 4 replicates and 8 hens in each pen from 52 to 64 weeks of their rearing period. The hens were selected according to the very nearly the same body weight (3600 ±15 g) for maximum uniformity in treatments groups. Amino acids profile and composition of all diets were similar except of lysine levels. The results of physiological indicators showed that the different levels of dietary lysine had a significant effect on the blood serum albumin and total protein concentration (P<0.05). Increasing lysine levels of diets to 0.64% was resulted in significant increase in antibody titer against sheep red blood cell(SRBC), IgM, serum albumin and total protein (P<0.05). An increased IgG and blood serum globulin level were evident but were not significant. Blood serum uric acid level not significantly affected by lysine. The results of cutaneous sensitivity to PHA-P showed a not significant improvement in immune system. It is concluded that lysine had significant effects on immunity system, total protein and albumin so in estimating of requirement of lysine in broiler breeders in addition to production responses be immunity and physiological parameters must considered for optimal performance. In conclusion results of this study indicate that lysine needs may be higher than suggested by NRC (1994), especially in support of improved immunity and physiological characteristics. 

کلیدواژه‌ها [English]

  • Chlorophyll
1- AOAC. (1995) Official Methods of Analysis (16th edition). Association of Official Analytical Chemists, Washington, DC.
2- Baker, DH. (1997) Ideal amino acid profiles for swine and poultry and their applications in feed formulation. Biokyowa
Technical Review. 9:1-24.
3- Bateman, A., Roland, D. A. and Bryant. M. (2008) Optimal methionine + cysteine / lysine ratio for first cycle of egg production in commercial leghorns. In. J. Poult. Sci. 7: 932-939.
4- Campbell, T. W., and Coles. E. H. (1986) Avian clinical pathology.In: Veterinary Clinical Pathology. Edited by E.H.
Coles. 4 th ed. W.B. Saunders Co. Philadelphia.
5- Chen, C., Sander, J. E. and Dale. N. M. (2003) The effect of dietary lysine deficiency on the immune response to Newcastle
disease vaccination in chickens. Avian Disease. 47: 1346-1351.
6- Chi, M. S. و and Speers. G. M. (1976) Effects of force feeding diet containing varing amount of lysine on plasma free amino
acids in laying hens. Poult. Sci. 56: 521-528.
7- Corrier, D. E., and Deloach. J. R. (1990) Evaluation of cell mediated, cutaneous basophil hypersensitivity in young chickens
with an interdigital skin test. Poult. Sci. 69: 403-408.
8- Dasgupta, M., Shaekey J. R. and Wu. G. (2005) Inadequate intakes of indispensable amino acids among homebound older
adults. J. Nut. Elderly. 24: 85-99.
9- Dein, F. J. (1986) Hematology. In: Clinical Avian Medicine and Surgery. Edited by Harrison, G.J. and Harrison, L.R., 1st ed. W.B. Saanders Co. Philadelphia. PP: 174-191.
10- Delhanty, J. J., and Salomon. J. B. (1966) The nature of antibodies to goat erythrocytes in the developing chicken. J. of
Immunology, 11: 103-113.
11- Dibner, J. J., and Ivey. F. J. (1990) Hepatic protein and amino acid metabolism in Poultry. Poult. Sci. 69: 1188-1194.
12- Fernandez, F. I., Nieto, R. Augilera J. F., and Prieto. C. (1996) The use of the excretion of nitrogen containing compound as an indirect index of the adequacy of dietary protein in chicks. Anim. Sci. 63: 307-314.
13- Fisher, C. (1998) Amino acid requirements of broiler breeders. Poult. Sci. 77: 124-133.
14- Harms, R. H., and Ivey. F. J. (1992) An evalution of the protein and lysine requirement for broiler breeder hens. J. Appl.
Poult. Res. 1: 308-314.
15- Hiramoto, K., Muramatsu, T. and Okumura. J. (1990) Effect of methionine and lysine deficiencies on protein synthesis in the
liver and oviduct and in the whole body of laying hens. Poult. Sci. 69: 84-89.
16- Humphrey, B. D., Stephensen, C. B. Calvert, C.C. and Klasing. K.C. (2006) Lysine deficiency and feed restrition independently alter cationic amino acid transporter expression in chickens. Comparative Biochemistry and Physiology. Part A. 143: 218-227.
17- Isakov, N., Feldmann, M. and Segel. S. (2005) The mechanism of modulation of humoral immune responses after injection of
mice with SRBC. J. Immunology. 128: 969-975.
18- Kaneko, J. J. (1989) Clinical Biochemistry of Domestic Animals. 4 th ed. Academic Press. Inc. New york.
19- Kidd, M.T., Kerr, B. J. and Anthony. N. B. (1997) Dietary interaction between lysine and threonine in broilers. Poult. Sci.
76: 608-614.
20- Klasing, K. C. (2007) Nutrition and the immune system. Gordon Memorial Lecture. British Poultry Sci. 48: 525-537.
21- Konashi, S., Takahashi, K. and Akiba. Y. (2000) Effects of dietary essential amino acid deficiencies on immunological
variables in broiler chickens. Br. J. Nut. 83: 449-456.
22- Leeson, S. and Summers. J. D. (2001) Nutrition of the chicken, 4 th ed. University books, Gueiph, Ontario, Canada.
23- Maxwell, M. H. and Robertson. G. W. (1998) The avian heterophilic leukocyte: A review. Worlds Poult. Sci. J. 54: 155-
178.
24- National Research Council. (1994) Nutrient Requirements of Poultry. 9th rev. ed.Washington, DC, USA, National Academy Press.
25- Nelson, N. A., Lakshmanan, N. and Lamont. S. J. (1995) Sheep and blood cell and brucella abortus antibody response selected for multitrait immuno competence. Poult. Sci. 74: 1603-1609.
26- Samadi, G. and Liebert. F. (2007) Lysine requirement of fast growing chickens-Effects of age, sex, level of protein deposition and dietary lysine efficiency. J. Poult. Sci. 44: 63-72. 27- SAS. (2002) SAS Users Guide: Statistics, version 7.0 (Cary, NC, USA, Statistical Analysis Institute, Inc.).
28- Siegel, H. S. and Gross. W.G. (1983) Evaluation of the heterophil/lymphocyte ratio as a measure of stress in chicken.
Avian Diseases, 27: 972-979.
29- Smith, W. K. (1978) The amino acid requirement of laying hen: models for calculation. 1.Physiological Background. Wourld
Poult. Sci. J. 34: 81-96.
30- Sturkie, P. D. (1986) Physiology. 4 th ed. Springer verlag. New york.
31- Thomas, O. P., Twining, P.V. and Bossard. E. H. (1977) The available lysine requirement of 7-9 week old sexed broiler chicks. Poult. Sci. 56: 57-60.