بررسی اثرات استفاده از افزودنی های پروتکسین، اسید پروپیونیک و مخلوط آنها بر عملکرد جوجه های گوشتی

شناسنامه علمی شماره

نویسندگان

1 عضو هیأت علمی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان

2 دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان

چکیده

به منظور بررسی اثرات استفاده از افزودنی های پروتکسین، اسید پروپیونیک و مخلوط آنها بر عملکرد جوجه های گوشتی، آزمایشی با 320 قطعه جوجه ی یک روزه ی مخلوط دو جنس نر و ماده ی سویه ی کاب در 4 تیمار و 5 تکرار که هر تکرار مشتمل بر 16 قطعه جوجه بود، در قالب یک طرح کاملاً تصادفی به مدت 42 روز انجام گردید. جیره های آزمایشی عبارت بودند از 1) جیره ی پایه بدون افزودنی، 2) جیره ی پایه با 01/0 درصد پروتکسین، 3) جیره ی پایه با 2/0 درصد اسید پروپیونیک 3) جیره ی پایه با 01/0 درصد پروتکسین و 2/0 درصد اسید پروپیونیک. فراسنجه های افزایش وزن روزانه، خوراک مصرفی و ضریب تبدیل غذایی به صورت هفتگی اندازه گیری شدند. نتایج حاصل از آزمایش نشان داد که استفاده از پروتکسین باعث بهبود افزایش وزن در هفته ی اول می شود. در هفته ی چهارم، گروه مصرف کننده ی تیمار حاوی اسید پروپیونیک، مصرف خوراک و ضریب تبدیل غذایی پایین تری نسبت به سایر گروه های آزمایشی داشت. در هفته ی پنجم، جوجه های دریافت کننده ی تیمارهای حاوی پروتکسین و مخلوطی از پروتکسین و اسید پروپیونیک، ضریب تبدیل غذایی بهتری نسبت به بقیه ی گروه های آزمایشی داشتند. جوجه های دریافت کننده ی تمامی تیمارهای حاوی مواد آزمایشی، خصوصاً تیمار حاوی اسید پروپیونیک، انرژی مصرفی و بازده انرژی مصرفی بهتری در مقایسه با تیمار شاهد داشتند. بر اساس نتایج به دست آمده در این آزمایش، می توان استفاده از این افزودنی ها، خصوصاً اسید پروپیونیک را به عنوان افزودنی های محرّک رشد مناسب، در تغذیه ی جوجه های گوشتی پیشنهاد کرد.

عنوان مقاله [English]

Investigation the effects of using protexin, propionic acid growth promoters and blend of them on broilers performance

نویسندگان [English]

  • A Khosravi 1
  • F Boldaji 1
  • B Dastar 2
  • S Hasani 2
1 Scientific Member of Gorgan University
2 Gorgan University
چکیده [English]

This experiment was conducted to investigate the effects of using protexin, propionic acid growth promoters, and a blend of them on broilers performance. In a completely randomized design, three hundreds and twenty unsexed 1-d-old chicks were divided into four groups. Dietary treatments were consisted of 1) control diet without any supplement, 2) the control diet + 0.01 % protexin, 3) the control diet + 0.2 % propionic acid, 4) the control diet + 0.01 % protexin + 0.02 % propionic acid. Body weight gain and feed intake were measured weekly. In the first week, the use of protexin and propionic acid increased body weight. In the fourth week, the group fed a diet supplemented with propionic acid had lower feed intake and feed conversion ratio than the others groups. In the fifth week, the broilers fed with protexin and a blend of protexin and propionic acid had better feed conversion ratio compared to the others experimental units. The birds fed with all of the feed additives, especially propionic acid, had betted energy intake and energy efficiency ratio than control diet. Based on the results of this experiment, these feed additives, especially propionic acid, can be suggested as suitable growth promoters in broiler chickens nutrition.

1- اکبری، م.ر، کرمانشاهی، ح.، و کلیدری، غ.ع. (1383) بررسی اثر افزودن اسید استیک در آب آشامیدنی بر عملکرد، شاخص های رشد و جمعیت میکروبی ایلئوم جوجه های گوشتی. علوم و فنون کشاورزی و منابع طبیعی، سال هشتم، شماره ی سوم: 147-139.##
2- پوررضا، ج.، صادقی، ق.ع. و مهری، م. (1385) تغذیه مرغ اسکات (ترجمه). انتشارات اردکان دانش. 672 صفحه.##
3- نویدشاد، ب. و جعفری صیادی، ع.ر. (1386) تغذیه دام (ترجمه). انتشارات حق شناس. 764 صفحه.##
4- Alp, M., Kocabagil, N. and Kahraman, R. (1999) Effect of dietary supplementation with organic acids and zinc bacitracin on ilea microflora, pH and performance in broiler. Turkish Journal of Veterinary and Animal Science, 23: 451-455.##
5- Barnes, E. M., Mead, G. C. Barnum, D. A. and Harry, E. G. (1972) The intestinal flora of the chicken in the period 2 to 6 weeks of age, with particular performance to the anaerobic bacteria. British Poultry Science, 13: 311-326. ##
6- Bates, J., Jordens J. Z. and Griffiths, D. T. (1994) Farm animals as putative reservoir for vancomycine-Resistance enterococcal infection in man. Journal of Antimicrobial Chemotherapy, 34: 507-514.##
7- Canib, N., Engberg, R. M. and Jensen, B. B. (2003) An overview of the effect of organic acids on gut flora and gut health. Agriculture  ScienceResearchCenter. Foulum. Denmark.##
8- Cave, N. A. G. (1984) Effect of dietary propionic and lactic acid on feed intake by chicks. , 63: 131-134.##
9- Cherrington, C. A., Hinton, M. Mead, G. C. and Chopra, I. (1991) Organic acids: Chemistry, antibacterial activity and practical applications. Advanced Microbiol Physiology, 32: 87-107.##
10- Denil, M., Okan, F. and Celik, K. (2003) Effect of dietary probiotic, organic acid and antibiotic supplementation to diets on broiler performance and carcass yield. Pakistan Journal of Nutrition, 2: 89-91.##
11- Duncan, B. D. (1955) Multiple Range and F-test Biometrics, 11: 1- 42##
12- Endtz, H. P., Ruijs, G. J. and Van Klingeren B. (1991) Quinolone resistance in campylobacter isolated from man and poultry following the introduction of fluoroquinilons in veterinary medicine. Journal of Antimicrobial Chemotherapy, 27: 199-208.##
13- Fritts, C. A. and Waldroup, P. W. (2003)  Evaluation of bio-mos mannan oligosaccharide as a replacement for growth promoting antibiotics in diets for turkeys. International Journal of Poultry Sciences, 2: 19-22.##
14- Fuller, R. (1992) Problems and prospects. In Probiotics. The scientific basis. Fuller, R .eds. Chapman and Hall, London, UK.##
15- Garcia, V., Catala-Gregori, 1. P., Hernandez, F., Megias, M. D. and Madrid, J. (2007) Effect of formic acid and plant extracts on growth, nutrient digestibility, intestine mucosa morphology, and meat yield of broilers. Journal of applied poultry research, 16: 555-562. ##
16- Gunal, M., Yayli, G. Kaya, O. Karahan, N. and Sulak, O. (2006) The Effects of antibiotic growth promoter, probiotic or organic acid supplementation on performance, intestinal microflora and tissue of broilers. International Journal of Poultry Science, 5: 149-155.##
17- Izat, A. L., Tidwell, N. M. Thomas, R. A. Reiber, M. A. Adams, M. H. Colberg, M. and waldroup, P. W. (1990) Effects of a buffered propionic acid in diets on the performance of broiler chickens and on microflora of the intestine and carcass. Poultry Science, 69: 818-826.##
18- Kabir, S., Rahman, M. M. Rahman, M. B. and Ahmad, S. U. (2004) The dynamics of probiotics on growth performance and immune response in broiler. Poultry Science, 3: 61-64.##
19- Kershaw, G. F., Luscombe, J. R. and Cole, D. J. A. (1966) Lactic acid and sodium acrylate: Effect on growth rate and bacterial flora in the intestines of weaner pigs. Veterinary  Record, 79: 296.##
20- Langhout, P. (2000) New additives for broiler chickens. Alternatives to antibiotics. Feed Mix Special, 24-27. ##
21- National Research Council, (1994) Nutrients requirements of poultry. 9th Rev. Edition, NationalAcademy Press, Washington, D.C. ##
22- Parks, C. W., Grimes, J. L. Ferket, P. R. and Fairchild, A. S. (2001) The effect of mannan- oligosaccharides, mambermycins, and virginiamycin on performance of large white male market turkeys. Poultry Science, 80: 718-723. ##
23- Patten, J. D. and Waldroup, P. W. (1988) Use of organic acids in broiler diets. Poultry Science. 67:1178-1182.##
24- Patterson, J. A., and Burkholder, K. M. (2003) Application of prebiotics and probiotics in poultry production. Poultry Science, 82: 627-631.##
25- Roy, R.D., Edens, F.W. Parkhurst, C.R. Qureshi, M. A. and Havenstein, G. B. (2002) Influence of a propionic acid feed additive on performance of turkey poults with experimentally induced poultry enteritis and mortality syndrome. Poultry Science, 81: 951-957.##
26- Runho, R. C., Sakomura, N. K., Kuana, S., Banzatto, D., Junqueira, O. M. and Stringhini, J. H. (1997) Use of an organic acid (fumaric acid) in broiler rations. Brazilian Journal of Animal Science, 26: 1183-1191.##
27- Russell, J. B. (1992) Another explanation for the toxicity of fermentation acids at low pH: Anion accumulation versus uncoupling. Journal Applied Bacteriology, 73: 363-370.##
28- SAS, (2001) SAS/STAT® User’s Guide. Version 8.2 Edition, SAS Institute Inc, Cary, NC.##
29- Thakar, N. M., Chairmam, D. M. Mcelroy, A. R. Novak, C. L. and Link, R. L. (2004) Pharmacological screening of some medicinal plants as antimicrobial and feed additives. Msc Thesis. Department of Animal Science Virginia Polytechnic Institute and StateUniversity, Blacksburg, Verginia USA. ##
30- Thomke, S., and Elwinger, K. (1998) Growth promotants in feeding pigs and poultry. II. Mode of action of antibiotic growth promotants. Annales de Zootechni, 47: 153-167.##
31- Thompson, J. L., and Hinton, M. (1997) Antibacterial activity of formic and propionic acids in the diet of hens on salmonellas in the crop. British Poultry Science, 38: 59-65.##
32- Vander Wielen, P. W. J. J., Biesterveld, S. Notermans, S. Hofstra, H. Urlings, B. A. and Vanknapen, F. (2000) Role of volatile fatty acids in development of cecal microflora in broiler chickens during growth. Applied Environmental Microbiology, 66: 2536-2540. ##
33- Williams, B. A., Verstegen M. W. A. and Tamminga, S. (2001) Fermentation in the large intestine of single stomached animals and its relationship to animal health. Nutrition Research Reviews, 14: 207-227. ##