TY - JOUR ID - 117855 TI - مطالعه ناهنجاری‌های مادرزادی در جوجه‌های گوشتی هچ شده در پایان دوره جوجه‌کشی JO - تحقیقات دامپزشکی و فرآورده‌های بیولوژیک JA - VJ LA - fa SN - 2423-5407 AU - عزیزپور, آیدین AD - دانشیار بیماریهای طیور دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران Y1 - 2019 PY - 2019 VL - 32 IS - 2 SP - 50 EP - 57 KW - ناهنجاری مادرزادی KW - جوجه‌های گوشتی KW - ستاره‌نگری KW - ماه DO - 10.22092/vj.2018.123598.1505 N2 - هدف از مطالعه حاضر بررسی میزان شیوع انواع ناهنجاری‌های مادرزادی در جوجه‌های گوشتی هچ شده مزارع مرغ مادر گوشتی در پایان دوره جوجه‌کشی می‌باشد. بدین منظور، جوجه‌های هچ شده سه مزرعه پرورش مرغ مادر گوشتی سویه راس 308 در کارخانه جوجه‌کشی طی شش ماه نخست سال 95 به دقت مورد بررسی قرار گرفت. پس از پایان دوره انکوباسیون جوجه‌های هچ شده‌ مزارع ثبت و جوجه‌‌های هچ شده از لحاظ عوارض ظاهری درجه‌بندی شدند. سپس انواع ناهنجاری‌های مادرزادی به‌طور جداگانه ثبت گردید. داده‌ها در قالب طرح کاملا تصادفی با روش (GLM SAS 9.1) و آزمون Duncan مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. از بین جوجه‌های هچ شده مورد بررسی، تعداد 1740832 جوجه سالم (88/96%) و تعداد 56031 جوجه با ناهنجاری مادرزادی (12/3%) بدست آمد. 18 نوع ناهنجاری مادرزادی  برای جوجه‌های غیر نرمال شناسایی شد که ستاره‌نگری (31/30 %) و نوک ضرب‌دری (43/27 %) بیشترین و کوچکی کره چشم (12/0%) و انگشتان اضافی (08/0%) کمترین میزان ناهنجاری بودند. اثر شش ماهه اول سال بر میانگین درصد ناهنجاری‌های مادرزادی معنی‌دار بود (05/٠>p)، بطوری‌که فروردین ماه با 87/4% و شهریور ماه با 47/0%  به ترتیب بیشترین و کمترین فراوانی را داشتند. نتایج این مطالعه نشان داد که عمده‌ترین عوامل تاثیر‌گذار در بروز ناهنجاری های مادرزادی ژنتیک و عوامل مدیریتی می‌باشد. UR - https://vj.areeo.ac.ir/article_117855.html L1 - https://vj.areeo.ac.ir/article_117855_91c7a0865544dfbdf969ff380017c4a4.pdf ER -