TY - JOUR ID - 101109 TI - بررسی عملکرد و سیستم ایمنی هومورال (تیتر پادتن در مقابل واکسن گامبورو، غلظت سرولوپلاسمین و نسبت هتروفیل به لنفوسیت) جوجه‌های گوشتی تغذیه شده با سطوح مختلف پروبیوتیک و روغن سویا JO - تحقیقات دامپزشکی و فرآورده‌های بیولوژیک JA - VJ LA - fa SN - 2423-5407 AU - نایب پور, مهدی AU - فرهومند, پرویز AU - دانشیار, محسن AD - دانش آموخته گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه AD - دانشیار گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه AD - استادیار گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه Y1 - 2011 PY - 2011 VL - 24 IS - 1 SP - 66 EP - 75 DO - 10.22092/vj.2011.101109 N2 - در این تحقیق اثرات افزودن سطوح مختلف روغن سویا (2، 4 و 6 درصد جیره) و پروبیوتیک پریمالاک (صفر، 1/0 و 15/0 درصد جیره) در فاصله‌ی سنی 7 تا 42 روزگی بر عملکرد و سیستم ایمنی جوجه‌های گوشتی مورد بررسی قرار گرفت. برای این منظور از540 قطعه جوجه‌ی نر یکروزه‌ی سویه‌ی کاپ در 9 گروه 60 تایی استفاده شد و هر گروه در 6 قفس 10 تایی قرار گرفتند و 6 تکرار (قفس) به هر یک از تیمارهای آزمایشی اختصاص پیدا کردند. تیمارهای آزمایشی در قالب یک آزمایش فاکتوریل 3‌×‌3 بر پایه‌ی طرح کاملاً تصادفی مورد بررسی قرار گرفتند. همه‌ی پرندگان یک جیره‌ی مشابه آغازین را تا سن 7 روزگی دریافت کردند ولی بعد از آن با جیره های آزمایشی رشد (از 7 تا 21 روزگی) و پایانی (از 22 تا 42 روزگی) دارای سطوح متفاوت پروبیوتیک و روغن سویا تغذیه شدند. نتایج حاصله نشان داد که استفاده از روغن سویا یا پروبیوتیک باعث بهبود مقدار مصرف خوراک، افزایش وزن و ضریب تبدیل خوراکی شد (01/0 >P)، بعلاوه یک اثر متقابل معنی‌دار بین مصرف پروبیوتیک و روغن سویا برای ضریب تبدیل خوراک مشاهده شد (05/0 >P). افزودن پروبیوتیک یا روغن سویا منجر به افزایش مصرف خوراک در 24 ساعت بعد از تزریق واکسن و تیتر پادتن تولید شده در مقابل واکسن گامبورو شد در حالی که کاهش غلظت سرولوپلاسمین پلاسما و نسبت هتروفیل به لنفوسیت خون را باعث گردیدند (01/0 >P). بعلاوه یک اثر منقابل معنی‌داری بین روغن سویا و پروبیوتیک برای  مصرف خوراک و تیتر پادتن تولید شده مشاهده شد (05/0 >P). هیچ کدام از تیمارهای آزمایشی تاْثیر معنی‌داری بر وزن نسبی بورس فابرسیوس نداشتند اما افزودن پروبیوتیک به طور معنی‌داری وزن نسبی طحال را در سن 42 روزگی افزایش داد. به طور کلی استفاده از 1/0 درصد پروبیوتیک همراه با 4 درصد روغن سویا بهترین تاْثیر را بر عملکرد جوجه‌های گوشتی نشان داد، اما بهترین پاسخ سیستم ایمنی (غلظت پایین تر سرولوپلاسمین و نسبت کمتر هتروفیل به لنفوسیت خون) با مصرف هم زمان سطوح 1/0 یا 15/0 درصد پروبیوتیک و سطح بالاتر روغن سویا (6 درصد) به دست آمد. UR - https://vj.areeo.ac.ir/article_101109.html L1 - https://vj.areeo.ac.ir/article_101109_c032cf922414876d3c3eeaf71e8af6f5.pdf ER -