@article { author = {Kazemi, M. and Ibrahimi Khoram Abadi, E. and Eskandary Torbaghan, Ameneh and Valizadeh, Reza}, title = {Effect of crystal violet dye on rumen fermentation in vitro}, journal = {Veterinary Research & Biological Products}, volume = {31}, number = {4}, pages = {43-56}, year = {2018}, publisher = {Razi Vaccine & Serum Research Institute}, issn = {2423-5407}, eissn = {2423-5415}, doi = {10.22092/vj.2018.116704.1407}, abstract = {Crystal Violet is considered as a source of water pollution, therefore, An experiment was carried out to determine the effect of adding crystal violet (0, 3, 6, and 9 ppm) with different levels of sodium bentonite or melon peel ash (0, 4, and 8 mg as adsorbent) to a culture medium prepared from rumen fluid of sheep in a 4×2×3 factorial design. The effect of two adsorbents (0, 4, and 8 mg) on the removal of the violet crystal added to water (0, 3, 6, and 9 ppm) at 3 and 24 h incubation was also evaluated. The effective removal of dye was observed for above adsorbents (especially sodium bentonite). The gas production at 12 and 24 h, potential gas production as well as TVFA, NH3-N and all the fermentation parameters estimated from gas production including microbial protein yield, organic matter digestibility, net energy for lactation (NEl) and metabolism energy (ME) was decreased compared to control when the dye was added to media at 6 ppm (p<0.0001). The culture medium pH was not affected by the experimental treatments. By adding adsorbents (especially at 4%), most of gas production parameters and estimated parameters from gas production showed a significant decrease (p<0.0001). The overall results showed that the use of crystal violet even at low levels has a negative effect on fermentation activities of microorganisms in the media. Although two adsorbents led to a dye significant decrease in water, however they could not reduce the negative effects of dye in the media.}, keywords = {Crystal Violet,dye,Water pollutant,Media,Adsorbent}, title_fa = {اثر رنگ کریستال ویولت بر تخمیر شکمبه‌ای در شرایط in vitro}, abstract_fa = {کریستال ویولت از جمله آلاینده‌های آبی محسوب می‌شود، بنابراین پژوهشی با هدف بررسی اثر افزودن رنگ کریستال ویولت (صفر، 3، 6 و 9 پی‌پی‌ام) با سطوح مختلف بنتونیت سدیم یا خاکستر پوست خربزه (صفر، 4 و 8 میلی‌گرم به‌عنوان جاذب) به محیط کشت تهیه شده از مایع شکمبه گوسفند در قالب طرح فاکتوریل 3×2×4 انجام شد. کارآیی هر یک از جاذب‌های فوق (صفر، 4 و 8 میلی‌گرم) در حذف کریستال ویولت اضافه شده به آب (صفر، 3، 6 و 9 پی‌پی‌ام) در زمان‌های 3 و 24 ساعت انکوباسیون، نیز ارزیابی شد. هر دو جاذب فوق (به‌ویژه بنتونیت سدیم) منجر به حذف کارآمد رنگ از آب شدند. افزودن رنگ تا سطح 6 پی‌پی‌ام به محیط کشت، باعث کاهش معنی‌دار تولید تجمعی گاز در زمان‌های 12 و 24 ساعت انکوباسیون، پتانسیل تولید گاز، میزان کل اسیدهای چرب فرار، نیتروژن آمونیاکی و نیز کلیه پارامترهای تخمیری برآورده شده از تولید گاز شامل تولید پروتئین میکروبی، قابلیت هضم ماده آلی، انرژی خالص شیردهی و انرژی قابل متابولیسم در مقایسه با تیمار شاهد شد (0001/0>P). مقدار pH محیط کشت تحت تأثیر تیمارهای آزمایشی قرار نگرفت. با افزودن هر یک از جاذب‌ها (به‌ویژه سطح 4 درصد)، کلیه پارامترهای تولید گاز و فراسنجه‌های برآورد شده از تولید گاز، کاهش معنی‌داری را نشان دادند (0001/0>P). نتایج کلی نشان داد کاربرد کریستال ویولت حتی در سطوح پایین، اثر منفی بر فعالیت‌های تخمیری میکروارگانیسم‌های محیط کشت دارد. اگرچه که هر دو جاذب‌ منجر به حذف کارآمد رنگ از آب شدند، ولی نتوانستند از اثرات منفی آن بر محیط کشت بکاهند.}, keywords_fa = {کریستال ویولت,رنگ,آلوده‌کننده آب,محیط کشت,جاذب}, url = {https://vj.areeo.ac.ir/article_116960.html}, eprint = {https://vj.areeo.ac.ir/article_116960_64fb039c69ba96b2d2a1fe171cefee7b.pdf} }