@article { author = {Moslemipur, F and Golzar-Adabi, SH and Davoodi, J and Kamali, M.A}, title = {Effect of different levels of terbutaline on performance, carcass traits and blood metabolites in Boiler chicks}, journal = {Veterinary Research & Biological Products}, volume = {24}, number = {2}, pages = {43-52}, year = {2011}, publisher = {Razi Vaccine & Serum Research Institute}, issn = {2423-5407}, eissn = {2423-5415}, doi = {10.22092/vj.2011.101099}, abstract = {An experiment was conducted under completely randomized design to investigate effect of various levels of terbutalin, a bete-adrenergic agonist, by procuring 120, 35-d age male cobb broiler chicks from d 29-49. The birds were randomely distributed into 3 treatments and 4 replicates with10 birds each. The birds were fed experimental diets with different levels of terbutaline at levels 0.0 (control), 7.5 and 15 ppm/kg. Feed intake and liveweight were weekly measured. At the end of the experimental periods, 20 chicks from each group were randomly selected and blood samples were collected, 8 birds also were selected for carcass analysis. Blood metabolites were assayed via spectrophotometric methods and hormones via radioimmunoassay. Results showed that terbutaline at lower level of inclusion had significantly affect on weight gain, feed intake and feed conversion ratio vs. control group (p<0.05). Low level of terbutaline caused significant increases in carcass weight, carcass yeild, breast weight and thigh weight as 10.3, 5.2, 3.4, 4.8% and decreased in abdominal fat as 22.8% as compared to control group, respectively (p<0.05). Terbutaline inclusions significantly increased protein percentage of breast and thigh and decreased fat percentage of breast vs. control (p<0.05). Both levels of Terbutaline inclusion had significantly increased in blood glucose, triglycerides, cholesterol and thyroxine levels, but decreased in blood insulin, urea nitrogen and uric acid levels (p<0.05). It has no significant effects on blood alanine, glutamine, creatine kinase and aspartate amino-transferase enzymes levels. In general, the results showed that terbutaline inclusions especially in 7.5 ppm/kg in broiler diets can improve performance and carcass traits.}, keywords = {}, title_fa = {اثر سطوح مختلف تربوتالین بر عملکرد، خصوصیات لاشه و فراسنجه‌های خونی جوجه‌های گوشتی}, abstract_fa = {به منظور بررسی اثرات استفاده از سطوح مختلف تربوتالین، یک اگونیست بتاآدرنرژیک، در جیره‌ی غذایی بر عملکرد، خصوصیات لاشه و فراسنجه‌های خونی جوجه‌های گوشتی، آزمایشی در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تیمار شامل سطوح صفر (شاهد)، 5/7 و 15ppm (قسمت در میلیون) تربوتالین در کیلوگرم جیره و چهار تکرار (10 قطعه جوجه در هر تکرار)، جمعاً 120 قطعه جوجه‌ی گوشتی نرسویه‌‌ی کاب از سن 29 روزگی تا 49 روزگی به اجرا گذاشته شد. اندازه‌گیری خوراک مصرفی و وزن زنده‌ی جوجه‌ها به صورت هفتگی انجام  گرفت. در پایان دوره‌ی آزمایش از هر تیمار 20 قطعه جوجه به طور تصادفی برای خونگیری و هشت قطعه جوجه برای تجزیه‌ی لاشه انتخاب شدند. فراسنجه‌های خونی با روش‌های اسپکتروفتومتری و هورمون‌ها به روش رادیوایمیونواسی اندازه‌گیری شدند. نتایج نشان داد که اثر تربوتالین در سطح پایین بر روی افزایش وزن، خوراک مصرفی و ضریب تبدیل غذایی در مقایسه با گروه شاهد تفاوت معنی‌‌داری داشت (05/0>p). افزودن سطح پایین تربوتالین به جیره سبب افزایش وزن لاشه، نسبت وزن لاشه به وزن زنده، وزن سینه و وزن ران به ترتیب به میزان 2/10، 22/5، 41/3 و 81/4 درصد و کاهش چربی شکمی به میزان 8/22 درصد نسبت به گروه شاهد گردید (05/0>p). همچنین، افزودن تربوتالین در جیره‌ی جوجه‌ها سبب افزایش معنی‌داری در درصد پروتئین سینه و ران و نیز کاهش درصد چربی سینه نسبت به گروه شاهد گردید (05/0>p). استفاده از هر دو سطح تربوتالین در جیره‌ی جوجه‌ها باعث افزایش معنی‌داری در سطوح گلوکز، تری‌گلیسرید، کلسترول و تیروکسین خون شد (05/0>p)، در صورتی که سطوح انسولین، ازت اوره‌ای و اسید اوریک خون را کاهش داد (05/0>p). استفاده از تربوتالین اثر معنی‌داری بر سطوح اسیدهای آمینه آلانین و گلوتامین و آنزیم‌های کراتین‌کیناز و آسپارتات‌آمینوترانسفراز خون جوجه‌ها نداشت. بر اساس نتایج این آزمایش می‌توان نتیجه گرفت که استفاده از تربوتالین بویژه سطح ppm 5/7 در کیلوگرم جیره‌ی جوجه‌های گوشتی باعث افزایش عملکرد و کیفیت لاشه می‌شود.}, keywords_fa = {}, url = {https://vj.areeo.ac.ir/article_101099.html}, eprint = {https://vj.areeo.ac.ir/article_101099_9653291891b775a779945b3334eb104d.pdf} }