@article { author = {Eskandarpour, A. and Ashja Ardalan, A. and Salimi, L.}, title = {Investigation of PAHs in tissues of C.cultriventris Caspia in coastal area of Guilan ( Anzali port)}, journal = {Veterinary Research & Biological Products}, volume = {27}, number = {4}, pages = {50-56}, year = {2014}, publisher = {Razi Vaccine & Serum Research Institute}, issn = {2423-5407}, eissn = {2423-5415}, doi = {10.22092/vj.2015.100945}, abstract = {In the present study common kilka from Guilan province coastal area (Port of Anzali) and fish meal produced from it, have been examined to investigate the type and amount of polyaromatic hydrocarbons (PAHs). Bio monitoring is very important because these pollutants are carcinogenic and mutagenic compounds, if they enter human food chain. Sampling process was completed in Anzali fishing port. For sampling 2 kg of fishes randomly selected and sent to laboratory for biometric experiments including fork length (cm), weight (g) and age (year) by inner ear otolith method. For determining PAH's frozen samples were eventually sent to laboratory. HPLC was used and a total 16 PAH's in EPA table were determined. For 3 year old fish, the compounds found were: Naphthalene, Indeno (1,2,3…cd) pyrene, Pyrene, Fluorene, Anthracene and Dibanzo (ah) anthracene with quantities of 90.67, 19.75, 8.42, 5.93, 3.30 and 0.37 (ppb), respectively. For 5 year old fish the PAHs were Naphthalene, Indeno(1,2,3…cd)pyrene and Fluorene found with quantities of 74, 14.25 3.96 (ppb), respectively, while for 7 year old one no PAHs were found. The results also showed that PAHs amounts in tissues of kilka are fortunetly below the standard levels.}, keywords = {}, title_fa = {بررسی میزان هیدروکربن های آروماتیک چند حلقه ای( PAHs) در بافت ماهی کیلکای معمولی در سواحل استان گیلان (بندر انزلی)}, abstract_fa = {در این تحقیق مقدار و نوع  هیدروکربن های آروماتیک چندحلقه ای (PAHs) درسه گروه سنی  سه، پنج و هفت  ساله ماهی کیلکای معمولی سواحل استان گیلان(بندرانزلی) که به جهت پایش زیستی منطقه و قرار داشتن در زنجیره غذایی انسان بسیار حائز اهمیت می باشد بررسی گردید . نمونه برداری در تیر ماه 1391 در تنها صیدگاه استان گیلان (بندر انزلی) صورت گرفت. حدود دو کیلوگرم  از ماهی کیلکای صید شده به طور کاملاً تصادفی از مخزن مخصوص حمل ماهی جدا و پس از کد گذاری سریعاً منجمد و جهت انجام مراحل بیومتری شامل، اندازه گیری طول چنگالی، وزن و سن نمونه ها و پس از آن تعیین PAHs به روش HPLC  به آزمایشگاه منتقل شد . طبق نتایج بدست آمده در ماهیان  سه  ساله از مجموع 16 ترکیب مورد آزمایش در جدول (EPA)، شش ترکیب نفتالن، ایندنو(cd-1,2,3) پایرن ، پایرن ، فلورن ، آنتراسن و دی بنزو (a,h)آنتراسن به ترتیب با مقادیر 67/90  ، 19/7575/19 ، 8/4242/8 ، 5/9393/5 ،30/33/30 و37/0 0/37 (ppb) ، در ماهیان  پنج ساله نفتالن، ایندنو(cd-1,2,3) پایرن و فلورن به ترتیب با مقادیر 74، 14/25 و 3/96 (ppb) و در ماهیان  هفت ساله هیچ  آلاینده آروماتیک شناسایی نگردید. نتایج نشان داد که در ترکیبات نفتالن ، فلورن ، آنتراسن ، پایرن ، ایندنو (cd-1,2,3) پایرن، دی بنزو (a,h) آنتراسن با افزایش سن ماهیان روند کاهشی معنی داری وجود دارد (05/0>P) . همچنین نتایج آزمایشات نشان داد که خوشبختانه در حال حاضر  میزان غلظت PAH ها در سنین مختلف کیلکای معمولی  کمتر از حد استاندارد می باشد.  }, keywords_fa = {}, url = {https://vj.areeo.ac.ir/article_100945.html}, eprint = {https://vj.areeo.ac.ir/article_100945_f30b4f82d40d1947f6981299cc990f8d.pdf} }